Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα

Το 1985 ξεκίνησε η εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα, που απαρτιζόταν από λίγους αλλά ευαισθητοποιημένους πολίτες με πενιχρά μέσα στη διάθεσή τους.

Το 1986-1990 η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις για την προστασία του Υμηττού.

Το 1991 σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα αποφασίζουν τη σύσταση της ομάδας ως «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα» (Ν.Π.Δ.Δ.). Το πρώτο Δ.Σ. αποφάσισε την διάσπαση της ομάδας σε δυο υποομάδες.

Έκτοτε το «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα» διαθέτει δύο ανεξάρτητους αλλά και άμεσα συνδεδεμένους και συγχρονισμένους τομείς την «Δασοπροστασία» και την «Ομάδα ¶μεσης Επέμβασης».

Η «Δασοπροστασία» έχει ως κύριο αντικείμενο τη φύλαξη των δασών από πυρκαγιές και ρίψη μπαζών, την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και γενικότερα την πρόληψη και την επιτήρηση του δασικού μας πλούτου. Εθελοντές δασοπροστασίας μπορούν να γίνουν άτομα άνω των 16 ετών.

Η «Ομάδα ¶μεσης Επέμβασης» λόγω της επιφόρτισης της με τομείς αυξημένης επικινδυνότητας διαθέτει συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία. Απαρτίζεται από έναν επικεφαλής, τους ομαδάρχες και τα μέλη.

Τα συμβάντα που μπορεί να διαχειριστεί η Ομάδα ¶μεσης Επέμβασης είναι δασικές πυρκαγιές όλων των τύπων, αστικές πυρκαγιές (ως συνδρομή στην τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία), σεισμοί (έρευνα και διάσωση σε συνεργασία με την Π.Υ.), πλημμύρες (άντληση υδάτων από κτίρια), έρευνα – διάσωση (χαμένα άτομα σε βουνό), τροχαία ατυχήματα (παροχή πρώτων βοηθειών, διάσωση εγκλωβισμένων, διευκόλυνση κυκλοφορίας), παροχή βοηθείας (κοπές δέντρων λόγω πτώσης από ανέμους, διάσωση ζώων κλπ).

Για να επιτευχθούν όλες αυτές οι ενέργειες διάσωσης και πυρόσβεσης, η «Ομάδα ¶μεσης Επέμβασης» απαρτίζεται από έμπειρα μέλη τα οποία όλο το χρόνο περνούν ειδικά σεμινάρια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα σεμινάρια διενεργούνται από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, από το ΕΚΑΒ και άλλους πιστοποιημένους φορείς ή ακόμα και από τα ίδια της τα μέλη που έχουν πιστοποιηθεί ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Στην Ομάδα ¶μεσης Επέμβασης αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν αρμονικά Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, Πυροσβέστες και Παραϊατρικοί.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο/fax: 210 7644486
Site: www.forestservice.gr

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα