Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με σήμα κατατεθέν μια «πράσινη πολιτική» και στόχο μια πιο «πράσινη πόλη», ο Δήμος Βύρωνα συνεχίζει να πρωτοπορεί στα έργα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Για μία ακόμα χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου, βρίσκει το Δήμο Βύρωνα «σύμμαχο», καθώς προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι ο επανασχεδιασμός της πόλης με γνώμονα την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, και ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με το σύνθημα "Η δύναμη της φύσης, η αδυναμία του ανθρώπου", ο Δήμος μας ετοίμασε ενημερωτική καμπάνια του κοινού με φυλλάδια που μοιράζονται αλλά και μία καινούρια δημόσια τοιχογραφία στη συμβολή των οδών Φορμίωνος και Ανδρομάχης, με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη Σέιμ84 της ομάδας “Carpe Diem”, με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. 

"Το περιβάλλον μας χρειάζεται! Ας είναι αυτή η ημέρα αφορμή να ευαισθητοποιηθούμε, να βρούμε τρόπους να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας, εκεί όπου ξεκινάει η ίδια η ζωή! Γιατί σε αυτή τη προσπάθεια, κανένας δε περισσεύει..." είναι το μήνυμα του Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά για τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητα και βασική μέριμνα του Δήμου, ο οποίος μέσα από μια σειρά πράσινων δράσεων, εξακολουθεί να προάγει και να αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται δράσεις όπως: η καθημερινή μάχη για την προστασία του Υμηττού, το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης, η δημιουργία της μεγαλύτερης πράσινης διαδρομής στην Ευρώπη, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η διαρκής ενημέρωση με θεματικά φεστιβάλ περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, η ασφαλής και οικολογική οδήγηση και η δημιουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που περιόρισε σημαντικά τη χρήση των Ι.Χ στο δήμο.

Πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης

Ο Δήμος προχώρησε στη λογική ενός προγράμματος κλειδωμένων κάδων με διαλογή των υλικών στην πηγή, από τους δημότες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συλλογή υλικού αποκλειστικά κατάλληλου για ανακύκλωση. Το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης αφενός ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, αφετέρου είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Πράσινη διαδρομή 4,2 χλμ.

Το έργο που αφορά στη μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή της Ευρώπης, μήκους 4,2 χλμ., είναι το επόμενο μεγάλο, περιβαλλοντικό εγχείρημα στο Βύρωνα. Η μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί δείχνει ότι με την ολοκλήρωση της πράσινης διαδρομής μειώνεται η μέγιστη θερμοκρασία 1,5-2οC και η επιφανειακή θερμοκρασία κατά 3οC, ενώ η ενεργειακή ζήτηση για κλιματισμό περιορίζεται κατά 15%.

Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής δημιουργείται μία ενιαία περιπατητική πορεία, η οποία -αναβαθμίζοντας αισθητικά και λειτουργικά ολόκληρο το κέντρο του Δήμου Βύρωνα, καταλήγει στους πρόποδες του Υμηττού.

Μάχη υπέρ του Υμηττού

Καθημερινή είναι η μάχη για τη διάσωση του Υμηττού. Ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού αλλά και τους αρμόδιους φορείς, εθελοντές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών διοργανώνουν δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις και καθαρισμούς στο βουνό.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα