Άρχισε και φέτος σε γυμνάσια και Λύκεια το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εφηβεία
7 Νοεμβρίου 2022

Άρχισε και φέτος σε γυμνάσια και Λύκεια το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εφηβεία

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα από το 1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα, πραγματοποίησε τρίωρο βιωματικό εργαστήριο ανά τμήμα στους/στις μαθητές/τριες, της Γ΄ τάξης, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, με τίτλο: «Μιλάμε για τα όρια, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό στις σχέσεις».

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε για πρώτη χρονιά πέρυσι στην Γ΄ τάξη των Λυκείων της πόλης μας, διευρύνεται φέτος και στα γυμνάσια, έπειτα από αιτήματα που δέχθηκε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα.

Γνωρίζοντας ότι, η εφηβεία αποτελεί αναπτυξιακό ορόσημο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου, η παρέμβαση έχει ως στόχο την ενημέρωση και την κατάλληλη προετοιμασία των εφήβων, έτσι ώστε να μάθουν να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που αφορούν τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους καθώς και να προασπίζονται τα δικαιώματα τους.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι, με την αξιοποίηση της δυναμικής της ομάδας, οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα, τυχόν αγωνίες και προβληματισμούς, να διευκρινίσουν απορίες, αλλά και να εκπαιδευτούν σε στρατηγικές με σκοπό την αυτοπροστασία τους (για τη συναίνεση, τα προσωπικά όρια κ.α.), μέσα σ’ ένα υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο λαμβάνοντας συμβουλευτική καθοδήγηση από τις συντονίστριες (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς).

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος στο 1 ΓΕΛ Βύρωνα, σε όλα τα τμήματα, οι μαθητές/τριες είχαν άριστη συνεργασία με τους/ τις συντονιστές/στριες και λειτούργησαν σεβόμενοι/ες τους κανόνες της ομαδικής συνεργασίας.

Τα βιωματικά εργαστήρια συντόνισαν:

οι ψυχολόγοι: Ηλέκτρα Εταιρίδου, Κατσαρού Καλλιόπη, Μαριλίνα Μπαδικιάν,

οι κοινωνικοί λειτουργοί: Παναγιώτης Σίμος , Φρόσω Λεντιδάκη, Λάμε Κατερίνα,

οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι: Ηρώ Πυρλή, Κατερίνα Ζαχαριάδου

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Βύρωνα με προαιρετική συμμετοχή.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα