Συνέντευξη του Δημάρχου Βύρωνα στο ένθετο της Ναυτεμπορικής για το Φεστιβάλ Βράχων
24 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη του Δημάρχου Βύρωνα στο ένθετο της Ναυτεμπορικής για το Φεστιβάλ Βράχων

 Η συνέντευξη του Δημάρχου στο ένθετο της Ναυτεμπορικής:

 

Ως κάτοικος της Αθήνας, πώς αξιολογείτε την πολιτιστική της δράση;

Η Αθήνα έχει πλούσια πολιτιστική δράση και παράδοση παρόλο που η εφαρμογή των μνημονίων είχε επιπτώσεις και σε αυτόν τομέα. Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι και άλλα πολιτιστικά κέντρα έκλεισαν, απόρροια των πολιτικών λιτότητας, καθώς η πολιτιστική ανάπτυξη στη σύγχρονη εποχή είναι στενά συνδεμένη με την οικονομική δυνατότητα του κράτους και των πολιτών του. Παρά την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για αυτό, όπως ανέφερα και πριν, οι Έλληνες πολίτες (και όχι μόνο οι κάτοικοι της Αθήνας) έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις υψηλής και μαζικής κουλτούρας, που καλύπτουν όλες τις επιλογές. Και εμείς, ως Δήμος Βύρωνα, «συνεισφέρουμε» πολιτιστικά όπως γνωρίζετε με το «Φεστιβάλ Βράχων», έναν θεσμό που από το 1987 προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες και θεατρικά δρώμενα υψηλής ποιότητας με πολύ χαμηλό αντίτιμο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν όλοι και όχι μόνο όσοι έχουν οικονομική επιφάνεια.

Η κρίση λένε, εκτός από οικονομική, είναι (ίσως) κυρίως πολιτιστική. Ποια είναι η άποψή σας;

Η οικονομική κρίση έπληξε τον  πολιτισμό από τη στιγμή που συνδέεται άρρηκτα – πλέον – με την ελεύθερη αγορά. Παρόλα αυτά, δε συμφωνώ ότι υπάρχει πολιτιστική κρίση. Θεωρώ, πως υπάρχει πολιτιστική ανάπτυξη από τα κάτω. Ο πολιτισμός είναι σαν τη δημοκρατία. Δεν έχει αδιέξοδα. Οι καλλιτέχνες βρήκαν την ευκαιρία να παραγάγουν με λιγότερα μέσα, με ωφελούμενους τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εναλλακτικές, ενδιαφέρουσες προτάσεις είτε δωρεάν, είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Νέοι άνθρωποι αναγνωρίστηκαν – όχι από το σύστημα – αλλά από τον κόσμο, με τα κριτήρια αναγνώρισης των πρώτων να αλλάζουν χέρια.  Στον αντίποδα βέβαια, παθογένειες του παρελθόντος παρέμειναν. Π.χ. οι νέοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αποδοχής τους από ένα σύστημα που διατηρεί τα στεγανά του. Είναι κάτι που ευχόμαστε στο μέλλον να εκλείψει. Οι μεγάλες παραγωγές με τη σειρά τους όντως επλήγησαν, αλλά και πάλι δεν έλαμψαν δια της απουσίας τους. Οι καλλιτέχνες με δημόσια αποδοχή και οι άνθρωποι γύρω από αυτούς, συνειδητοποίησαν ότι η οικονομική επιφάνεια των Ελλήνων δεν επιτρέπει πια τα ακριβά εισιτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια συναίνεση που είχε ως κερδισμένο τον πολίτη. Η δυνατότητα για ψυχαγωγία και πολιτιστική παιδεία, πρέπει να είναι μαζική. Ο πολιτισμός είναι για όλους και όχι για λίγους.

Η επένδυση στον πολιτισμό μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (προσωπικά και συλλογικά);

Ο Πολιτισμός είναι ψυχαγωγία, είναι παιδεία, αξίες, μόρφωση, εκπαίδευση, είναι πολυπαραγοντικός και η αρωγή του στον άνθρωπο πολύτιμη. Ο άνθρωπος σήμερα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την επιβίωση του. Δε μπορείς να απολαύσεις, να αισθανθείς τις χαρές της ζωής αν δεν έχεις εξασφαλίσει πρώτα την ίδια τη ζωή και η τελευταία εξασφαλίζεται μέσα από ατομικούς και συλλογικούς αγώνες. Η απάντηση με λίγα λόγια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ατομική και συλλογική, μέσα όμως από όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με τον πολιτισμό να είναι μία από αυτές. Η συνεισφορά του πολιτισμού την περίοδο της οικονομικής ύφεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα πολλοί άνθρωποι (για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί) και φυσικά να βοηθήσει μέσα από εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Το φεστιβάλ Βύρωνα είναι πια θεσμός. Ως δήμαρχος τι μήνυμα στέλνετε στον κόσμο με την διοργάνωσή του;

Το Φεστιβάλ Βράχων έγινε θεσμός χάρη στις προσπάθειες ανθρώπων που κατέθεσαν ψυχικούς και σωματικούς πόρους για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Όλα ξεκίνησαν από μια κατάληψη του χώρου τη δεκαετία του ‘80, μια ηρωική πράξη που κληροδότησε τους ανθρώπους που πήραν τη σκυτάλη με αξίες και κυρίως με έναν οδηγό για το ποια πρέπει να είναι η χρήση του και ο σκοπός του. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε έναν άνθρωπο του πολιτισμού, τον αείμνηστο Μίνωα Βολανάκη, από τους πρωτεργάτες αξιοποίησης του παλιού λατομείου του Βύρωνα και μετατροπής του σε χώρο πολιτισμού. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Μίνωας, πραγματοποιούσε θεατρικές παραστάσεις στο χώρο όταν ήταν ακόμη λατομείο. Το Φεστιβάλ σήμερα είναι ένας πετυχημένος θεσμός. Συμμετέχουν σε αυτό γνωστοί καλλιτέχνες από όλες σχεδόν τις τέχνες, με κερδισμένους αμφότερους, τους καλλιτέχνες που έχουν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους σε ένα γεμάτο από κόσμο χώρο (είτε είναι συναυλία, είτε είναι μια θεατρική παράσταση) και τους πολίτες, που με τη σειρά τους έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν δια ζώσης αγαπημένους καλλιτέχνες και σχήματα. Κερδισμένη είναι φυσικά και η πόλη καθώς σε ετήσια βάση συρρέουν σ’ αυτήν χιλιάδες θεατές με ότι αυτό συνεπάγεται την αγορά της, την ανταλλαγή κουλτούρας ανάμεσα στους ανθρώπους κλπ. Το μήνυμα που απορρέει από όλα αυτά είναι πως το Φεστιβάλ Βράχων έχουν επιμεληθεί άνθρωποι με αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας την πολιτιστική ψυχαγωγία όσων παρευρεθούν σε αυτό. Είναι ένα Φεστιβάλ που έχει ως κινητήριο άξονα αλλά και «στόχο», τον άνθρωπο και τη ψυχαγωγία του. Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν τόπο συνάντησης γενεών – κάτι που μπορείτε να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν επισκεφθείτε τον χώρο – αλλά και έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων με ανησυχίες και προβληματισμούς γύρω από τον πολιτισμό και όχι μόνο.

Πόσο δύσκολη ήταν η διοργάνωση με δεδομένες τις συνθήκες οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζουμε ως χώρα;

Το Φεστιβάλ Βράχων διοργανώνεται από το 2012, από το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι δύο δήμοι. Συνεπώς η ερώτηση απευθύνεται μάλλον στους διοργανωτές και όχι στην πόλη που «φιλοξενεί» τον θεσμό. Εμμένω όμως, στην αρχική μου άποψη πως δυνητικά η οικονομική δυστοκία σηματοδότησε την αλλαγή στρατηγικής των ιθυνόντων γύρω από τα μαζικά θεάματα και την προσφορά ψυχαγωγίας και κουλτούρας στους θεατές. Από την άλλη, η οικονομική κρίση δε δίνει τη δυνατότητα στο Διαδημοτικό Δίκτυο να πραγματοποιήσει τις δικές του παραγωγές, με την υπενοικίαση του χώρου σε άλλους παραγωγούς να κρίνεται αναγκαία. Επιπροσθέτως, λόγω σύνδεσης της εμπορικής επιτυχίας του θεσμού με τη «βιωσιμότητα» του,  λαμβάνουν χώρα περισσότερες «γνωστές» παραγωγές, μη δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες και σχήματα.

Τα μεγαλύτερα ονόματα από το χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ. Πόσο σημαντική θεωρείτε την επαφή των εκπροσώπων του πολιτισμού με τους πολίτες;

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω στην πρόταση σας και τους εκπροσώπους της τέχνης του θεάτρου, καθώς όπως είναι γνωστό στο Φεστιβάλ πραγματοποιούνται πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις. Στο ερώτημα σας τώρα, η επαφή των πολιτών με τους εκπροσώπους του πολιτισμού είναι πολύ σημαντική. Είναι μια ανταλλαγή κουλτούρας, μια αλληλοεπίδραση με μόνους κερδισμένους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία. Το κοινό – όχι ως μια μάζα, αλλά ως μια ένωση ανθρώπων με αγάπη για τον πολιτισμό – ανταποκρίνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πολιτιστικά «ερεθίσματα» αναζητώντας την εμπειρία, τη γνώση, την εκπαίδευση, τη ψυχαγωγία. Οι θεατές εξοικειώνονται με την αισθητική ενός έργου, λαμβάνουν το μήνυμα των στίχων ή της μελωδίας μια συναυλίας και προσπαθούν να βρουν τα «κοινά» σημεία με όλα αυτά. Αναπόφευκτα λοιπόν αφομοιώνουν τις πολιτιστικές αξίες και καλλιεργούνται, αποκτούν με λίγα λόγια «εργαλεία» που επεκτείνουν τον ορίζοντα τους μέσα από την πολιτιστική εκπαίδευση που τους παρέχει η συμμετοχή τους και κυρίως – ίσως το πιο σημαντικό – ενισχύουν την κριτική τους ικανότητας. Της δυνατότητας δηλαδή να κρίνουν τι είναι καλό και κακό για τους ίδιους. Μη λησμονούμε ότι ο πολιτισμός συνδέεται άμεσα με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Ποια στιγμή του φεστιβάλ, από τότε που ξεκίνησε, θυμάστε εντονότερα;

Μα το ξεκίνημα του, απόρροια συλλογικών αγώνων ανθρώπων με έντονες προσωπικότητες και ανησυχίες, που με προσωπικές θυσίες συνέβαλαν στη μετατροπή ενός λατομείου σε ένα χώρο πολιτισμού που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αττική και όχι μόνο. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς τους παλιούς βυρωνιώτες να βλέπουμε να ευοδώνονται οι αγώνες αυτοί και να γιγαντώνεται το εν λόγω εγχείρημα με καθολική αποδοχή και επιτυχία.

Ποια συναυλία και ποια παράσταση του φεστιβάλ δεν θα χάσετε με τίποτα;

Το ιδιαίτερα επιβεβαρυμμένο καθημερινό πρόγραμμα μου δε μου επιτρέπει να παρακολουθώ όλες τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις. Αν θα έπρεπε να επιλέξω μία εκδήλωση από κάθε χώρο – δίχως να αδικήσω όλες ανεξαιρέτως τις εκπληκτικές παραγωγές – θα επέλεγα μουσικά το «Schoolwave Festival» (9, 10 και 11 Ιουλίου). Εκτός από Δήμαρχος, είμαι εκπαιδευτικός (Μαθηματικός) και φυσικά γονιός, συνεπώς με ενθουσιάζει η ιδέα μιας εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στο πρόγραμμα, ενός φεστιβάλ το οποίο «αντιμετωπίζει τα παιδιά ως καλλιτέχνες και όχι ως «πιτσιρίκια». Γι' αυτό και τους παρέχει μια μεγάλη σκηνή, έναν άψογο εξοπλισμό και ένα επιτελείο από άριστους επαγγελματίες». Ένα φεστιβάλ το οποίο δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.
Η θεατρική παράσταση την οποία θα ήθελα να παρακολουθήσω είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μαμουλίδη, με τη συμμετοχή σημαντικών ηθοποιών (Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης κ.α.). Ως αριστερός, αλλά και ως πολιτικός, με εξιτάρει η ιδέα μιας αρχαίας τραγωδίας που έχει ως βασικό θέμα την αλαζονεία της εξουσίας. Θεωρώ πως είναι έργο που πρέπει να δουν όλοι οι πολιτικοί που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, καθώς και εκείνοι οι πολιτικοί (εγχώριοι και ξένοι) που θεωρούν πως μπορούν να αποφασίζουν για εμάς δίχως εμάς.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/citylife/story/57817/o-dimarxos-burona-gia-t

 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα