Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα: Ένα βιβλίο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
29 Μαρτίου 2023

Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα: Ένα βιβλίο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δήμος Βύρωνα, στο πλαίσιο των δράσεων του για τα εκατόχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία της δημιουργίας της πόλης μας ως προσφυγικού συνοικισμού, προχώρησε στην έκδοση ενός καλαίσθητου βιβλίου 300 σελίδων, με τίτλο "Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα, Συμβολή στην προσφυγική ιστορία της πόλης". Συγγραφέας του έργου είναι ο Λουκάς Ζώνας, αρχαιολόγος-ιστορικός και εκπαιδευτικός, που έχει συγγράψει και άλλα βιβλία τοπικής ιστορίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, στις 19:00 στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα (Παλαιό Δημαρχείο Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, Γιώργος Πλακίδας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο...

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται μία αναλυτική παρουσίαση του γεωγραφικού και ιστορικού χώρου της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, των τόπων από τους οποίους προέρχονταν οι πρώτοι Βυρωνιώτες, που ως κυνηγημένοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον κεντρικό και τους περιμετρικούς συνοικισμούς, οι οποίοι σήμερα συγκροτούν την πόλη του Βύρωνα. Γίνεται αναφορά στη Σμύρνη και στις υπόλοιπες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας και του Πόντου, στην Πόλη και στους οικισμούς της Ανατολικής Θράκης, με ιδιαίτερη μνεία στους συγκεκριμένους εκείνους τόπους όπου γεννήθηκαν οι πρόσφυγες του Βύρωνα. Στις σελ. 125-131, μάλιστα, παρουσιάζεται ο συγκεντρωτικός πίνακας με τους τόπους γέννησης των πρώτων Βυρωνιωτών, αποτέλεσμα της έρευνας του συγγραφέα στο Δημοτολόγιο της πόλης (αποδελτίωση τόπων γέννησης των γεννηθέντων έως το 1923 δημοτών).

Στο δεύτερο μέρος υπάρχει ο αλφαβητικός κατάλογος όλων των πλατειών και των οδών του Βύρωνα, με ιστορικό ονοματοδοσίας και μετονομασιών και φυσικά, ερμηνεία για κάθε οδωνυμία. Διάσπαρτο σε όλο το βιβλίο υπάρχει ένα πλήθος από εικόνες, παλαιές φωτογραφίες, χάρτες, άρθρα από εφημερίδες και λοιπό υλικό, που συμπληρώνουν την έρευνα και διαφωτίζουν ακόμα περισσότερο την ιστορία του Βύρωνα, του πρώτου αστικού προσφυγικού συνοικισμού, από τους τόπους που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιδιαίτερα για πρώτη φορά παρουσιάζονται ρυμοτομικά σχέδια των περιμετρικών συνοικισμών (π.χ. Νέα Αλάτσατα, Νέα Βρύουλλα, Κορδελιό κ.λπ.), που ανεγέρθηκαν από συνεταιρισμούς γύρω από τον κεντρικό συνοικισμό Βύρωνος και σήμερα με δυσκολία αναγνωρίζονται στον πυκνό αστικό ιστό.

Το βιβλίο έχει τυπωθεί σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία θα διανεμηθούν στις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων του Βύρωνα, στους πολιτιστικούς φορείς, σε όμορους δήμους, ενώ θα είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα