Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
24 Νοεμβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 "Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε το 1999 από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.  Η σημερινή μέρα μας βρίσκει εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης, η οποία έχει αναδείξει το έμφυλο και ταξικό της πρόσημο   παγκοσμίως. Οι αριθμοί αποτυπώνουν ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20% τον καιρό της πανδημίας, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνεται δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών στη χώρα μας.
Η εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους και όχι μόνο τις γυναίκες. Οι διάφορες μορφές βίας που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι, τον δρόμο, τον χώρο εργασίας και αλλού συνιστούν παραβίαση βασικού ανθρώπινου δικαιώματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας υπενθυμίζει την αποτυχία μας να βάλουμε τέλος στην βία, τις γυναικοκτονίες, την κακοποίηση, την ανισότητα. ¨Ένα τέλος που μπορεί να γίνει ορατό μόνο με την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με ευρωπαϊκή αλλά και κρατική αρωγή, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των γενεών μακριά από έμφυλα στερεότυπα, την επέκταση των δομών του Δικτύου για την Καταπολέμηση της  βίας σε όλη τη χώρα.  
Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, εξοπλίζοντας τους υπάρχοντες θεσμούς και συστήματα με μεγαλύτερη δύναμη συνεργασίας και περισσότερους πόρους, υλικούς και ανθρώπινους.
Είναι ανάγκη ενίσχυσης όλων των κύριων και υποστηρικτικών δομών της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των κατά τόπους Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών (ν.4604/2019).  Να εφαρμόσει πλήρως η Ελληνική Πολιτεία το ν. 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), νόμο που  αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για τους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος.
 
Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση όλων. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης."
 
Χρήστος Σπυρόπουλος
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας
και Αλληλεγγύης  
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα