O φετινός εορτασμός της Ημέρας  Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, στον Βύρωνα
3 Μαϊου 2022

O φετινός εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, στον Βύρωνα

Αφιερωμένη στους αγώνες για ειρήνη και ελευθερία παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, ήταν ο φετινός εορτασμός της Ημέρας  Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (ημέρα μνήμης του Λόρδου Βύρωνα), τον οποίο οργάνωσαν το Σάββατο 30 Απριλίου 2022, ο Δήμος Βύρωνα και ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγίου Λαζάρου).  

Μετά την σύντομη επιμνημόσυνη δέηση από τον αιδεσιμότατο Γεώργιο Σχινά, εκπρόσωπο του σεβασμιότατου μητροπολίτη Καισαριανής- Βύρωνα και Υμηττού κυρίου Δανιήλ, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος τόνισε ότι «τιμώντας την μνήμη του κορυφαίου των φιλελλήνων, τιμούμε την ιστορία αυτής της πόλης, η οποία το 1924  μετονομάστηκε από Οικισμός Προσφύγων Παγκρατίου σε Συνοικισμό Προσφύγων Βύρωνα, για να τιμηθούν τα τότε εκατό χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι». 

Ακολούθησε μήνυμα του δημοτικού συμβούλου και βοηθού αντιδημάρχου στην πόλη του  Νότιγχαμ Παύλου Κοτσώνη, το οποίο διάβασε ο συντονιστής της εκδήλωσης, ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παπαγιάννης.

Παρέστησαν αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Βύρωνα, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Γιάννης Λοβέρδος,  η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ελένη Βασιλοπούλου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Φασκιώτης.

Προσφωνώντας τους παριστάμενους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνος Τριγάζης  εξήγησε γιατί στην εκδήλωση δέσποζε μια σημαία της ειρήνης, όπως και το σύνθημα «Byron for Ever», λέγοντας ότι αν ζούσε ο Λόρδος Βύρων, θα έσπευδε τούτες τις μέρες στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην Μαριούπολη και Οδησσό, απαιτώντας ειρήνη και ελευθερία.

Αναφέρθηκε επίσης στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και σημείωσε ότι  «προσκαλέσαμε την ηθοποιό και συμβυρωνίστρια Τζένη Καλλέργη,  ως υπενθύμιση του γεγονότος ότι η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα εορτάστηκε το 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη, πρωτοπόρο σοσιαλιστή, πατέρα του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη». 

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρα Κορωναίου, η οποία μετέφερε και τον χαιρετισμό και της πρυτάνεως Χριστίνας Κουλούρη, ενώ συνεχάρη τον Δήμο Βύρωνα και τον Σύνδεσμο Μπάιρον για την βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ «Ο Μπάιρον στην Αττική», αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ποιήματα του Μπάιρον διάβασαν ο Γιάννης Παπαγιάννης  και η Τζένη Καλλέργη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Σωτήρης Παπαηλιού, καλώντας σε διαρκή αγώνα για την ειρήνη και ελευθερία ως την  μεγαλύτερη τιμή στις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα, αλλά και στο όνομα της Ολυμπιακής Ιδέας.

Στεφάνια και λουλούδια  κατέθεσαν ο δήμαρχος Βύρωνα, η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Μπάιρον Δήμητρα Νούση, με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Έξυπνος Βύρωνας» Βασίλης Δεμπόνος, η Αλεξάνδρα Κορωναίου για λογαριασμό του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Χρίστος Σαββάκης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, η Ελένη Βασιλοπούλου από την «Δύναμη Ζωής», περιφερειακή παράταξη Αττικής και από την κοινότητα Μπαγκλαντές της Αθήνας ο Σαχίν Ταλουκντέρ.

Η επόμενη εκδήλωση του Συνδέσμου Μπάιρον, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών και την στήριξη του δήμου Βύρωνα, θα έχει θέμα «Γουστάβος Φλουράνς, Ο Μπάιρον της Κρήτης».

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα