Τι υποχρεώσεις έχει ο κηδεμόνας ενός ζώου συντροφιάς;

Τι υποχρεώσεις έχει ο κηδεμόνας ενός ζώου συντροφιάς;

 Σύμφωνα με το άρθρο 9 του  4830/2021   ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

·         Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από τότε που το απέκτησε, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους με τις εξαιρέσεις του άρθρου 9 παρ.1.α
 
·         Να σημάνει ηλεκτρονικά και να καταγράψει το ζώο του σύμφωνα με το άρθρο 9.1.β και 9.1.γ.
 
·         Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου. Απαγορεύεται ρητά το κόψιμο των αυτιών ή της ουράς του ζώου.
 
·         Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του, την καλή σίτιση και πότιση, την εξασφάλιση άνετου, καθαρού, στεγνού, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης. Να μεριμνά το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του. Απαγορεύεται ρητά το ζώο να παραμένει δεμένο όταν βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας του ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Επίσης απαγορεύεται η διαβίωση γάτας σε κλουβί.
 
·        Να καθαρίζει άμεσα τα περιττώματα του ζώου, να κάνει τον περίπατο του σκύλου με λουρί (εκτός αν πρόκειται για πάρκο σκύλων) και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται μόνο του από την ιδιοκτησία του.
 
·       Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Σε περίπτωση που για κάποιους λόγους αδυνατεί να το κρατήσει και επιθυμεί να το αποχωριστεί ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 9.1.ζ. σε επικοινωνία με τον Δήμο που κατοικεί.
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα