ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
1 Απριλίου 2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Εδώ και δύο χρόνια, η Δήμος μας έχει ξεκινήσει τη χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία της δημιουργίας Μουσείου Ιστορίας του Δήμου Βύρωνα. Ο Δήμος μας πρωτοπορεί καθώς είναι ελάχιστα τα μουσεία στη χώρα τα οποία λειτουργούν υπό τη διαχείριση Δήμων και παράλληλα τηρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία. Το Μουσείο θα στεγαστεί στο ιστορικό κτίριο του παλαιού Δημαρχείου και θα αφηγείται την ιστορία του Βύρωνα, από τη δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού μέχρι τα χρόνια της δεκαετία του 1960.
 
Στόχος μας είναι η διαφύλαξη και προβολή της ιστορικής κληρονομιάς του Βύρωνα. Επιλογή μας είναι να απευθυνθούμε στους πολίτες του Βύρωνα για να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή διότι πιστεύουμε ότι το Μουσείο πρέπει να αφηγείται, πρώτα απ’ όλα, την ιστορία των ανθρώπων του Βύρωνα. Για αυτό το λόγο, πέρα από την αναζήτηση υλικού σε αρχεία και βιβλιοθήκες, επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ιστορική σημασία τεκμηρίων που έχουμε στα σπίτια μας, στα συρτάρια και τις αποθήκες μας. Η ιστορία κάθε οικογένειας του Βύρωνα, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και θέλουμε μέσα στο Μουσείο που ετοιμάζουμε να μπορούν οι δημότες μας να δουν στοιχεία του δικού τους παρελθόντος.
 
Κινούμενοι σε αυτή τη λογική απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση στους δημότες του Βύρωνα να προσφέρουν τη δική τους εμπειρία για την ιστορία της πόλης μας μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους.
 
Για την έκθεση του Μουσείου και για τον εμπλουτισμό των συλλογών του, θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά αντίγραφα και όχι αναγκαστικά τα πρωτότυπα τεκμήρια. Στο έντυπο που συνοδεύει αυτή την πρόσκληση θα έχετε τη δυνατότητα να περιγράψετε το υλικό που επιθυμείτε να δωρίσετε, δανείσετε ή προσφέρετε για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων. Κάθε δωρεά, δανεισμός ή προσφορά θα πραγματοποιείται μετά την υπογραφή σχετικού εγγράφου που εξασφαλίζει τα δικαιώματα του κατόχου του υλικού, όπως ο νόμος ορίζει. Για την ασφάλεια του υλικού, την επεξεργασία του θα αναλάβουν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα κρίνουν και αν αυτό είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στην έκθεση ή για τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου.    
  
 
 

 

Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα