Δικαίωση του Δήμου Βύρωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το διοικητικό Εφετείο για το χώρο στάθμευσης στην οδό Ευαγγελικής σχολής

Με τρεις δικαστικές αποφάσεις δικαιώνεται ο Δήμος Βύρωνα για το ζήτημα της ανέγερσης του υπέργειου χώρου στάθμευσης επί των οδών Ευαγγελικής Σχολής και Β. Ηπείρου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 216/2008 απόφασή του απέρριψε οριστικά την προσφυγή δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης κατά της απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο χώρος στάθμευσης θα γίνει υπέργειος και όχι υπόγειος, κρίνοντας ότι οι ισχυρισμοί τους είναι εκπρόθεσμοι και απαράδεκτοι! Το ΣτΕ παρέπεμψε το ειδικότερο ζήτημα της οικοδομικής άδειας που χορήγησε η Νομαρχία Αθηνών στο Διοικητικό Εφετείο.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την 474/2008 ( οριστική απόφασή της, απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν ζητηθεί κατά του Δήμου Βύρωνα, έκρινε ότι το ΣτΕ είναι αναρμόδιο να αποφανθεί ως προς την διακοπή των εργασιών και παρέπεμψε το φάκελο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Τέλος το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την 291/2008 απόφασή του απέρριψε το αίτημα διακοπής των οικοδομικών εργασιών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «με τη δημιουργία πενταόροφου σταθμού αυτοκινήτων με πολλές θέσεις στάθμευσης θα προκληθεί αποσυμφόρηση κοινοχρήστων χώρων και θα διευκολυνθούν οι περίοικοι, όσον όσο αφορά την εξεύρεση χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων τους. Ενόψει τούτου δεν προκύπτει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής…. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από το από 16/1/2008 υπόμνημα του Δήμου Βύρωνα στην πιο πάνω περιοχή και σε απόσταση δεκάδων ή λίγων εκατοντάδων μέτρων υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι, χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι από το σχέδιο πόλης (Πλατεία Ταπητουργείου, Περιοχή Αγίας Τριάδας, Πλατεία Αγίου Λαζάρου, Πλατεία Σμύρνης) ενώ ο Δήμος αποφάσισε πρόσφατα τη δημιουργία και νέου ελεύθερο χώρου έναντι του ανεγειρόμενου σταθμού αυτοκινήτων και υπέβαλε σχετικό αίτημα για τροποποίηση του σχεδίου πόλης».

Για τις δικαστικές αυτές εξελίξεις ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε τα εξής: «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι πλέον καταλυτικές για όσους προσπάθησαν να υπονομεύσουν το έργο της κατασκευής του γκαράζ 150 θέσεων, στο κέντρο του Βύρωνα. Οι εν λόγω αποφάσεις και το σκεπτικό τους απαντούν σε όσους επένδυσαν στη λάσπη, το λαϊκισμό και τη συκοφαντία για να σταματήσουν το συγκεκριμένο σημαντικό έργο, σε όσους προσπάθησαν με σκιές και μισόλογα να πλήξουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής. Το έργο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2009. Με σχέδιο, με όραμα, με διαφάνεια και σκληρή δουλειά, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να αλλάξει η πόλη μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε ο Βύρωνας να παραμείνει πρωταγωνιστής».

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα