Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη για την 25η Μαρτίου
25 Μαρτίου 2022

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη για την 25η Μαρτίου

Με τη λαμπρότητα και το σεβασμό που ταιριάζει στην ημέρα, αλλά και την απαραίτητη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας για τη μη διασπορά του κορονοϊου, γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 2022 στο Δήμο Βύρωνα. Μετά τη δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, έγινε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Βύρωνα, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας και τοπικών συλλόγων. 

Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μόνο 6μελείς αντιπροσωπείες μαθητών, τοπικών και αθλητικών φορέων με τη σημαία και το λάβαρο τους, λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα και ύστερα από σχετικό αίτημα των διευθυντών όλων των σχολείων του Βύρωνα.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ανέφερε τα εξής: 

"Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Περιφέρεια Αττικής,

Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Χρόνια πολλά!

Καλωσορίσατε για μία ακόμη χρονιά στη γιορτή του Βύρωνα προς τιμήν της πατρίδας μας.

Καλωσορίσατε στην επέτειο της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και του Αγώνα για τα Ιδανικά και τις Αξίες μας.

Σήμερα συμπληρώνονται 200 συν ένα χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού μας Αγώνα, και βρισκόμαστε εδώ για να αποδώσουμε τις προσήκουσες τιμές σε όλους όσοι πάλεψαν προκειμένου η Ελλάδα, γεννήτορας του Δυτικού πολιτισμού, να ανακτήσει τη θέση της στο Δυτικό κόσμο και να λάμψει ξανά, ανεξάρτητη, ως φάρος αξιών.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία, λειτούργησε όπως κάθε πράξη αυτοθυσίας και ρομαντισμού: εμπνεύστηκε από άλλους, και ενέπνευσε πολλούς άλλους. Εμπνεύστηκε από την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση που προηγήθηκαν και ενέπνευσε με τη σειρά του πλείστα όσα κινήματα και επαναστάσεις με στόχο την ελευθερία.

Ο Αγώνας όμως είχε και μία ακόμη σημαντική συνέπεια: ενέπνευσε τις δυτικές χώρες να δουν τα βάσανα των Ελλήνων και να προστρέξουν τελικά σε αρωγή και ουσιαστική βοήθεια υπέρ του εξεγερμένου λαού.

Πριν από αυτούς, στο πλευρό μας στάθηκαν μεγάλες μορφές που δημιούργησαν το φιλελληνικό κίνημα και η μεγαλύτερη από αυτές ήταν ο Λόρδος προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομά της τούτη εδώ η πόλη.

Ο Λόρδος Μπάιρον ή εξελληνισμένα Βύρωνας, έζησε, εμπνεύστηκε, χρηματοδότησε, αγωνίστηκε και τελικά έδωσε τη ζωή του για τη χώρα μας, ρωτώντας στο τέλος της ζωής του, “τι άλλο θα μπορούσα να κάνω”.

Και στάθηκε στο πλευρό μεγάλων ηρώων, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, της Μπουμπουλίνας, του Μακρυγιάννη, ήρωες στους οποίους οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Το κοινό τους όραμα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και η δίψα τους για την ελευθερία είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα και γιορτάζουμε. Το πάθος τους να δουν αυτόν εδώ τον τόπο ελεύθερο, μας εμπνέει και μας οδηγεί.

Φέτος όμως, οι Έλληνες θυμούνται μία ακόμη επέτειο με σεβασμό και περίσκεψη. Τα 100 χρόνια από την Καταστροφή στη Μικρασία, μια καταστροφή που είχε τις ρίζες της στον βαθύ διχασμό και την έλλειψη ομόνοιας των Ελλήνων.

Βλέπετε, όταν οι Έλληνες ενώνονται, καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Διχασμένοι, καταστρέφονται.

Καλό είναι, σε τέτοιες επετείους γιορτής, να θυμόμαστε όχι μόνο τις νίκες, αλλά και τις ήττες μας και να μαθαίνουμε από αυτές. Η Ιστορία μπορεί να μας εξυψώσει ψυχολογικά και να μας εμπνεύσει σε περιόδους δύσκολες, μπορεί όμως και να μας διδάξει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η Ελευθερία δεν είναι ένα αγαθό που μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο. Όσοι το πιστεύουν αυτό, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Οι Ουκρανοί δίνουν τη μάχη τους για να μείνουν ελεύθεροι, μια μάχη που κανείς τους ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θα χρειαζόταν να δώσουν.

Και ο Βύρωνας στέκεται αρωγός στον αγώνα τους, όπως στέκεται αρωγός δίπλα σε κάθε λαό που μάχεται για την ελευθερία του, ανεξάρτητα από το ποιος επιτίθεται. Πρέπει όλοι μας να επαγρυπνούμε απέναντι σε όσους επιχειρούν, κομμάτι-κομμάτι, να δοκιμάσουν την ανοχή και τις αντοχές του πιο αδύναμου. 

Η Ειρήνη πρέπει πάντοτε να είναι το ζητούμενο, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό μας διδάσκει τελικά η Επέτειος της Επανάστασης του 1821.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, φέτος η πόλη μας κρατά τη μνήμη ζωντανή και θυμάται, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τη σημερινή γιορτή λοιπόν θα ήθελα να την αφιερώσουμε, όλοι μαζί, σε όσους υπέφεραν, σε όσους ξεριζώθηκαν, σε όσους χάθηκαν σε αυτή. 

Και τελικά να την αφιερώσουμε σε όσους επέζησαν, σε όσους πάλεψαν, σε όσους στάθηκαν στα πόδια τους και έφτιαξαν τούτη εδώ την πόλη, ελάχιστες εβδομάδες αργότερα. Την πόλη στην οποία εμείς σήμερα ζούμε, αγαπάμε, φτιάχνουμε οικογένειες και δουλειές, την πόλη αυτή που όλοι μας πονάμε και προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη.

Καθώς το 2022 είναι επίσης το ορισμένο ως έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, και καθώς ο μεγάλος δημιουργός έζησε και δημιούργησε δύο από τα μεγαλύτερα έργα του στην πόλη μας, ας κρατήσουμε τελικά τη νουθεσία και προειδοποίησή του: 

“Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμη και μέσα απ’ το ίδιο μας το σπίτι.”

Καθώς λοιπόν θα θαυμάσουμε και θα χειροκροτήσουμε ευθύς αμέσως τα παιδιά της πόλης μας, που αποτελούν το μέλλον της, ας φροντίσουμε να τα εμπνεύσουμε να σκέπτονται και να θυμούνται, ώστε με αυτό τον τρόπο να βεβαιωθούμε ότι θα μείνουν ασφαλή και αυτά και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους. 

Να τα μάθουμε να αγαπούν και να συζητούν, να τα μάθουμε να πιστεύουν στη δύναμη της ένωσης και της ομόνοιας. Να μην αναζητούν λόγους και αφορμές για να χωρίζονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Να μην αφήνουν τη διαφορετικότητά τους να τα χωρίζει, αλλά να τους δείχνει τη δύναμη της ενότητας. Να αποτελέσουν άξιους διαδόχους και απογόνους, των αγωνιστών του 1821 που πάλεψαν, ενάντια στους νόμους των πιθανοτήτων, και βγήκαν νικητές στον αγώνα για τη Λευτεριά.

Κλείνοντας λοιπόν, ας θυμηθούμε πώς βρεθήκαμε εδώ, 

και ας μνημονεύσουμε τον στίχο του Σολωμού 

στον Εθνικό μας ύμνο: 

“Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!"

Χρόνια πολλά σε όλους,

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας,

Σας ευχαριστώ πολύ."

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα