Δήμαρχος Βύρωνα: «Ο Βύρωνας πόλη του πολιτισμού» - Συνέντευξη στην

Δήμαρχος Βύρωνα: «Ο Βύρωνας πόλη του πολιτισμού» - Συνέντευξη στην "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ"

Συνέντευξη του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, στον αρχισυντάκτη της τοπικής εφημερίδας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» (τχ. Μαίου), Φλοράν Σελάυ:

«Φ.Σ.»: Κύριε δήμαρχε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φετινού Παιδικού Φεστιβάλ; Με δεδομένο ότι εκτός από δήμαρχος έχετε και τις ιδιότητες του γονέα και του εκπαιδευτικού, πως αξιολογείτε τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να παράγουν πολιτισμό με τα σημερινά παιδιά στα σχολεία του Βύρωνα;

Δ.Β.: Ο τίτλος του «33ου Παιδικού & Νεανικού Φεστιβάλ 2018», «Μάθημα Ανοικτό», περιγράφει απόλυτα την ουσία αυτού του θεσμού που είναι η ελεύθερη έκφραση των παιδιών μέσα από την τέχνη, χωρίς περιορισμούς. Είναι μια πρόκληση για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας που καλούνται να μας πάρουν από το χέρι και να μας οδηγήσουν στα δικά τους μονοπάτια.

Ο πολιτισμός και οι δράσεις του είναι ένα καταφύγιο όταν οι συνθήκες ζωής γίνονται δύσκολες, έτσι οι εκπαιδευτικοί μας με το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ευαισθησία που τους διακρίνει κάνουν πολλές πολιτιστικές δράσεις αφήνοντας διέξοδο στις ανησυχίες των παιδιών ανοίγοντας τους ορίζοντες και τροφοδοτώντας ελπίδες. Οι συνθήκες ποτέ δεν είναι εύκολες αλλά το μεράκι περισσεύει. Και εγώ, με την τριπλή ιδιότητα του Δημάρχου, του εκπαιδευτικού και του γονέα, όπως και όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους θεατρολόγους μας που συνεισφέρουν με την πολύτιμη εμπειρία τους –με την οργάνωση και σκηνοθεσία των θεατρικών ομάδων στα σχολεία- στη διοργάνωση των θεατρικών δρώμενων.

Φ.Σ.: Με τη δράση «Ο Βύρωνας ανθίζει Διαβάζοντας», ο Δήμος συνδυάζει έκθεση βιβλίων και φυτών από επαγγελματίες της πόλης στο πάρκο της Καραολή & Δημητρίου. Ποια είναι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου συνδυασμού και γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον Σύλλογο Καταναλωτών «Η Αλληλεγγύη; Ποια ήταν τα κριτήρια για τη συμμετοχή των επαγγελματιών;

Δ.Β.: Η ανθοκομία συναντά το βιβλίο, στην έκθεση «Ο Βύρωνας ανθίζει Διαβάζοντας», συνδυάζοντας την ομορφιά της φύσης με τη φιλαναγνωσία. Η άνοιξη είναι η εποχή των φυτών και των λουλουδιών και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που για εννέα ημέρες οι αισθήσεις των κατοίκων της πόλης θα πλημμυρίσουν από ανοιξιάτικες μυρωδιές και χρώματα. Αυτό το όμορφο περιβάλλον συνδυάζεται με την εμπειρία του «ταξιδιού στον κόσμο της γνώσης» που προσφέρει το βιβλίο.

Ένας από τους βασικότερους σκοπούς για τη δημιουργία του Συλλόγου καταναλωτών Βύρωνα «Η Αλληλεγγύη» είναι κατά πρώτο λόγο η ενίσχυση και η ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης μας και κατά δεύτερο λόγο, η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης. Πάνω σε αυτή τη βάση, ο Δήμος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καταναλωτών, διαβουλεύτηκε με τους επαγγελματίες του Βύρωνα, απόρροια αυτής της συνεργασίας είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Δήμος Βύρωνα δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από αυτές τις δραστηριότητες που βοηθάνε την πόλη ποικιλοτρόπως. Η συμμετοχή των επαγγελματιών είναι εθελοντική και τα έξοδα της εκδήλωσης τα έχει αναλάβει ο Σύλλογος Καταναλωτών από ίδιους πόρους (χορηγίες, δωρεές κλπ.).

Φ.Σ.: Η δημοτική αρχή του αείμνηστου Δημήτρη Νικολαΐδη καινοτόμησε με τη δημιουργία πολιτιστικών θεσμών όπως το Παιδικό Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ Βράχων, οι οποίοι αποδείχθηκαν διαχρονικοί. Πόσο εφικτή είναι σήμερα η καινοτομία από πλευράς Δήμου, στον πολιτισμό;

Δ.Β.: Καταρχάς, μη θεωρείτε δεδομένο ότι κάτι που έγινε στο παρελθόν θα συνεχισθεί και στο μέλλον. Είναι πολλά τα παραδείγματα δράσεων που για διάφορους λόγους δεν είχαν συνέχεια. Εξάλλου και οι δύο θεσμοί έχουν πλέον νέα πρόσωπα, νέα δυναμικές και οράματα, δηλαδή ανανεώνονται συνεχώς. Η δε διαχρονικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι «αγκαλιάστηκαν» από τους πολίτες του Βύρωνα καθώς απηχούν τις ανάγκες τους για πολιτιστική έκφραση.

Το «Παιδικό – Νεανικό Φεστιβάλ» και το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς. Πέρυσι αναβιώσαμε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στις πλατείες για μικρούς και μεγάλους και φέτος τη μικρή σκηνή.

Η καινοτομία είναι πάντα εφικτή όταν υπάρχουν άνθρωποι με φαντασία και  όρεξη να δουλέψουν. Καινοτόμες δράσεις είναι ο «Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης»  εφήβων και νέων που γίνεται για 4η χρονιά, το «Φεστιβάλ του Καρέα», η «Γιορτή Μπίρας», οι «Κινηματογραφικές Βραδιές» με συντονιστή τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, οι βιβλιοπαρουσιάσεις σε συνεργασία με τους συγγραφείς αλλά και με τα βιβλιοπωλεία της περιοχής καθώς και τους εκδοτικούς οίκους.

Φ.Σ.: Η Γιορτή Μπίρας αποτελεί ετήσιο πολιτιστικό γεγονός που θεσμοθέτησε η παρούσα δημοτική αρχή. Ποιους στόχους εξυπηρετεί;

Δ.Β.: Τη «Γιορτή Μπίρας» συνδιοργανώνει –για 3η συνεχή χρονιά- η Δημοτική επιχείρηση με επαγγελματίες του χώρου υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα. Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που λειτουργεί πλέον ως θεσμός. Επιλέξαμε την ανάδειξη μιας παραγωγικής δραστηριότητας. Το φεστιβάλ δίνει έμφαση στην ελληνική μικροζυθοποιία και προωθεί την ανάπτυξή της. Η εποπτεία του Δήμου εξασφαλίζει τις συνεργασίες και την προσέλκυση επισκεπτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και στην προβολή της πόλης.

Στο φεστιβάλ μπίρας συμμετέχουν περισσότερες από σαράντα επιχειρήσεις ελληνικών και ξένων ζυθοποιών, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πάνω από 120 ετικέτες μπίρας σε draft (βαρέλια) και σε φιάλες. Τη μπίρα των επισκεπτών θα συνοδεύουν ελληνικοί μεζέδες. Το μουσικό πρόγραμμα είναι «πλούσιο», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Ζουγανέλης, Ζιώγαλας, Λάκης Παπαδόπουλος κ.α.

 Φ.Σ.: Πότε θα λειτουργήσουν η νέα δημοτική βιβλιοθήκη και το Μουσείο στο παλιό δημαρχείο του Βύρωνα και τι θα προσφέρουν στους πολίτες της πόλης;

Δ.Β.: Η αξιοποίηση του χώρου του παλαιού Δημαρχείου αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους. Η ανάπλαση δηλαδή ενός ιστορικού και εμβληματικού χώρου που θα αξιοποιηθεί ως πολυχώρος, καθώς εκτός από τη βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα (με δύο βασικές θεματικές, την προσφυγιά και την αντίσταση), θα τελούνται γάμοι, θα υπάρξει αναγνωστήριο για το κοινό, ειδικός χώρος για ψηφιακές παρουσιάσεις. Στόχος μας εν ολίγοις είναι να παραδοθεί στους πολίτες του δήμου μας ένας μοντέρνος χώρος που θα «φιλοξενηθεί», στο κέντρο της πόλης.

Οι εργασίες αφορούν την αντικατάσταση της ξύλινης στέγης και σκάλας και τις εσωτερικές διαμορφώσεις. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν χώρος τέλεσης γάμων, ειδικός χώρος για ψηφιακές παρουσιάσεις του μουσείου, χώρος βιβλιοθήκης και αρχειοθέτησης, ενώ στον 1ο όροφο βιβλιοθήκες και αναγνωστήριο, καθώς και προθήκες εκθεμάτων για το μουσείο. Ταυτόχρονα, ειδικός επιστήμονας (μουσειολόγος), έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του μουσείου.

Σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα το έργο ξεκινά καθώς βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Φ.Σ.: Το Φεστιβάλ Βράχων αποτελεί πολιτιστικό θεσμό η ακτινοβολία του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του Βύρωνα.  Ωστόσο, ήδη προ δεκαετίας, Βυρωνιώτες καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Κολοβός και ο αείμνηστος Ηλίας Κατσούλης, είχαν καταγγείλει τη εμπορευματοποίησή του. Πόσο εύκολο είναι να διασφαλιστεί ότι το φεστιβάλ θα είναι προσβάσιμο σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν χρήματα;

Δ.Β.: Το Φεστιβάλ «στη σκιά των Βράχων», που διοργανώνει το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δάφνης – Υμηττού, αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων μας στον τομέα του Πολιτισμού. Ένα Φεστιβάλ θεσμό, που ξεπερνάει τα γεωγραφικά και πολιτιστικά όρια του δήμου.

Οι εκτιμήσεις που αναφέρετε δεν είναι κατανοητές σ’ εμάς, αλλά ούτε και στο ευρύ κοινό, στο βαθμό που το φεστιβάλ είναι το πιο αγαπημένο και γνωστό μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και συνειρμικά έχει συνδεθεί απόλυτα με τη γειτονιά μας.

Από τη στιγμή που οι εκδηλώσεις έχουν υψηλό κόστος είναι λίγο δύσκολο να μην υπάρχει εισιτήριο. Στα χρόνια της κρίσης η τιμή των εισιτηρίων είναι χαμηλότερη και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε κάποιες εκδηλώσεις δωρεάν. Πέρυσι για παράδειγμα, χάρη στη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτήθηκε η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ τα θεατρικά εργαστήρια των δύο δήμων προσφέρθηκαν δωρεάν στους δημότες.

Αυτή τη στιγμή, έχοντας αναλάβει ως Βύρωνας την προεδρία του φεστιβάλ έχουμε καταθέσει με την Πρόεδρο μας τις προτάσεις μας για το θεσμό και προχωράμε σε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα προσεγμένο με τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, με συναυλίες καταξιωμένων δημιουργών, συνεργασίες και συνέργειες που μας τιμούν όπως το πρώτο φεστιβάλ ισότητας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το «Schoolwave Festival» που επανέρχεται στο φιλόξενο χώρο του των θεάτρων βράχων και επίσης δύο παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών που θα παρουσιαστούν μόνο στο δικό μας φεστιβάλ μετά την Επίδαυρο. Προτείναμε επίσης στο Δίκτυο να αξιοποιήσουμε ποσό από τα έσοδα για εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα όλο το χρόνο για τα παιδιά στο χώρο των θεάτρων.

 

Καλούμε τους κατοίκους του Βύρωνα και της Αθήνας σ΄ ένα ταξίδι με «όχημα» τον πολιτισμό!

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Image
  • Image
  • Image

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ