Λήψη απόφασης του Δήμου Βύρωνα για αναστολή των κατασχετηρίων
19 Δεκεμβρίου 2017

Λήψη απόφασης του Δήμου Βύρωνα για αναστολή των κατασχετηρίων

 Μετά από ολονύκτια κατεπείγουσα συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017, αποφάσισε τα εξής:

·   Εγκρίνει την άμεση αναστολή εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από μέρους του Δήμου Βύρωνα έως 28/02/2018 με δυνατότητα παράταση, την άρση των αναγκαστικών κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί και την αποδέσμευση των λογαριασμών των οφειλετών

·   Τα εν λόγω μέτρα αφορούσαν τις αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτων με αριθμούς ειδικού βιβλίου κατασχετηρίου: α) 01/2017 : 6-12-2017 αριθμ. Πρωτ. 33309 και β) 02/2017: 12-12-2017 αριθμ. Πρωτ. 33964, που τηρούνται στο ειδικό βιβλίο κατασχετηρίων του Δήμου Βύρωνα.

·    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Οικονομική Υπηρεσία θα κάνει προσπάθεια να επεξεργασθεί και να διορθώσει το Αρχείο οφειλετών του Δήμου. Παράλληλα θα διερευνήσει κυρίως τις οφειλές που παραγράφονται, τις οφειλές που προέκυψαν από πελάτες που ήταν συνδρομητές στις εταιρείες ENERGA & HELLAS POWER καθώς και οποιαδήποτε άλλη έχει παρακρατήσει και δεν έχει αποδώσει στον Δήμο τα ποσά των Δημοτικών τελών και Τ.Α.Π.

·    Τέλος να καθορισθούν κριτήρια για τη διευκόλυνση οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μέσω Διαπαραταξιακής Επιτροπής με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

 Ακολουθεί η εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Αγγέλη:

«Κύριοι σύμβουλοι,

Τις τελευταίες ημέρες στάλθηκαν από την ταμιακή υπηρεσία του Δήμου μας κατασχετήρια σημειώματα αναγκαστικής είσπραξης μέσω τραπεζών, για ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές πολιτών, πριν το 2013. Η ενέργεια αυτή βασίζεται αφενός σε νόμους του 1958 και του 1980 που αναθέτουν την αρμοδιότητα αυτή και με προσωπική ευθύνη στον Δημοτικό ταμία και αφετέρου στον έλεγχο που έκανε το ελεγκτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 2017 και επεσήμανε την μη τήρησή του από το Ταμείο του Δήμου.

Το ταμείο για το λόγο αυτό και αφού έστειλε επιστολές ενημέρωσης στους δημότες - στις οποίες αναφέρονταν στα μέτρα που θα πάρει σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους – τους έδωσε την δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με τον ευνοϊκό νόμο 4483/2017 με τις 100 δόσεις, ο οποίος είχε καταληκτική ημερομηνία τις 30 Νοεμβρίου 2017. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα κατασχετήρια πήγαν κοντά στις ημέρες των γιορτών. Σημειώνουμε ότι αρκετοί δημότες αξιοποίησαν αυτή την ρύθμιση.

Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες έστειλε όπως ήταν υποχρεωτικό τα κατασχετήρια σημειώματα για δέσμευση λογαριασμών, στις αρχές Δεκεμβρίου. Εδώ να σημειωθεί ότι, όπως είναι γνωστό, επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα καθώς και ακατάσχετοι λογαριασμοί δεν κινδυνεύουν, παρότι μπλόκαραν προσωρινά.

Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες έγιναν ενέργειες από την οικονομική υπηρεσία, προς 2 κατευθύνσεις.

1. Διαγράφηκαν οφειλές σε όσους δημότες προέβαλαν ενστάσεις για λανθασμένες χρεώσεις και διαπιστώθηκε το λάθος

2. Διαγράφηκαν προσαυξήσεις σε όσους απέδειξαν ότι δεν πήραν ειδοποιητήρια λόγω αλλαγής διεύθυνσης.

Με αυτό τον τρόπο προχώρησε σε άρση κατασχέσεων σε 148 δημότες.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τυχόν εισπράξεις που έγιναν αλλά ήταν λάθος υπάρχει διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι στηρίζουμε τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου για την ευσυνειδησία με την οποία εργάζονται και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να τους βάλουμε σε οποιαδήποτε κίνδυνο, που θα τους στοιχίσει επαγγελματικά και προσωπικά.

Τελειώνοντας εξαιτίας της αναστάτωσης που προήλθε στους Δημότες από τις κατασχέσεις βεβαιωμένων οφειλών, που συνέπεσαν κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προτείνεται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την αναστολή τους και την άρση των κατασχέσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Η συγκεκριμένη διαδικασία πιστεύουμε ότι μπορεί να διευκολύνει αρκετούς στον διακανονισμό της οφειλής τους, ενώ θα τους βοηθήσει στο να κάνουν ακατάσχετο τους λογαριασμούς τους.»

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Image
  • Image
  • Image

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ