Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Τιμή στο Λόρδο Βύρωνα

Με εκδήλωση - αφιέρωμα στο φιλέλληνα αγωνιστή και βασικό συντελεστή της εθνικής Παλιγγενεσίας, Λόρδο Βύρωνα, γιόρτασε ο Δήμος Βύρωνα την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (18 Απριλίου), ενώ ο Δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς απένειμε τιμητικές πλακέτες στους συντελεστές της εκδήλωσης.Η εκδήλωση, με θέμα: «Ο Βύρων της Ελλάδας και του κόσμου- Ο Βύρων και η ουσία της ελευθερίας», διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Μπάιρον» για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό. Μίλησαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Παναγιώτης Κοντός και Βύρωνας Ραΐζης, Συμπρόεδρος της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, καθώς και η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου, ενώ ποιήματα του απάγγειλε ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.

Οι πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν στο ποιητικό έργο μέσα από το οποίο, όπως επισήμαναν, διακρίνεται «ο πολυσύνθετος πλούσιος σε χαρίσματα χαρακτήρας του δημοκράτη, ποιητή και αγωνιστή». Μίλησαν για την τεράστια εμβέλεια των ιδεών του, αλλά και την πολύπλευρη προσφορά του (οικονομική, οργανωτική και διπλωματική) στον αγώνα του Έθνους. Με το θάνατό του, τόνισαν, «κατόρθωσε την τεραστίας σημασίας για το Έθνος μας μεταβολή του πολιτιστικού φιλελληνισμού σε πολιτικό φιλελληνισμό».

Την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού αναψυκτηρίου «ΑΣΤΡΑ» παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα