Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Με δεσμεύσεις για θετικές δράσεις σε ότι αφορά στη μεταναστευτική πολιτική που σχεδιάζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκλεισε το 1ο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, που έγινε 3- 5 Οκτωβρίου από το Δήμο Βύρωνα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς υποσχέθηκε το Φεστιβάλ να αποτελέσει θεσμό για την πόλη με απτά -κάθε χρόνο- αποτελέσματα και μέσω ΤΕΔΚΝΑ να προωθηθεί η πρωτοβουλία και σε άλλους δήμους. "Οι δήμοι", τόνισε ο Δήμαρχος Βύρωνα, "είναι η πύλη εισόδου των μεταναστών στη χώρα και η πρώτη επαφή τους με την διοικητική δομή της. Οι μετανάστες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου. Η επίλυση των προβλημάτων τους είναι το στοίχημα της δημοκρατίας μας». Ο Δήμαρχος Βύρωνα,  αναφέρθηκε στην ευρέως διαδεδομένη στις ευρωπαϊκές χώρες, εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινόμενου και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνική ένταξή τους: Δημιουργία τοπικών συμβουλίων μεταναστών και ειδικών δημοτικών υπηρεσιών (πληροφόρησης, διαλόγου, συμβουλευτικής, εξυπηρέτησης τους). Συνεργασίες των δήμων με σχετικές με το ζήτημα ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανταλλαγής Ορθών Πρακτικών σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Τέλος δεσμεύτηκε -αφού εξετάσει το νομικό πλαίσιο- να εγγράψει στα δημοτολόγια του δήμου παιδιά μεταναστών.

Στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και στην αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στα δρώμενα του τόπου που ζουν, αναφέρθηκε και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι εκπρόσωποι του κόμματος και ομιλητές Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριαννός και Πάνος Τριγάζης. Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο με την συνοδό του από την Σιέρα Λεόνε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή -μέσω των ερευνών και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν, να γνωρίσουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δεύτερη γενιά μεταναστών. «Πάνω από 200.000 είναι αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας και μετά τα 18 τους, χαρακτηρίζονται παράνομα. Είναι παιδιά «φαντάσματα».Πρέπει να σταματήσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν ένσημα για να δικαιολογήσουν την διαμονή τους διαφορετικά θα απελαθούν», σημειώσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμετ Μοαβία αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Ν. Χαρδαλιά επισήμανε ότι όλες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέχρι στιγμής για την μεταναστευτική πολιτική γίνονται χωρίς την συμμετοχή των συλλογικών οργάνων τους. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρος Ζαβός, μίλησε για τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προωθήσει δράσεις για την ένταξη των μεταναστών, όπως η συμμετοχή τους σε συλλόγους ή σωματεία με το υπάρχον πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο έγγραφο, καθώς και η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές για όσους αποκτούν άδεια «επί μακρόν διαμένοντος».

Για τη συνεχιζόμενη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος και την ύπαρξη μιας αγοράς αδήλωτης εργασίας στο εσωτερικό της Ευρώπης μίλησε ο επιστημονικός σύμβουλος ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Π. Λινάρδος Ρυλμόν, διευκρινίζοντας ότι τα Βαλκάνια αποτελούν ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους μετανάστες. Στην αναγκαιότητα παροχής δικαιωμάτων στους μετανάστες αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος της γραμματείας Μεταναστών ΓΣΕΕ- ΕΚΑ Γ. Αλεβυζάκης, τονίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (ΟΝΕ, Ολυμπιακά έργα, κ.α.).

Οι παραπάνω τοποθετήσεις αναπτύχθηκαν κατά την συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μεταναστευτική Πολιτική υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Είχαν προηγηθεί οι συζητήσεις για τη δεύτερη γενιά μεταναστών και την γυναίκα μετανάστρια. Στο ζήτημα αυτό ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις της προέδρου του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Σούλας Παναρέτου και της συντονίστριας του Πανελλαδικού Δικτύου των Γυναικών Μεταναστριών Δ. Μάλλιου καθώς και της προέδρου του ΚΕΘΙ Έλενας Ζενάκου, η οποία παρέθεσε στοιχεία από την ενδιαφέρουσα σχετική έρευνα της γενικής Γραμματείας Ισότητας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ το κοινό παρακολούθησε προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ενώ έγινε και παρουσίαση γεύσεων από τις κοινότητες που συμμετείχαν.

Φωτογραφικό υλικό από την Κυριακή 5 Οκτωβρίου:

 

O βουλευτής της Β΄Περιφέρειας Αθήνων του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης με το Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, στην έκθεση φωτογραφίας του 1ου Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων. 

 

Το πάνελ της συζήτησης "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μεταναστευτική Πολιτική", την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, με συντονιστή το δημοσιογράφο, Στέλιο Κούλογλου.

 O βουλευτής της Β΄Περιφέρειας Αθήνων του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης με το Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, στο πάνελ.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς στο πάνελ της Κυριακής.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού, Πάνος Τριγάζης, ο Κώστας Ασκούνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και υπέυθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- Δήμαρχος Καλλιθέας και ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.   

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Ασκούνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και υπέυθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- Δήμαρχος Καλλιθέας και ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς. 

 Φωτογραφικό υλικό από τo Σάββατο, 4  Οκτωβρίου:

"Γυναίκα μετανάστρα: ιδιαιτερότητες και προστασία δικαιωμάτων", ήταν το θέμα της συζήτησης του Σαββάτου, με συντονίστρια τη Σούλα Πανάρετου, πρόεδρο του συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας. 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις χειροποίητες κατασκευές

Τα παιδιά που ήρθαν στο Φεστιβάλ, διασκέδασαν με την ψυχή τους. Γιατί και στο παιχνίδι τα χρώματα μας ενώνουν...  

 

 

 

 

 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα