Τέσσερα απορριμματοφόρα και 925 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, παρέλαβε ο Βύρωνας
16 Μαρτίου 2022

Τέσσερα απορριμματοφόρα και 925 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, παρέλαβε ο Βύρωνας

Τέσσερα (4) νέα ειδικά απορριμματοφόρα & πλυντήρια κάδων και 925 καφέ κάδους, που θα αξιοποιηθούν για την έναρξη του πιλοτικού πρόγραμμα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων κουζίνας και κήπου), παρέλαβε σήμερα ο Δήμος Βύρωνα, στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Τον εξοπλισμό παρέλαβε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Aντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργο Δημόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Βασίλη Κόκκαλη. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Αγγέλης, Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Χρήστος Σπυρόπουλος, Λεμονιά Κλωνάρη και Θέμης Τέγος.

Ο Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Συνεχίζουμε σήμερα εδώ στο Δήμο Βύρωνα, την διανομή ειδικού εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων ειδικής ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, που εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για το πώς πρέπει πλέον να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα στις πόλεις της Περιφέρειάς μας. Ο Δήμος Βύρωνα, υπό την δημαρχία του Γρηγόρη Κατωπόδη, επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα και συντάσσεται μαζί μας στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τα οφέλη από αυτή την προσπάθεια είναι πολλά και «κλειδί» στην επιτυχία της προσπάθειας, είναι η ανταπόκριση και η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Θέλω, λοιπόν να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και την ομάδα του που δυναμώνουν με έναν ακόμη κρίκο την αλυσίδα που δημιουργούμε για τη σωστή διαχείριση στερεών αποβλήτων».

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης, τόνισε: «Ευχαριστώ την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δημόπουλο, όπως και τον ΕΔΣΝΑ για την παράδοση των τεσσάρων σύγχρονων απορριμματοφόρων και των 925 καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, η οποία είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι. Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των βιοαποβλήτων, μια διαδικασία μέσω της οποίας επιστρέφουμε στη φύση αυτό που της ανήκει ενώ παράλληλα οι δημότες επωφελούνται από το δωρεάν λίπασμα (κομπόστ) που εξασφαλίζουν για τον κήπο τους».

Που θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι στο Βύρωνα;

Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα και θα λειτουργήσουν  πιλοτικά στον Καρέα και σε σημεία που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες βιοαποβλήτων στο Δήμο  Βύρωνα, (όπως στρατόπεδα, λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, ανθοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα εστίασης, κοινωνικό συσσίτιο κ.λπ.). Σταδιακά καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε όλες τις γειτονιές του Βύρωνα για να μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλα τα νοικοκυριά της πόλη μας.

Τι βάζουμε μέσα στους καφέ κάδους;

Στους κάδους αυτούς θα συγκεντρώνονται ξεχωριστά μόνο υπολείμματα κάθε είδους τροφών (κόκκαλα, φλούδες, ψωμί, ζυμαρικά, τυριά, καρποί, όσπρια), υπολείμματα καφέ και τσαγιού, φύλλα και κλαδάκια. Κατά συνέπεια οι πολίτες θα διαχωρίζουν από τα σκουπίδια τους, ότι μπορεί να ξαναγίνει ένα πλούσιο καθαρό λίπασμα τύπου compost, κατάλληλο για τα φυτά.

Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε σημαντικά τα σκουπίδια που καταλήγουν στον τεράστιο σκουπιδότοπο της Φυλής, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για όλη την Αττική. Το πρόγραμμα που εγκαινιάζει άμεσα ο Δήμος Βύρωνα είναι μια πολύ σημαντική τομή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια! Για να έχει αποτελέσματα όμως απαιτεί την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την συμμετοχή των πολιτών.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα