Κύκλος Διαλέξεων 2017-2018 με θέμα την Ιστορία & Φιλοσοφία της Αστρονομίας διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα
4 Ιανουαρίου 2018

Κύκλος Διαλέξεων 2017-2018 με θέμα την Ιστορία & Φιλοσοφία της Αστρονομίας διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα

 «Ιστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας»

 
Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει σειρά διαλέξεων διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από τον χώρο των Θετικών Επιστημών (1ος Κύκλος Διαλέξεων 2017-2018: 13 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2018).
 
 
Εισηγητής του 1ου κύκλου διαλέξεων είναι ο διακεκριμένος Αστροφυσικός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών, Στράτος Θεοδοσίου.
 
Το πρόγραμμα των διαλέξεων:
 
1. Το Άστρο της Βηθλεέμ
Έχουν περάσει  20 αιώνες, σύμφωνα με τα Ιερά Κείμενα, από τότε που έκανε  την εμφάνιση του το Άστρο της Βηθλεέμ  και  το μυστήριό του καλά κρατεί.
Οι εκδοχές πολλές: κομήτης, υπερκαινοφανής (super nova) ή μια σπάνια συζυγία πλανητών; Τι ήταν τελικά το Άστρο της Βηθλεέμ;

 

Τετάρτη, 13/12/2017,  19:00, Δημαρχείο Βύρωνα
 
2. Παλαιό και νέο ημερολόγιο- Ομοιότητες και διαφορές
Ποια ήταν η ανάγκη της αλλαγής του Ιουλιανού ημερολογίου (Παλαιό ημερολόγιο) από το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο; Ποιες είναι οι ομοιότητές τους και ποιες αντίστοιχα οι διαφορές; Είναι το Γρηγοριανό ημερολόγιο  το ακριβέστερο ημερολόγιο του Κόσμου ή υπάρχουν και άλλα ακριβέστερα ημερολόγια; Πράγματι, το Νέο Διορθωμένο Ιουλιανό ημερολόγιο που θεσπίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1924 είναι σήμερα το ακριβέστερο ημερολόγιο του Κόσμου. Τώρα…, το αν δεν υιοθετείται διεθνώς  αυτό έχει να κάνει με άλλα θέματα και όχι με την ακρίβεια των ημερολογίων.
 
Τετάρτη, 10/1/2018, 19:00, Δημοτικός Κινηματογράφος "Νέα Ελβετία"
 
3. Οι ονομασίες των μηνών και των ημερών του έτους
Δώδεκα μήνες στο έτος, δώδεκα διαφορετικές ιστορίες που έλκουν την καταγωγή τους αρχικά από τον Ρωμύλο και στη συνέχεια τον Νουμά Πομπίλιο, τους θρυλικούς ιδρυτές και βασιλείς της Ρώμης. Το πρωταρχικό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν σεληνιακό και δεκάμηνο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι την εποχή μας… Έτσι, ο Δεκέμβριος, για παράδειγμα, ήταν αρχικά ο δέκατος μήνας, αυτό εξ άλλου σημαίνει η ονομασία του που προέρχεται από το λατινικό decem (=δέκα). Αργότερα μετακινήθηκε στη 12η θέση χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του. Αυτά και άλλα πολλά θα αναπτυχθούν στη σημερινή ομιλία που επιπλέον θα αναδείξει και την ονομασία των ημερών της εβδομάδας όχι μόνο στη γλώσσα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
 

 

 

Τετάρτη, 24/1/2018, 19:00, Δημοτικός Κινηματογράφος "Νέα Ελβετία"
 
4. Τι υπάρχει εκεί έξω; Οι προσπάθειες των αστρονόμων για τον εντοπισμό εξωγήινης νοημοσύνης.
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο συζητιέται η προσπάθεια των αστρονόμων να ανακαλύψουν πλανήτες και πλανητικά συστήματα γύρω από άστρα του Γαλαξία μας, που η μορφολογία τους να δημιουργεί σκέψεις ύπαρξης ζωής πάνω τους. Tο αν υπάρχει ζωή σε άλλους μακρινούς πλανήτες, είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που παρουσιάζει αρκετές ιδιομορφίες. Αρχικά υποθέτουμε ότι η ζωή που αναζητάμε θα πρέπει να είναι βιολογικά όμοια με αυτήν της Γης, υπόθεση που γνωρίζουμε ότι πιθανότατα δεν είναι σωστή. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να αναζητήσουμε εξωγήινους φίλους στα πέρατα της Δημιουργίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς είναι δομημένη η βιολογία τους, γεγονός αδύνατο. Ας δούμε όμως τις προσπάθειες των αστρονόμων για τον εντοπισμό πιθανής εξωγήινης νοημοσύνης.
 
Τετάρτη, 7/2/2018, 19:00, Δημοτικός Κινηματογράφος "Νέα Ελβετία"
 
Μετά από κάθε διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με τον εισηγητή
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη
 
 
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Στράτου Θεοδοσίου:
 
O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου αφιερώθηκε –στη μακρόχρονη πανεπιστημιακή θητεία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών– στη διδασκαλία και την έρευνα θεμάτων, τα οποία  έχουν ως κέντρο τους αφενός μεν την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, αφετέρου δε την Αστροφυσική στις κατευθύνσεις Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Ενεργές θερμοκρασίες αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, Διπλοί και μεταβλητοί αστέρες κ.ά. Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των τετρακοσίων διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, Επιστημονικές Ενώσεις και σε αρκετούς άλλους φορείς. Έχει συγγράψει είκοσι έξι βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει και τρεις ποιητικές συλλογές, με τίτλους: «Συμπαντικές Ενοράσεις», «Αστρονομία, Ιστορία, Μυθολογία-Γήινα και Συμπαντικά» και «Ο αχός του Σύμπαντος» (Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα). Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη, τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο» (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Image
  • Image
  • Image

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ