Το Αυγό - Μια άριστη παράσταση για ένα ευαίσθητο κοινωνικά θέμα
18 Μαϊου 2015

Το Αυγό - Μια άριστη παράσταση για ένα ευαίσθητο κοινωνικά θέμα

Ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το ΚΕΕΠΕΑ "Ορίζοντες" και με την υποστήριξη της ομάδας Τέχνης "Πάροδος" παρουσίασαν την Κυριακή 17 Μαΐου στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην Λουΐζα), μια ενημερωτική και εκπαιδευτική εκδήλωση για τον αυτισμό. Αφορμή στάθηκε το βιβλίο της δρος Εύας Βακιρτζή "Το Αυγό".

Η διευθύντρια του ΚΕΕΠΕΑ Αρετή Δόνου, Ψυχολόγος, μας ενημέρωσε για τους "Ορίζοντες", ένα σύλλογο γονέων ατόμων με αναπηρία που ιδρύθηκε το 1997. Από το 2013 λειτουργεί ένα Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας νέων με νοητική στέρηση και αυτισμό ηλικίας 14 ετών και άνω.

Στη ομιλία της με θέμα "Ο Βίκτωρας μεγάλωσε, τώρα; Έφηβοι και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα", αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν γονείς και αυτιστικά παιδιά εφηβικής ηλικίας, καθώς και στην αγωνία των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους.

Η κυρία Παπαρδάκη Μαρία, μουσικοθεραπεύτρια και μουσικός παιδαγωγός, μας μετέφερε τις εμπειρίες της είκοσι χρόνια στο χώρο για την πραγματική θεραπευτική δράση της Μουσικής. Με τη βοήθεια της χοροθεραπεύτριας Δωροθέας Καλεθριάνου παρακολουθήσαμε στην πράξη τη διαδικασία αυτή από ομάδα εφήβων με αυτισμό εκπαιδευομένων στο ΚΕΕΠΕΑ "Ορίζοντες". Τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους μας έδειξαν του λόγου το αληθές.

Η θεατρική ομάδα "Πάροδος", με τη βοήθεια του παιδαγωγού, δάσκαλου θεατρικού παιχνιδιού Ηλία Πίτσικα, μας παρουσίασε ένα θεατρικό με αφορμή το βιβλίο της Δρος Εύας Βακιρτζή «Το αυγό».

Τη σκηνοθετική διασκευή του βιβλίου της Εύας Βακιρτζή, ανέλαβε η Σίσσυ Μπλυμάκη, την εκτέλεση της μουσικής ο Γιάννης Σφυρής και κινησιολογία-χορό η Σοφία Δράκου.

Η κυρία Ρούλα Ξιμητήρη-Παναγιωτοπούλου, μητέρα παιδιού με αυτισμό, που διοργάνωσε και την εκδήλωση μας μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει να δημιουργηθεί ένα ειδικό σχολείο για αυτά τα παιδιά.

Από τη Δημοτική Αρχή, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Χρήστος Σπυρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Βασιλοπούλου, η Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Λεμονιά Κλωνάρη, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αντώνης Γεωργαντάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέκος Αλαβάνος.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα