Χορός & Εικόνα: διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες, από το Κέντρο Χορού Ντάνκαν και το Μουσείο Γουναρόπουλου
18 Νοεμβρίου 2021

Χορός & Εικόνα: διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες, από το Κέντρο Χορού Ντάνκαν και το Μουσείο Γουναρόπουλου

Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν ανοίγει ένα νέο πεδίο συνεργασίας, αυτή τη φορά με ένα Μουσείο, το Μουσείο Γουναρόπουλου.

 

Πρόκειται για μια διαδημοτική συνεργασία μεταξύ δυο δημόσιων οργανισμών παρόμοιας νομικής μορφής και κλίμακας, Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμου Ζωγράφου και  Δήμου Βύρωνα,  που μπορεί να αναδείξει  τη δυναμική που μπορεί να έχει για τον πολιτισμό η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η έκθεση «Χορός & Εικόνα: ένας διάλογος του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες» διερευνά τρόπους που η παρουσία του χορού στο Μουσείο μπορεί να προσφέρει νέους τρόπους εμπειρίας της τέχνης αλλά και νέες περιοχές στις οποίες μπορεί να διεισδύσει ο χορός ψάχνοντας κοινά λεξιλόγια με τις τέχνες της εικόνας.

 

Εννοιολογική αφετηρία του εγχειρήματος αποτελεί το παράδειγμα της Isadora Duncan (1877-1927), μίας από τις πρωτεργάτριες του σύγχρονου χορού, που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής της, και η οποία μας έδωσε έναν εντελώς νέο τρόπο να σκεφτόμαστε τον χορό σαν μέσο έκφρασης.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, σχέδια, video art, αρχιτεκτονικές μελέτες, υλικό από περφόρμανς (φωτογραφίες, βίντεο, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια), videodance επτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (εικαστικών και χορογράφων), που διερευνούν τα όρια της σωματικής κίνησης, του χώρου, του ρυθμού και της εικόνας, και αναπτύσσουν μία διαλεκτική μεταξύ των εικαστικών τεχνών και της τέχνης του χορού.

Τα εκθέματα συμπληρώνονται και συνομιλούν και με αποσπάσματα από κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας του σύγχρονου χορού, τα οποία επιμελήθηκε η ερευνήτρια και ιστορικός του χορού Στεριανή Τσιντζιλώνη.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Γιαβρόπουλος, Σοφία Κονδυλιά, Χρυσάνθη Μπαδέκα,
Στέλιος Μπακλαβάς, Τάσσος Τριανταφύλλου, Χριστίνα Φοίτου,
Αλίκη Χιωτάκη

Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2021 – 29 Ιανουαρίου 2022
Έναρξη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, με ωράριο λειτουργίας 12.00-20.00

Επιμέλεια έκθεσης: Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Συντονισμός: Ζωή Χαραλαμπίδου, Μουσειολόγος,
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Επιλογή-μετάφραση-επιμέλεια κειμένων για τον χορό:
Στεριανή Τσιντζιλώνη, δρ Θεωρίας και Ιστορίας του Χορού-Ερευνήτρια
Σύμβουλος χορού: Πηνελόπη Ηλιάσκου, Kαλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις/διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, στον σύνδεσμο https://zoom.us/j/6413477611?pwd=czJBWkpQcjcxdHZyNGhmaTZNSW8rUT09, με παράλληλη προβολή στο facebook.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστεί και μια από τις δράσεις της ίδιας έκθεσης η οποία συνδέεται άμεσα με το  Κέντρο Ντάνκαν καθώς συμμετέχει η  Κατερίνα Μπέλλα – χορεύτρια, χορογράφος, καθηγήτρια του Κέντρου Ντάνκαν. Πρόκειται για τις «Χοροϊχνογραφίες», μια κινητική ιστορία που ξεδιπλώνει η Κατερίνα Μπέλλα σε διάλογο με το έργο της εικαστικού Χριστίνας Φοίτου και τη μουσική του Χρήστου Γαρμπιδάκη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

κεντρική εικόνα: Χριστίνα Φοίτου, Human wrongs, 2013, κάρβουνο, ακρυλικά και σπρέι σε ύφασμα, 168×244 εκ.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα