Πείτε μας την γνώμη σας

1. Ο Δήμος Βύρωνα διαμορφώνει τον νέο
Κανονισμό Καθαριότητας, με τη συμμετοχή των πολιτών. Πάρε μέρος!
 
 
 
Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στη διαδικτυακή έρευνα του Δήμου Βύρωνα για τη διαμόρφωση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας της πόλης μας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2022.
 
Μέσα από τη στενή συνεργασία Δήμου και Δημοτών στοχεύουμε να διασφαλίσουμε έναν νέο Κανονισμό Καθαριότητας, πλήρη και σαφή όσον αφορά στις αμοιβαίες υποχρεώσεις Δήμου και πολιτών για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και τη διαχείριση απορριμμάτων και παράλληλα, ανανεωμένο και συνεπή ως προς τη σύγχρονη νομοθεσία και τις νέες οδηγίες της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων.
 
Το περιεχόμενο του Κανονισμού Καθαριότητας αποτελεί ένα κωδικοποιημένο σύνολο κανόνων, οργανωμένο σε άρθρα, το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου και των Δημοτών καθώς και τους τρόπους ελέγχου τήρησής του. Η τήρηση και ο έλεγχος της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, η διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών από τους δημότες και η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης από τον Δήμο, οι τρόποι συνεργασίας και επικοινωνίας Δήμου και Δημοτών για την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας, οι πρωτοβουλίες μείωσης των απορριμμάτων και δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών αποτελούν κάποιες από τις βασικές ενότητες του νέου Κανονισμού Καθαριότητας και συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Η παρούσα διαδικτυακή έρευνα πραγματοποιείται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων - συμμετοχικών εργαστηρίων πολιτών του Δήμου Βύρωνα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2022 και υποστηρίζονται από το έργο "Mind the Waste - Το νου σου στα απορρίμματα". Στόχος των δράσεων “Mind the Waste” - “Το νου σου στα απορρίμματα” είναι να διευκολύνουν τη μετάβαση προς τις νέες βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, και ειδικότερα τις πρακτικές ανακύκλωσης και πρόληψης, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τη στενή συνεργασία τους με τον Δήμο. Το έργο “Mind the Waste” υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Place Identity Clusters, με την συνεργασία του Δήμου Βύρωνα και του Ελληνικού Δικτύου “Φίλοι της Φύσης” (Πανελλαδικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).
 
2. Έρευνα κοινής γνώμης για την καθαριότητα και την ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα
 
Στα πλαίσια της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο Δήμος Βύρωνα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του δυο ερωτηματολόγια την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020 στα οποία πολίτες και επιχειρήσεις της πόλης καταθέτουν την άποψή τους για ζητήματα που αφορούν την Καθαριότητα και την Ανακύκλωση. Τα ερωτηματολόγια δημοσιοποιήθηκαν με δελτίο τύπου και κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 224 πολίτες και 16 επιχειρήσεις.

 
Είναι προφανώς πιθανότερο στο ερωτηματολόγιο να απαντούν πολίτες που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης στο Δήμο Βύρωνα άρα και οι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Ωστόσο οι πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες είναι αυτοί που βοηθούν στο να αλλάξουν ευρύτερα οι αντιλήψεις, έχουν τις πιο αξιόλογες και συγκροτημένες απόψεις και για τους λόγους αυτούς μπορούν να βοηθήσουν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Αναλυτικά οι απόψεις τους παρουσιάζονται παρακάτω. 

για να δεIτε τα αποτέλεσματα της έρευνας της κοινής γνώμης για την καθαριότητα και την ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα κάντε κλικ εδώ

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα