«Πρώτα η Παιδεία» - Άρθρο του Δημάρχου Βύρωνα στην «ΖΩ2»
7 Σεπτεμβρίου 2017

«Πρώτα η Παιδεία» - Άρθρο του Δημάρχου Βύρωνα στην «ΖΩ2»

 Στην τοπική εφημερίδα «ΖΩ2» δημοσιεύθηκε άρθρο του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, με την ατζέντα να αφορά τα σχολεία του Βύρωνα και το θέμα της Παιδείας εν γένει.

Παραθέτουμε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε (με την εισαγωγή δηλαδή του εκδότη) στο εν λόγω έντυπο:
 
Σε έναν δήμαρχο που είναι εκπαιδευτικός, άρα ξέρει τα θέματα της Παιδείας από μέσα, και παράλληλα έχει βάλει το «λιθαράκι» τους στις υποδομές του Δήμου του, στον δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, απευθύνθηκε η εφημερίδα μας για το καλωσόρισμα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς:
 
 «Η πρόσβαση των ανθρώπων στη γνώση αποτελεί ανάγκη την οποία η πολιτεία έχει χρέος να ικανοποιήσει. Με βάση αυτή τη σκέψη, η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους νέους και στα παιδιά είναι δεδομένη. Μέριμνά μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη λειτουργία των σχολείων είτε αυτό αναφέρεται στη διαδικασία της εκπαίδευσης  είτε στις υποδομές.
 
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, για τη φετινή σχολική χρονιά προγραμματίζονται οι ακόλουθες δράσεις:
 
-Εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που πέτυχαν στις φετινές εξετάσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων και στους μαθητές θα δοθεί πρόσκληση για τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα.
 
-Λειτουργία του θεσμού του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για 4η συνεχή χρονιά. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από εθελοντές εν ενεργεία καθηγητές, συνταξιούχους και νέους πτυχιούχους από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.»
 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ:
 
«Τα Σχολεία αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητά μας»
  
Στις πρωτοβουλίες του Δήμου Βύρωνα για τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα αναφέρεται ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, με συγκεκριμένες δράσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί:
 
«Προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε πρόγραμμα διδακτικής υποστήριξης μαθητών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Στις προθέσεις μας είναι, το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εθελοντών δασκάλων, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα.
Για 3η χρονιά θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών.
 
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 29 ετών. Για αυτό το λόγο, ο Δήμος μας  προτίθεται να υλοποιήσει πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, θεωρώντας ότι η ενημέρωση και η γνώση είναι κύριοι παράγοντες πρόληψης.
 
Και τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν Σχολές Γονέων, θα γίνουν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, καθώς και αξιολογήσεις ειδικών περιπτώσεων παιδιών από τη ψυχολόγο του Δήμου μας.
 
Την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξε καθοριστική η συμβολή του Δήμου στην υλοποίηση του προγράμματος εκμάθησης κολύμβησης του Υπουργείου Παιδείας. Ο Δήμος παρέχει το Βιοκλιματικό Κολυμβητήριο και φροντίζει για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στο χώρο του κολυμβητηρίου.
 
Υποδομές
 
Σε ό,τι αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος, τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Δήμου μας, έχω να αναφέρω ότι οι παρεμβάσεις ήταν συνεχείς από την αρχή του χρόνου, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων για τις  καλοκαιρινές διακοπές οι εργασίες εντάθηκαν. Πιο συγκεκριμένα:
 
Ελαιοχρωματίσαμε 90 συνολικά αίθουσες και διαδρόμους.
 
Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής ανακατασκευάστηκαν οι αύλειοι χώροι του σχολικού συγκροτήματος «Αδάνων», του 4ου Γυμνασίου στην Ταταούλων, καθώς και των 5ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων που βρίσκονται στην ίδια οδό. Επίσης ολοκληρώνεται η ανακατασκευή των αύλειων χώρων του 3ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων.
 
Μεταστεγάζουμε το 13ο Νηπιαγωγείο σε κτίριο που βρίσκεται απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει στο νέο κτίριο φέτος.
 
Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (Χαραλαμπόπουλου) και ανακατασκευάσαμε τις τουαλέτες, ελαιοχρωματίσαμε αίθουσες, αλλάξαμε υαλοπίνακες, επισκευάσαμε τις εξωτερικές βρύσες, και επιδιορθώσαμε τη μόνωση.
 
Στις 28/8/2017, ο εργολάβος ανέλαβε την ανακατασκευή του αύλειου χώρου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Τριάδα, έργο το οποίο αναμένεται να περατωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 
Είναι σε εξέλιξη η εργολαβία σύνδεσης του φυσικού αερίου στα σχολεία, ύψους 70.000 Ευρώ (από ιδίους πόρους) και ευελπιστούμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 να έχει ολοκληρωθεί.
 
Ολοκληρώνοντας, δηλώνω ότι όπως φαίνεται και από τις παραπάνω ενέργειες, τα σχολεία αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητά μας. Ως δήμαρχος αλλά και ως εκπαιδευτικός, θα ήθελα να τονίσω ότι η Παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα το οποίο πρέπει να «απολαμβάνουν» όλοι οι πολίτες, για αυτό το λόγο η Δημοτική Αρχή στηρίζει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, ρηξικέλευθες πολιτικές και γενικά η εκπόνηση ενός προγράμματος για την Παιδεία, που θα ανατρέψει την παθογένεια της υφισταμένης κατάστασης οι «ρίζες» της οποίας είναι γνωστές. Είμαι αισιόδοξος ότι η ανασυγκρότηση της Παιδείας θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή όλων μας. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα θεσμικών αποφάσεων και λειτουργιών, καθώς χρειάζεται και η κοινωνική νομιμοποίηση ώστε να πραγματοποιηθεί η μετάβαση από το χθες στο αύριο. Ένα αύριο για όλους τους πολίτες, με μια Παιδεία «απελευθερωμένη» από τα «δεσμά» των δημοσιονομικών πολιτικών τα οποία προσχηματικά την καθιστούν «όμηρο» σε ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από λίγους και απευθύνεται σε λίγους. Αυτή την προσπάθεια, προς αυτή τη θετική κατεύθυνση ο Δήμος Βύρωνα πρόκειται – επαναλαμβάνω - να τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.»
ΝΤΑΝΚΑΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
 
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Image
  • Image
  • Image

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ