Πετυχημένη πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ
28 Νοεμβρίου 2022

Πετυχημένη πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ "Μια κληρονομιά" - Συνεχίζονται οι προβολές τη Δευτέρα 28/11

Ο Δήμος Βύρωνα και το  Τμήμα Πολιτισμού σε συνέχεια των εκδηλώσεων μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στην ανακαινισμένη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου “Νέα Ελβετία”, την πρεμιέρα της σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ με τίτλο “Μια Κληρονομιά” σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα και σενάριο Φανής Τουπαλγίκη. Τα δύο πρώτα επεισόδια είχαν το τίτλο “Κομμάτια και θρύψαλα” και “Ξένη χώρα”.

Συγχρόνως με την προβολή των ντοκιμαντέρ έγινε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος της Ντίνας Κουμπούλη «Μια Κληρονομιά- το Φωτογραφικό Οδοιπορικό».

Το φωτογραφικό λεύκωμα  "Μια Κληρονομιά-Φωτογραφικό Οδοιπορικό" είναι μια προσωπική φωτογραφική περιήγηση και δημιουργική καταγραφή πίσω από την κινηματογραφική κάμερα-καταγράφοντας τις σκηνές πίσω από τις σκηνές, όπως λέει χαρακτηριστικά η φωτογράφος Ντίνα Κουμπούλη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας & Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη, προλόγισαν ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς και η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα καθώς επίσης και η Αλεξάνδρα Κολλάρου Σύμβουλος Τέχνης που μίλησε για το φωτογραφικό βιβλίο.

Το "παρών"  έδωσαν ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης, η Κυριακή Μάλαμα σκηνοθέτης- βουλευτής Χαλκιδικής Σύριζα -ΠΣ, ο Γιάννης Μουζάλας βουλευτής Νοτίου Τομέα Σύριζα- ΠΣ, η Ελένη Βασιλοπούλου Περιφερειακή  Σύμβουλος με την παράταξη “Δύναμη Ζωής”, οι αντιδήμαρχοι Λεμονία Κλωνάρη και Μιχάλης Καραγιάννης. Επίσης ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Ρήγας Αξελός, ο Βασίλης Τζιαφάς πρόεδρος της Β΄βάθμιας σχολικής επιτροπής, η Μαριάννα Μαστροσταμάτη πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Δασκαλάκη και Πάνος Τρυγάζης και ο Βασίλης Πάγκαλος  πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα.

Οι προβολές συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, με την προβολή δύο ακόμα επεισοδίων:

Του καιρού γυρίσματα

Οι αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής αναπτύσσονται γραμμικά από τα ευτυχισμένα παιδικά τους χρόνια, στην πατρίδα έως τον ξεριζωμό και τη νοσταλγία που δε σβήνει χρόνια μετά. Μιλούν για τα σχολεία και τα παιχνίδια τους, τις εκκλησίες και τους ευεργέτες της κοινότητάς τους, τον πλούτο και τα επαγγέλματα των δικών τους, τις σχέσεις τους με τους Τούρκους γείτονες, τα βάσανα της εξορίας, τη νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα και την επιστροφή στο γενέθλιο σπίτι. Μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους αφηγητές αναρωτιέται, σχολιάζει, συμπάσχει μαζί τους

Πρωταγωνιστεί η Αγγελική Λεμονή

Η μάνα μου

Κεντρικό άξονα του επεισοδίου αποτελούν οι αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για τη μάνα τους, την αδερφή, τη γιαγιά τους. Τις γυναίκες αυτές, που έφτασαν εδώ, μέσα στη μαύρη τους δυστυχία, τις κούρευαν με τη μηχανή που κούρευαν τα πρόβατα από το φόβο των επιδημιών. Οι γυναίκες αυτές θα μηχανευτούν με απαράμιλλη τόλμη και εφευρετικότητα ιδιοφυή τεχνάσματα για να σώσουν τα παιδιά τους τα χρόνια της φωτιάς, ενώ κάποιες από αυτές θα φύγουν με το κλειδί της πόρτας του σπιτιού τους στην τσέπη. Μια γυναίκα παρακολουθεί τις ιστορίες τους και χάνεται μέσα σ αυτές….

Πρωταγωνιστεί η Όλια Λαζαρίδου

Οι επόμενες προβολές είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Η ώρα προβολής είναι στις 8.00 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δείτε σχετικά: https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=11341


Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα