Εγκαίνια υπαίθριας έκθεσης cartes postales: «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή»
31 Αυγούστου 2022

Εγκαίνια υπαίθριας έκθεσης cartes postales: «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή»

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης cartes postales, από την προσωπική συλλογή του Βυρωνιώτη, Μιχάλη Σιδερίδη, με τίτλο «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή», την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου (απέναντι από το Δημαρχείο Βύρωνα).

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2022, διοργανώνεται από το Δήμο Βύρωνα και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης μας και ουσιαστικά εγκαινιάζει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν τους ερχόμενους τέσσερις μήνες και θα είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. (Δείτε σχετικά: https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=11179).

Μία έκθεση, σε δύο χώρους

Η έκθεση cartes postales αναπτύσσεται σε δύο χώρους: στον περίβολο του εμβληματικού κτηρίου του παλιού Δημαρχείου, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Ιστορίας Βύρωνα (Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής) και στο Πάρκο Καραολή και Δημητρίου (έναντι νέου Δημαρχείου).

Στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το χρονικό, από το 1919 ως τον Σεπτέμβρη του 1922, τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε ταχυδρομικά δελτία της εποχής από ξένους φωτογράφους. Την επιστημονική επιμέλεια, την τεκμηρίωση, τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου, έχει η Αρχιτέκτων Μηχανικός και Διδάκτωρ της Ιστορίας, Μαίρη Τσιτιμάκη.

Στο χώρο του παλιού Δημαρχείου εκτίθενται cartes postales από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα με όψεις της Σμύρνης αλλά και της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής των μικρασιατών, την περίοδο της ακμής της. Η επιμέλεια και τα κείμενα στον περίβολο του παλαιού δημαρχείο, είναι του ίδιου του συλλέκτη, Μιχάλη Σιδερίδη.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα