Τι κάνω αν διαπιστώσω ότι κάποιο ζώο κακοποιείται;

Τι κάνω αν διαπιστώσω ότι κάποιο ζώο κακοποιείται;

Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποίησης είναι πάρα πολλά στη χώρα μας και τα περισσότερα προέρχονται από τους ίδιους τους κηδεμόνες των ζώων.

Συγκεκριμένα η κακοποίηση αναφέρεται :
 
Α. στην κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους όπως ενδεικτικά ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης του ζώου, το δέσιμο, η μη παροχή επαρκούς τροφής και νερού, η διαμονή σε ακατάλληλο περιβάλλον (π.χ. μπαλκόνια, χώροι με ακαθαρσίες, χωρίς προφύλαξη από καιρικές συνθήκες), η παράνομη αναπαραγωγή, εμπορία και πώληση.
 
Β. στον φόνο, τον βασανισμό, την πρόκληση πόνου ή φόβου, τη σωματική εξάντληση του ζώου, την εγκατάλειψη νεογέννητων, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό.
 
Εάν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσετε άμεσα την Αστυνομία στο 100 (ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας) και να περιμένετε να υποδείξετε τον δράστη. Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή η Εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία, χωρίς να απαιτείται να καταθέσετε έγκληση ή μήνυση. Αρκεί η καταγγελία σας, που μπορεί να γίνει ακόμη και ανώνυμα αλλά στην περίπτωση αυτή δε μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε στη συνέχεια. 
 
Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email.  Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος.
 
Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
 
Σύμφωνα με το ν. 4830/2021  προβλέπονται ποινικές (άρθρο 34)  και διοικητικές (άρθρο 35) κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλουν και οι δημοτικές υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, στις περιπτώσεις κακοποίησης, κοινοποιείτε την καταγγελία σας και στο Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Βύρωνα. 
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα