Αναδάσωση μέρος δεύτερο, με επιτυχία παρά την κακοκαιρία
14 Μαρτίου 2017

Αναδάσωση μέρος δεύτερο, με επιτυχία παρά την κακοκαιρία

Μετά την πετυχημένη αναδάσωση που διοργάνωσε τον Νοέμβριο 2016 ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού (ΣΠΑΥ) και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα, σειρά είχε μία ακόμη αναδάσωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Καρέα από τους ίδιους φορείς.

Ο κόσμος έδειξε για μία ακόμη φορά την ευαισθησία του και συμμετείχε στη διαδικασία. Φυτεύτηκαν συνολικά 1200 φυτά ώστε να αποκατασταθεί το τοπίο ώστε να δούμε επιτέλους το βουνό μας πράσινο ως πνεύμονα ζωής και ως ένα φιλόξενο φυσικό χώρο.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος συμμετείχε στη δράση, δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είχαμε το υπόλοιπο της αναδάσωσης που είχαμε ξεκινήσει το Νοέμβρη μήνα. Τότε είχαμε φυτέψει 1.200 δέντρα, σήμερα άλλα 1.200 σε μία περιοχή, τον Άγιο Γεώργιο, από όπου είχε ξεκινήσει και η φωτιά το 2015. Πιστεύουμε ότι ήταν μια πολύ σπουδαία προσπάθεια, οργανώθηκε από τους δήμους μας και τον ΣΠΑΥ, ενώ το πιο σπουδαίο σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι στηρίχτηκε πάρα πολύ από εθελοντές τους οποίους και ευχαριστούμε και ειδικά την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα. Πρωταρχικό κατά τη γνώμη μου. Έχει σημασία όχι μόνο το πόσα δέντρα θα φυτέψεις αλλά κυρίως τι στάση θα κρατήσεις, τι ευαισθησία θα επιδείξεις. Μια στάση ζωής. Στον εθελοντισμό συμμετέχουν και μικρά παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα μικρό παιδί βοηθάει να φυτευτεί ένα δέντρο  αυτόματα αυτό σημαίνει ότι θα το προσέχει κσ’ όλη του τη ζωή, θα έχει οικολογική στάση και συμπεριφορά. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος. Η διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, αλλά και η συμμετοχή των μεγαλύτερων  ώστε να προσέχουν και να στηρίζουν γενικά το περιβάλλον και το πράσινο

Παραθέτουμε το σκοπό της εθελοντικής αναδάσωσης, τα κριτήρια επιλογής των θέσεων που τελείται η αναδάσωση, την περιγραφή της περιοχής, τα δασοπονικά είδη που χρησιμοποιούνται και την τεχνική περιγραφή των έργων: 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ

              I.      Η ευαισθητοποίηση του κοινού.

            II.      Η ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού.

          III.      Η επαναφορά του προϋπάρχοντος δάσους στις περιοχές των Δήμων Mελών του Σ.Π.Α.Υ.  και συγκεκριμένα στους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης & Αργυρούπολης, καθώς και η επέκταση του πρασίνου στις γυμνές από βλάστηση περιοχές του Υμηττού οι οποίες λόγω σοβαρής υποβάθμισης τείνουν να φτάσουν στην ερημοποίησή τους. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η βελτίωση των σταθμολογικών συνθηκών με τις κατάλληλες επεμβάσεις καθώς και με επικουρικά μέτρα όπως συστηματική άρδευση, λίπανση και περιποίηση.

         IV.      Μέσω των παραπάνω επεμβάσεων θα έχουμε βελτίωση της αισθητικής εικόνας των τοπίων των περιοχών αλλά κυρίως αύξηση της εξισορροπητικής ικανότητας του δασικού οικοσυστήματος προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του γενικότερου κλίματος των περιοχών.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ

Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έγιναν στον Υμηττό κατά την τελευταία 10ετία ήταν αυτή της 17ης Ιουλίου 2015. Ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση και η μεγαλύτερη σε ποσοστό κάλυψης από υψηλό δάσος χαλεπίου πεύκης. 

Κατέστρεψε συνολικά μια έκταση περί τα 7.900 στρέμματα από δάση και θαμνώνες, σε περιοχές των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης

Η πίεση του κόσμου είναι έντονη και ζητούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ώστε να γίνει επαναφορά του δασικού οικοσυστήματος στις περιοχές που έχουν καεί.

Επιλεχθήκαν στους δήμους αυτούς περιοχές για εθελοντική αναδάσωση.

Η σπουδαιότητα της φυσικής αναγέννησης δεν παραγκωνίζεται και για λόγο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Βύρωνα δεν επεμβαίνουμε στην προσφάτως καμένη έκταση λόγω της ύπαρξης των σπορέων.

Οι υπόλοιπες όμως περιοχές (εκτάσεις) όπου έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες πυρκαγιές με σχεδόν πλήρη εξάλειψη του φυτικού γενετικού υλικού και με κίνδυνο εξάλειψης και του φυσικού εδάφους, πρέπει να δεχτούν την ανθρώπινη βοήθεια ως μια θετική επέμβαση σε αντιστάθμισμα της καταστροφικής επέμβασης που προκλήθηκε μέσω των πυρκαγιών από ανθρώπινο – όπως όλα δείχνουν - χέρι.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν για εθελοντική αναδάσωση βρίσκονται πλησίον δασικών οδών και έχουν εύκολη πρόσβαση του κοινού.

Οι επεμβάσεις θα γίνουν εκατέρωθεν των δασικών οδών και σε βάθος περί τα 20 μέτρα.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

 

1. Περιοχή: Βύρωνα - θέση Αγ.Γεώργιος Καρέα (παλαιότερη καμένη έκταση)

           

                        1.1 Γενικά

Η οριοθέτηση της περιοχής έχει ως εξής:

Βόρειο τμήμα: Με υπάρχουσα βλάστηση

Νότιο τμήμα: Με υπάρχουσα βλάστηση

Ανατολικό τμήμα: Με υπάρχουσα βλάστηση

Δυτικό τμήμα: Με υπάρχουσα βλάστηση

Η έκταση αυτή καταλαμβάνει περί τα 18,00 στρέμματα.

 

1.2 Διοικητική Υπαγωγή

Διοικητικά: Η περιοχή ως αναφέρεται παραπάνω υπάγεται στον Δήμο Βύρωνα.

Δασικά: Η παραπάνω έκταση υπάγεται στο Δασαρχείο Πεντέλης.

 

 

 

ΕΚΛΟΓΗ ΔΑΣΟΠΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

1. Βασικές προϋποθέσεις εκλογής Δασοπονικών Ειδών

Σκοπός του έργου είναι η οικολογική ανόρθωση των προς Αναδάσωση περιοχών, η συγκράτηση του εδάφους και η αποκατάσταση του τοπίου. Γι’ αυτό τα προς εκλογή δασοπονικά είδη πρέπει να πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις :

α) Να χρησιμοποιηθούν είδη βιολογικά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της περιοχής που να υπόσχονται ασφαλή εγκατάσταση και ικανοποιητική εξέλιξη,

β) Να υπάρξει μια λογική μίξη των εύφλεκτων ειδών με λιγότερα εύφλεκτα είδη καθώς και μίξη δέντρων με θάμνους,

γ) Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να εξασφαλίζουν τη φυσική αναγέννηση στο διηνεκές είτε με σπόρους είτε με αναβλάστηση,

δ) Τα είδη να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του τεθέντος δασοπονικού σκοπού δηλαδή να έχουν προστατευτικό και εξισορροπητικό ρόλο.

 

2. Δασοπονικά είδη που θα χρησιμοποιηθούν

1) Κυπαρίσσια (ορθόκλαδο)

2) Κυπαρίσσια (πλαγίοκλαδο)

3) Πικροδάφνες,

4) Σπάρτο

 

ΤΕΧΝΙΚΗ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

1. Διάνοιξη λάκκων

Η διάνοιξη των λάκκων θα γίνει με μέριμνα ΣΠΑΥ με εργάτες ή με σκαπτικό ελαστιχοφόρο μηχάνημα ή με κοχλιωτή συσκευή ανάλογα με την κλίση και τις τοπικές συνθήκες. Το βάθος των λάκκων θα είναι 0,50μ και το πλάτος διαμέτρου θα είναι 0,40μ.

Κατά την διάνοιξη των λάκκων το επιφανειακό χώμα θα φυλάσσεται δεξιά και αριστερά του λάκκου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά την φύτευση.

Ανεξάρτητα του τρόπου διάνοιξης του λάκκου το σχήμα του θα είναι κωλουροειδές με τη μικρή επιφάνεια στο βάθος του λάκκου και τη μεγάλη στην επιφάνεια του εδάφους.

 

2. Προμήθεια

Θα γίνει ανάλογη προμήθεια  δασικών δένδρων και θάμνων από επιλεγμένα φυτώρια.

 

3. Φυτευτικός Σύνδεσμος

Δεν θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένος φυτευτικός σύνδεσμος καθότι οι εκτάσεις είναι ανομοιόμορφες και κατ’ εκτίμηση θα φυτευτούν 70 φυτά στο στρέμμα.

 

4. Φύτευση – Διαμόρφωση λεκάνης

Κατά τη φύτευση στον πυθμένα του λάκκου θα τοποθετηθεί λίγο επιφανειακό έδαφος απ’ αυτό που φυλάχτηκε δεξιά και αριστερά του λάκκου κατόπιν θα τοποθετηθούν τα φυτά κατακόρυφα μέσα στους λάκκους και αφού πρώτα αφαιρεθεί ο φυτόσακος.

Ο λάκκος μετά συμπληρώνεται με το υπόλοιπο φυλαγμένο χώμα από το επιφανειακό έδαφος και διαμορφώνεται η περιφέρεια του λάκκου ειδικά προς τα κατάντη για την καλύτερη συγκράτηση του νερού της βροχής και του ποτίσματος.

Οι ανωτέρω εργασίες γίνονται ταυτόχρονα.

 

5. Προμήθεια και Τοποθέτηση Δεξαμενών – Προμήθεια και τοποθέτηση αρδευτικών σωλήνων – Αρδεύσεις

Το πότισμα θα γίνει με μέριμνα του ΣΠΑΥ. Κατά τη φύτευση θα γίνει ένα πότισμα. 

Το απαραίτητο νερό για την άρδευση θα αντλείται από τις γεωτρήσεις των Δήμων προς τις περιοχές Αναδάσωσης.

 

Ας συμβάλλουμε όλοι στη μεγάλη αυτή εκστρατεία αναδάσωσης και αναζωογόνησης του βουνού, για να αποκαταστήσουμε τη φύση δίπλα στα σπίτια μας.

 

Ο Υμηττός είναι ο κήπος των σπιτιών μας.

 


Δηλωσεις Δημάρχου Βυρωνα για την αναδάσωση του Μαρτίου 2017* Οι φωτογραφίες είναι του αρχισυντάκτη της εφημερίδας "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" Φλοράν Σελάυ

ΝΤΑΝΚΑΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
 
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ