«Το νου σου στα απορρίμματα» - 2o Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών την Τετάρτη 25 Μαΐου
19 Μαϊου 2022

«Το νου σου στα απορρίμματα» - 2o Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών την Τετάρτη 25 Μαΐου

Σας προσκαλούμε στο 2o Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών «Σχεδιάζοντας Δομές Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στο Δήμο Βύρωνα»

Τετάρτη 25 Μαΐου, 6-9μμ, στα "Άστρα" στα Θέατρα Βράχων

Δήλωσε συμμετοχή.

Γιατί μας αφορά;

Ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων, το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης και ο σύγχρονος τρόπος κατανάλωσης έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, του αέρα που αναπνέουμε και των τροφίμων που τρώμε. Παράλληλα, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξάνεται διαρκώς, επιβαρύνοντας κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε στο Δήμο Βύρωνα; Πώς μπορεί να γίνει πράξη η κυκλική οικονομία, μέσα από την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών;

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να συνδιαμορφωθούν νέες πολιτικές του Δήμου Βύρωνα και πρωτοβουλίες καινοτομίας, οι οποίες διευκολύνουν στην πράξη την κυκλική οικονομία και την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους δημότες του Δήμου Βύρωνα (κάτοικοι, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, στελέχη της δημόσιας διοίκησης). Για τη συμμετοχή στο Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών δεν απαιτείται οποιαδήποτε γνώση σχετικά με τη θεματική, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για Καλές Πρακτικές από Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η  μεθοδολογία του εργαστηρίου

Tο εργαστήριο θα διεξαχθεί αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες συμμετοχικού σχεδιασμού και διαβούλευσης. Οι μεθοδολογίες αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα αμφίδρομης ενημέρωσης ενώ παράλληλα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες να συζητήσουν εις βάθος και με δημιουργικό τρόπο και να καταγράψουν δομημένα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή. Δήλωσε συμμετοχή εδώ.

Για τους γονείς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κατά την διάρκεια του εργαστηρίου (ηλικία παιδιών 5 έως 12)

Διοργάνωση και συντελεστές

Το Συμμετοχικό Εργαστήριο Πολιτών «Σχεδιάζοντας Δομές για τη Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Υλικών στο Δήμο Βύρωνα», αποτελεί μία από τις πιλοτικές δράσεις του έργου “Mind the Waste”. Στόχος των δράσεων “Mind the Waste” - “Το νου σου στα απορρίμματα” είναι να διευκολύνουν τη μετάβαση προς τις νέες βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, και ειδικότερα τις πρακτικές ανακύκλωσης και πρόληψης,  θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τη στενή συνεργασία τους με τον Δήμο. Το έργο “Mind the Waste” υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Place Identity Clusters, με την συνεργασία του Δήμου Βύρωνα και του Ελληνικού Δικτύου “Φίλοι της Φύσης” (Πανελλαδικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Παρακαλώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου/μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ακόμα και πρόταση.

Δήμος Βύρωνα 210-7640512

Φορέας Διαχείρισης 210-3219034

Event Link  - Βίντεο “Το νου σου στα απορρίμματα” 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα