Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024:
5 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: "My health, my right (Η Υγεία μου, δικαίωμά μου)"

“Εξετάζοντας την ασθένεια, αποκτούμε γνώση για την ανατομία και τη φυσιολογία της ασθένειας. Εξετάζοντας το άτομο με την ασθένεια, αποκτούμε γνώση για τη ζωή”

Oliver Sacks, (1933-2015) Βρετανός νευρολόγος


Η 7η Απριλίου σηματοδοτεί μια ιδιαίτερη ημέρα, αφιερωμένη στην προαγωγή και προστασία της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η ημέρα είναι η παγκόσμια εορτή της υγείας, μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της υγείας σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Με το φετινό μήνυμα  My health, my right (Η Υγεία μου, δικαίωμά μου), αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτό το πολύτιμο αγαθό που αποτελεί τη θεμέλια πέτρα για μια ευημερούσα κοινωνία. Η υγεία είναι όχι μόνο η απουσία ασθενειών, αλλά και η καλή φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του κάθε ατόμου. Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί υψίστης σπουδαιότητας η ενεργοποίηση όλων με σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Η 7η Απριλίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία για να τιμηθεί η ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948, ο οποίος έχει αναλάβει την αποστολή της προαγωγής της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια.

Στo πλαίσιo της εορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που εορτάζεται στις 7 Απριλίου κάθε έτους, ο Δήμος Βύρωνα θέλει να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων και δράσεων που είχαν προγραμματιστεί για την προστασία και προώθηση της υγείας στην κοινότητά μας.

Με τη συνεχή δέσμευσή μας στην υγεία και την ευημερία των κατοίκων μας, παρουσιάζουμε τα παρακάτω προγράμματα που επιτεύχθηκαν με επιτυχία:

 1. Εθελοντικές Αιμοδοσίες: Οργανώθηκαν εθελοντικές αιμοδοσίες με μεγάλη συμμετοχή και συγκέντρωση μονάδων αίματος  για την υποστήριξη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δήμου Βύρωνα.
 2. Προγράμματα Αναπνευστικής Λειτουργίας: Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικά προγράμματα και δράσεις για την προώθηση της υγιούς αναπνοής και την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων.
 3. Προγράμματα Άνοιας: Οργανώθηκαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για την άνοια, με στόχο την κατανόηση και την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Διενεργήθηκαν έλεγχοι διαταραχών μνήμης και κατάθλιψης σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
 4. Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης: Λειτουργούν ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης που προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με ήπιες νοητικές δυσλειτουργίες.
 5. Διενέργεια Ανιχνευτικών Τεστ για Covid: Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη διενέργεια ανιχνευτικών τεστ για τον Covid, προσφέροντας έτσι προληπτική προστασία και ενημέρωση στην κοινότητα.
 6. Προληπτικός Οδοντιατρικός  Έλεγχος  στα Παιδιά: Οργανώθηκαν εκδηλώσεις και προγράμματα για τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά, προωθώντας την υγιή στοματική υγεία.
 7. Μέτρηση ζωτικών δεικτών στα μέλη των Κ.Α.Π.Η – Κατ΄οίκον επισκέψεις
 8. Συμβουλευτική Υγείας
 9. Πρόγραμμα Ρεφλεξολογίας
 10. Εμβολιασμοί εργαζομένων σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας του Δήμου
 11. Αντιγριπικός εμβολιασμός
 12. Επιστημονικές εκδηλώσεις (ομιλίες, ημερίδες) για ιατρικά θέματα

Ο Δήμος Βύρωνα συνεχίζει να δεσμεύεται για την υποστήριξη και προστασία της υγείας των πολιτών του, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας που θα απολαμβάνει μια ζωή υγιή, ενεργή και ευημερούσα. Οι παραπάνω προσπάθειες αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή μας στην πρόληψη, την ενημέρωση και την παροχή υποστήριξης σε κάθε άτομο της κοινότητάς μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους μας για την υποστήριξή τους και τη συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα, καθώς και τους επαγγελματίες υγείας που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίησή τους.


 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και  Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα