Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

O σεβασμός και η μέριμνα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους των ΚΑΠΗ, διευρύνθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών  των Κέντρων, ενώ ενισχύθηκαν τόσο σε άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό  όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ, εντάσσονται και τα εξής προγράμματα:
 
Πρόγραμμα Τηλεψυχογηριατρικής
Το πρόγραμμα Τηλεψυχογηριατρικής είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α’ Ψυχιατρική Κλινική Αιγινήτειου Νοσοκομείου) και τους δήμους Ηλιούπολης, Κερατέας και ¶νδρου από το 2013.

Αποτελεί, ουσιαστικά, έναν εναλλακτικό τρόπο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους δημότες που έχουν δυσκολία πρόσβασης στις νοσηλευτικές μονάδες, καθώς επιτρέπει τη διαδικτυακή διασύνδεση με τη Μονάδα Ψυχογηριατρικής της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνέχεια του ιατρείου πρώιμης διάγνωσης διαταραχών μνήμης και κατάθλιψης, που ξεκίνησε στο Δήμο μας το 2004, και χρηματοδοτείται από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Απευθύνεται σε όλους τους δημότες που έχουν ανάγκη και λειτουργεί στην Καλλιπόλεως 59, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στα τηλέφωνα 210 7652588, 210 7641702, 210 7624403.
 
Πρόγραμμα Πρόληψης και Διάγνωσης Γεροντικής ¶νοιας
Το πιλοτικό πρόγραμμα πρώιμης διάγνωσης των διαταραχών της μνήμης και της κατάθλιψης ξεκίνησε στο Δήμο το Μάρτιο του 2005 σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής  και το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα ΚΑΠΗ του Δήμου, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
 
Τη δυνατότητα καθημερινής φροντίδας έχουν οι ανήμποροι Βυρωνιώτες, καθώς ο Δήμος έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις κατ’ οίκον επισκέψεις ιατρών και νοσηλευτών που έχουν ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων:
Τη λήψη νοσηλευτικού ιστορικού, απλές νοσηλευτικές πράξεις (μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σακχάρου, αιμοληψίες κ.α.), εκπαίδευση για τη σωστή λήψη των φαρμάκων, εκπαίδευση σε θέματα ατομικής υγιεινής, μέριμνα για την έγκαιρη συνταγογράφηση των φαρμάκων, συνοδεία σε νοσηλευτικά ιδρύματα όταν δεν υπάρχει φροντιστής, παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας του ασθενούς και παραπομπή του στο Κέντρο Υγείας όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πληροφορίες στo τηλέφωνo 210 7625207.
Στοιχεία Επικοινωνίας 
Α' ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας
Διεύθυνση: Βουτζά 73
Τηλέφωνο: 210 7652588
B' ΚΑΠΗ Mεταμόρφωση;
Διεύθυνση: Καλλιπόλεως 59
Τηλέφωνο: 210 7624403
Γ' ΚΑΠΗ Καρέα
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 1
Τηλέφωνο: 210 7641702
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα