Η γειτονιά μας, γειτονιά όλου του κόσμου- 1η ημέρα- Φωτογραφικό υλικό

¶νοιξε τις πύλες του στην πλατεία Καραολή και Δημητρίου στο Βύρωνα, το 1ο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βύρωνα και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, 3- 5 Οκτωβρίου.

 Ο παλμός και η συμμετοχή των επισκεπτών... Στο Βύρωνα, η γειτονιά μας είναι η γειτονιά όλου του κόσμου!

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης χαιρετίζει την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Αχμέτ Μοαβία, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, στο βήμα του Φεστιβάλ, με το Δήμαρχο Βύρωνα.

 

 O Αντινομάρχης Αθηνών Ιάκωβος Προμπονάς, χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός, στο βήμα του 1ου Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Το πάνελ της πρώτης ημέρας, με θέμα συζήτησης: Δεύτερη γενιά μεταναστών: προβλήματα και προοτπικές

O Κώστας Σταθόπουλος, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Στάση Βύρωνα, συμβάλλει στη διεξαγωγή της συζήτησης.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, έθεσε τα δικά της ερωτήματα

Έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Τα παιδιά ζωγράφιζαν τις γειτονιές του κόσμου...

 

Ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου:  

«Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του Έλληνα  στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης μπόρεσε να αγκαλιάσει τους μετανάστες. Για εμάς είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αδέλφια και  συμπολίτες μας  ακόμη και αν υπάρχουν τυπικά προβλήματα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης κηρύσσοντας την έναρξη του  τριήμερου 1ου  Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων. Ο κύριος Κασσίμης πρόσθεσε ότι σήμερα οι μετανάστες είναι κομμάτι της χώρας μας και η Πολιτεία την τελευταία 10ετία έχει προχωρήσει σε πολιτικές κοινωνικής ένταξής τους. Απευθυνόμενος στο δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά τον συνεχάρηκε  για την πρωτοβουλία του αυτή, υπογραμμίζοντας  την αξία που έχουν αυτές οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο ευχόμενος να γίνει θεσμός «στα κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι οι δήμοι».

Στον χαιρετισμό του ο κ Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο «θεσμός εκείνος που πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την ειρηνική συμβίωση Ελλήνων και μεταναστών και την ομαλή  ένταξή τους στην κοινωνία μας». Ο Δήμρχος Βύρωνα πρόσθεσε όι ο Δήμος ανοίγει την αγκαλιά του στους πολίτες του κόσμου. Η γειτονιά του Βύρωνα είναι γειτονιά όλου του κόσμου. Καταλήγοντας, ο κύριος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι η  δημοτική αρχή έχει πάρει πρωτοβουλίες μείωσης του ξενοφοβικού αισθήματος αλλά και ότι θα πρωταγωνιστήσει στην απάλειψη του προκλητικού για την κοινωνία και το κράτος προβλήματος που αντιμετωπίζει η δεύτερη γενιά μεταναστών. Τέλος δεσμεύτηκε –αφού εξετάσει το νομικό πλαίσιο- να αρχίσει η εγγραφή μεταναστών στο δημοτολόγιο του Δήμου.

 

Ο συντονιστής του Φόρουμ Αχμέτ Μοαβία αφού εξήρε  την πρωτοβουλία του Δήμου Βύρωνα τόνισε ότι αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να «χτίσουμε πραγματικές ελπίδες για δημιουργική συνύπαρξη μέσα από τη συμμετοχή και το διάλογο». Αναφερόμενος στη δράση του Φόρουμ Μεταναστών είπε ότι ξεκίνησε με εννέα κοινότητες και σήμερα συμπεριλαμβάνει πάνω από 40 σε όλη την Ελλάδα.

 

Στην πρώτη συζήτηση την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος Ιωάννα Σωτήρχου εξετάστηκε το πρόβλημα της δεύτερης γενιάς μεταναστών με ομιλητές εκπροσώπους γυναικών μεταναστριών και τους κ.κ. Μιλτο Παύλου (διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας) και Γρηγόρη Τσιούκα ( Συνήγορος του Πολίτη). 

 

Ο Βύρωνας γέμισε χρώματα...

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται αύριο Σάββατο 4 Οκτωβρίου και την Κυριακή 5, από τις 18:30 έως τις 23:30.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα