Δημόσια συζήτηση για τον Υμηττό στο Δημαρχείο Βύρωνα,  με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πρασίνων

Δημόσια συζήτηση για τον Υμηττό στο Δημαρχείο Βύρωνα, με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πρασίνων

Τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους, αλλά και τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα της προστασίας του Υμηττού παρότι τα τελευταία χρόνια ο φυσικός πλούτος της χώρας μας παραδόθηκε στην πύρινη λαίλαπα, εξέφρασαν όσοι παρευρέθησαν στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με θέμα «Υμηττός: Να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή. Έχει αλλάξει η πολιτική για την προστασία των δασών; Το πάθημα του 2007 (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια) και του 2009 (Αν. Αττική) έχει γίνει μάθημα;», η οποία φιλοξενήθηκε στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, η συντονίστρια Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος και μέλος της Γραμματείας Αττικής των Οικολόγων Πρασίνων Μαρία Βιτωράκη, ο συνεργάτης των Οικολόγων Πράσινων σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας Ηλίας Κυριακόπουλος, ενώ στη συζήτηση παρευρέθησαν εθελοντές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο Υμηττός παραμένει ανοχύρωτος, και ανέφερε χαρακτηριστικά "Φέτος ακόμη και το αυτονόητο, οι καθαρισμοί γύρω από την Κατεχάκη που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν γίνει. Φέτος, το ίδιο το κράτος ανέλαβε να κάνει τους καθαρισμούς. Η δέσμευση της υπουργού ΠΕΚΑ κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στη σύσκεψη στο ΣΕΚΥΠΣ, ήταν ότι τον Μάιο, 216 εποχικοί εργαζόμενοι θα αποψιλώσουν τα ξερά χόρτα και το δασαρχείο θα αναλάβει τη συντήρηση των δασικών δρόμων. Βρισκόμαστε στον Ιούλιο και δεν έχει καθαριστεί ούτε μισό στρέμμα. Αν ξεσπάσει φωτιά στον Υμηττό, ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με την κατάσβεση της θα είναι κατά 75% μεγαλύτερος".

Ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των ΟΠ, τόνισε ότι προς το παρόν το πάθημα του 2007 και του 2009 δεν έχει γίνει μάθημα αφού -παρά την καλύτερη προετοιμασία και υποδομές από τους τοπικούς φορείς και τον ΣΠΑΥ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών- ακόμα δεν έχουν γίνει από το ΥΠΕΚΑ που έχει αναλάβει την ευθύνη, τα δέοντα -διάθεση πόρων, καθαρισμός του δάσους, πρόσληψη των εποχιακών, οργάνωση δασαρχείου στον Υμηττό. Παράλληλα, προέτρεψε τα μέλη και τους φίλους των Οικολόγων Πράσινων να συμμετέχουν στις ομάδες Εθελοντικής Δασοπροστασίας.

Η συζήτηση διοργανώθηκε με αφορμή την 3η επέτειο από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ενώ ο κύριο θέμα της αποτέλεσε ο Υμηττός. Όπως επισήμαναν οι παραβρισκόμενοι στόχων όλων θα πρέπει να είναι η αποτροπή της ολοκλήρωσης της καταστροφής του βουνού που γειτνιάζει με την πόλη μας. Παράλληλα όμως τέθηκαν και τα ερωτήματα εάν έχει αλλάξει η πολιτική για την προστασία των δασών κι αν το πάθημα του 2007 (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Ευβοια) και του 2009 (Ανατολική Αττική) έχει γίνει μάθημα.

Λίγη ώρα πριν της συζήτηση υπήρξε και ξενάγηση από το ΣΠΑΥ σε όσους και όσες ήθελαν να επισκεφτούν τον Υμηττό, να δουν από κοντά το φυσικό του πλούτο και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να σωθεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου που υπάρχουν πλέον στην Αττική.


Ο Δήμαρχος Βύρωνα και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ν. Χαρδαλιάς με το στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων Ν. Χρυσόγελος και τα μέλη των Ο.Π. Μ. Βιτωράκη και Ηλ. Κυριακόπουλος
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς με το στέλεχος των Ο.Π. Ν. Χρυσόγελο κατά την ενημέρωση για την Πράσινη Διαδρομή
Το στέλεχος των Ο.Π. Ν. Χρυσόγελος με το στέλεχος του ΣΠΑΥ Δ. Κυργιόπουλο και μέλη των Ο.Π., κατά την επίσκεψή τους στο δάσος του Πικ-Νικ στον Υμηττό
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα