Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
10 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Κυρίες και Κύριοι.
 
Σας ενημερώνουμε για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα.
 
Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων – το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων - είναι η στρατηγική και ο σχεδιασμός για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με εστίαση στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
 
Καταθέσαμε το Τοπικό Σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς του Δήμου, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δόθηκε ο λόγος σε όλους τους φορείς και τους δημότες του Δήμου μας.
 
Η πρότασή μας στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων με αποφυγή της ταφής και της καύσης, με έμφαση στον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων. Προτείνουμε την επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος ανακύκλωσης διαλογής στην πηγή και την κομποστοποίηση.
 
Λάβαμε υπόψιν και αποδεχτήκαμε προτάσεις που τέθηκαν στη Διαβούλευση που έλαβε χώρα σε δύο φάσεις (Επιτροπή Διαβούλευσης και συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου). Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία μιας διαβούλευσης.
 
Τα περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η διαχείριση των αποβλήτων θα έχει 100% δημόσιο χαρακτήρα. Όποιος αμφιβάλει δεν έχει παρά να διαβάσει το Τοπικό Σχέδιο.
 
Από που προκύπτει όλη αυτή η επιχειρηματολογία περί εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών στην καθαριότητα; 
Οι κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης είναι αβάσιμες, αστήρικτες και εκπορεύονται από συγκεκριμένα “κέντρα” είτε εκ του πονηρού, είτε από αφέλεια, από άτομα και συλλογικότητες που δεν έχουν παρουσιάσει ΚΑΜΙΑ αντιπρόταση.
 
Το σημερινό μοντέλο είναι φιλοεργολαβικό καθώς δε θέλει τοπικά σχέδια και αποκεντρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Δε θέλει ήπιες εγκαταστάσεις που θα διαχειρίζονται από τους ΟΤΑ, αλλά κεντρικές εγκαταστάσεις (όπως π.χ. στη Φυλή) έτσι ώστε να ελέγχεται το κύκλωμα το οποίο ευνοεί τους ιδιώτες και τους εργολάβους εις βάρος των πολιτών. Ένα σύστημα που κερδοφορεί από τη μεταφορά, την επεξεργασία και την ταφή στις κεντρικές εγκαταστάσεις.
 
Το Τοπικό Σχέδιο “ενοχλεί” καθώς ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων, από τη στιγμή που η αποκομιδή και η επεξεργασία των ανακυκλούμενων θα γίνεται από τις οργανωμένες  δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται.
 
Το "Τοπικό Σχέδιο" θα έχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης όπως προβλέπει το ΕΣΔΑ, ευνοώντας τους πολίτες, αλλά και το περιβάλλον. Ποια είναι τα οφέλη:
 
 • Eξασφάλιση χρηματοδότησης από τη ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά κεφάλαια. 
 • Καλύτερη καθαριότητα. Πρόκειται για την καθαριότητα μιας ολόκληρης πόλης με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και φυσικά για το περιβάλλον.  
 • Μείωση των δημοτικών τελών. Οι πολίτες δε θα καλούνται πλέον να καλύπτουν υπέρογκα τέλη για την καθαριότητα.
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Δήμος θα έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να αναλάβει το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η αύξηση του προσωπικού. Μη ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες στην καθαριότητα είναι ανταποδοτικές.
Ο Δήμος Βύρωνα, με βάση το "Τοπικό Σχέδιο Δράσης", στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και δεν περιμένει ούτε από την κεντρική εξουσία, ούτε από τους εργολάβους, λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Βύρωνα. 
 
Πρωτοπορεί και αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοτικής διαχείρισης των αποβλήτων που εξασφαλίζει σημαντικό οικονομικό , περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό όφελος για τους πολίτες του.
Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια.
Ενημερωθείτε και δείτε τις απόψεις των δημοτών που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα διαβούλευσης και αν το επιθυμείτε λάβετε και εσείς μέρος στη διαβούλευση συμπληρώνωντας την φόρμα που ακολουθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όροι Συμμετοχής

 • Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 • Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 • Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 • Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 • Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 • Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται ως καταχρηστικός.
 • Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 • Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Από "Πολίτες του Βύρωνα"
25/05/2016

Δημόσια τοποθέτησή μας για το ΤΣΔΑ του Δήμου.: παρακαλώ πατήστε εδώ

27/04/2016
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

Online Διαβούλευση

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 • Πόλις Βύρωνας
 • Ζω2
 • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ