Έχετε απορίες για το πρόγραμμα ανακύκλωσης;

Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και όχι αυτό των μπλε κάδων;

Το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Βύρωνα βασίζεται στη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, δηλαδή στα νοικοκυριά, από τους δημότες. Με τον τρόπο αυτό, συμμετέχουμε όλοι ενεργά στη διαδικασία και εκπαιδευόμαστε στη σωστή ανακύκλωση.

Αν δεν επιλέγαμε αυτό το σύστημα, θα έπρεπε να ακολουθούσαμε ένα σύστημα με «ξεκλείδωτους» κάδους, όπως αυτό των μπλε κάδων. Η εμπειρία των δήμων που το έχουν εφαρμόσει, δείχνει ότι συχνά μέσα στους κάδους ρίπτονται όχι μόνο υλικά ανακύκλωσης αλλά και οικιακά απορρίμματα, με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να μην μπορούν να ανακυκλωθούν και να καταλήγουν τελικά στη χωματερή.

Οι κάδοι


Τα υλικά που μπαίνουν σε κάθε κάδο είναι συγκεκριμένα, καθώς όλες οι συσκευασίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν το ίδιο. Για το λόγο αυτό και οι οπές στους κάδους ανακύκλωσης έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, ώστε να συλλέγονται μόνο υλικά τα οποία μπορούν να δοθούν για ανακύκλωση.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε το ανακυκλώσιμο υλικό να είναι καθαρό και άρα να μην αντιμετωπίζονται προβλήματα στη διάθεσή του. 

 

Συλλογή των υλικών


Η αποκομιδή και η μεταφορά των υλικών γίνεται με ειδικά απορριμματοφόρα που κινούνται με φυσικό αέριο. Η αποκομιδή γίνεται κατά υλικό, ώστε τα ήδη διαλεγμένα από τους δημότες υλικά να δίνονται κατευθείαν για ανακύκλωση. Τα υλικά συλλέγονται ως εξής: κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μαζεύεται χαρτί, κάθε Τρίτη και Σάββατο πλαστικό, και κάθε Πέμπτη αλουμίνιο και γυαλί εκ περιτροπής.

Που πηγαίνουν τα υλικά;

Μετά τη συλλογή του, το κάθε υλικό πηγαίνει στο εργοστάσιο το οποίο έχει αναλάβει την ανακύκλωσή του.

Ποια υλικά ανακυκλώνονται;

Χαρτί:          Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδιά, βιβλία, κόλλες, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα κτλ. Καλό θα ήταν κομμάτια που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων να αφαιρούνται, πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας.

Γυαλί:              Μέσα στους ειδικούς κάδους πρέπει να ρίχνονται μόνο διάφανα γυάλινα μπουκάλια και όχι κομμάτια από τζάμι.

Αλουμίνιο:    Ανακυκλώνονται μόνο τα κουτάκια αλουμινίου και όχι κουτιά βρεφικών τροφών, κονσέρβες και κουτάκια μπύρας των 500ml, τα οποία είναι φτιαγμένα από σίδερο. Για να είστε σίγουροι ότι μια συσκευασία είναι από αλουμίνιο, και άρα μπορεί να ανακυκλωθεί θα πρέπει να έχει το σήμα της ανακύκλωσης και μέσα σε αυτό να υπάρχει η ένδειξη “alu”.

Πλαστικό:       Όλα τα είδη πλαστικού ανακυκλώνονται (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά κτλ). Υπάρχουν επτά διαφορετικές ποιότητες πλαστικού. Σαν καταναλωτές είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά και να τις γνωρίζαμε θα έπρεπε να υπάρχουν επτά κάδοι ένας για κάθε είδος πλαστικού. Για το λόγο αυτό, τη διαλογή του πλαστικού την αναλαμβάνουν εξειδικευμένα εργοστάσια.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

  • Για να είναι δυνατή η ανακύκλωση, τα υλικά (γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό) πρέπει να ξεβγάζονται πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης.

  • Να επιβεβαιώνουμε ότι πάνω στη συσκευασία υπάρχει το σήμα της ανακύκλωσης. 
     
  • Να επιβεβαιώνουμε ότι ένα κουτί είναι από αλουμίνιο και όχι από σίδερο (μέσα στο σήμα της ανακύκλωσης πρέπει να υπάρχει η ένδειξη “alu”).

  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση μπαταριών στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία (π.χ. καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ κτλ).
ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

  • οι συσκευασίες tetrapack, συσκευασίες από χαρτί και αλουμίνιο που χρησιμοποιούνται για χυμούς και γάλα
  • οι πάνες.  
  • το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας, τα χαρτομάντιλα και οι χαρτοπετσέτες.  
  • το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει πάνω του ξένα στοιχεία, π.χ. καθαριστικά.  
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα