Ιστορική Αναφορά

Αν και η έννοια της γειτονιάς τείνει να εκλείψει, στο Δήμο του Βύρωνα είμαστε μια γειτονιά. Η γειτονιά μου, είναι μια γειτονιά του κόσμου, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι, απόψεις και τάσεις. Μια γειτονιά σύγχρονη, που αλλάζει και βελτιώνεται συνεχώς, μια γειτονιά σε διαρκή κίνηση σε όλους τους τομείς, μια γειτονιά που ζει και αναπτύσσεται κοντά στον Υμηττό, φροντίζοντας τον σαν μικρό παιδί.

Ο Δήμος Βύρωνα είναι ένα προάστιο στο Βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι δημιουργήθηκε μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή, αφού οι πλαγιές του Υμηττού έγιναν το νέο σπίτι των κυνηγημένων Ελλήνων (1922). Τον Ιανουάριο του 1924, σε επίσημη εκδήλωση με ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, Αμερικανό πολιτικό Ερρίκο Μοργκεντάου, ο συνοικισμός Παγκρατίου μετονομάζεται σε συνοικισμό Βύρωνα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα που πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Βύρωνας γίνεται ανεξάρτητος δήμος.
 
Ο Βύρωνας είχε το δικό του μερίδιο στους αγώνες και στις θυσίες κατά του Γ' Ράιχ, με κορυφαία στιγμή της Αντίστασης του Βυρωνιώτικου λαού το μπλόκο της 7ης Αυγούστου 1944. Έντεκα άντρες εκτελούνται επιτόπου και 283 οδηγούνται όμηροι στα χιτλερικά στρατόπεδα.

Το 1961, στο Άλσος της Αγίας Τριάδας, εγκαινιάζεται η πρώτη παιδική χαρά, ενώ το 1962 ο Βύρωνας αποκτά το πρώτο δικό του Γυμνάσιο, που θεμελιώνεται από τον τότε Υπουργό Παιδείας Γρηγόρη Κασιμάτη. Το 1971, στην πλατεία Σμύρνης γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Χρυσοστόμου, Βυρωνιώτη Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος. Προς τιμή του έχει ονομαστεί κεντρική λεωφόρος του Δήμου Βύρωνα που οδηγεί προς τη λεωφόρο Κατεχάκη.
 
Η συνολική έκταση του Δήμου Βύρωνα είναι 9.000 στρέμματα, όπου ζουν περίπου 130.000 κάτοικοι.

Ο πολιτισμός είναι λέξη ταυτόσημη με το Δήμο Βύρωνα, με αιχμή το καλοκαιρινό Φεστιβάλ Βράχων στα δύο θέατρα της περιοχής: το «Μελίνα Μερκούρη» και το «Άννα Συνοδινού».
ΝΤΑΝΚΑΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
 
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Image
  • Image
  • Image

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ