Ο Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας»
20 Μαρτίου 2024

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας»

Ο Δήμος Βύρωνα έθεσε μαζί με τους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Παπάγου–Χολαργού και Νέας Ιωνίας τα θεμέλια για την ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας».

Πρόκειται για μια ένωση Δήμων, η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την ανακούφιση ευάλωτων και ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Ο Δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος υπέγραψε εκ μέρους του Δήμου Βύρωνα το Μνημόνιο Συνεργασίας – Ιδρυτική Διακήρυξη Συνεργασίας της "Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας", με στόχο την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την αξιοποίηση της για τη μείωση όχι μόνο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και του κόστους ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών των συνεργαζόμενων Δήμων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης της υπογραφής του Μνημονίου ο Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι: «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή αυτού του συμφώνου συνεργασίας. Είναι καιρός να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις πόλεις μας περιβαλλοντικά – κλιματικά ουδέτερες. Το μέλλον σε περίοδο κλιματικής κρίσης βρίσκεται στα  οργανωμένα σχέδια που στοχεύουν σε σύγχρονες, έξυπνες και κλιματικά φιλικές πόλεις».

Επισημαίνεται ότι κύριος στόχος της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» θα είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας να γίνεται με ανταγωνιστικό κόστος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της με τρόπο που να μειώνει τα κόστη ενέργειας. Παράλληλα, δε, να ενισχύεται η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής ισότητας και ενεργειακής μετάβασης.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα