Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνέλευση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού (29/11-2/12)
24 Νοεμβρίου 2015

Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνέλευση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού (29/11-2/12)

 

Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν, ένα δυναμικό Κέντρο Xορού αφιερωμένο στη χορογραφική έρευνα, εκπαίδευση και δημιουργία, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού (European Dancehouses Network – EDN) από το 2009, θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνέλευση του Δικτύου που θα πραγματοποιηθεί από τις 29/11 έως και τις 2/12. Στον ιδιαίτερο αυτό ιστορικό χώρο που συνδέεται με την αρχή του σύγχρονου χορού και τις εμβληματικές προσωπικότητες της Isadora και του Raymond Duncan, θα συναντηθούν 30 Καλλιτεχνικοί Διευθυντές από τα μεγαλύτερα Κέντρα Χορού της Ευρώπης (CND Paris, Maison de la Danse –Lyon, Mercat de les Flors-Barcelona, Montemor –Portugal, Tanzhaus NRW –Dusseldorf, Hellerau –Dresden, Dansens Hus –Stockholm, Dance Gate –Λευκωσία, Στέγη Χορού-Λεμεσός, Stuk-Leuven, Dansmakers-Amsterdam, The Place –London, Tanz Quartier-Vienna, Tanssin Talo Ry-Helsinki, Klap –Marseille, K3 – Hamburg κ.ά).

Το EDN, ένα δίκτυο συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Κέντρων Χορού από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Χορού στην Ευρώπη.

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τα δυνατά σημεία του κάθε εταίρου, υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και δράσεων με ιδιαίτερη ανταπόκριση στους επαγγελματίες του χορού αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Βασικός του στόχος είναι η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των καλλιτεχνών του χορού και η προώθηση και παρουσίαση του έργου τους τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Δίκτυο EDN υποστηρίζει το μοντέλο του dancehouse («Κέντρο» ή «Στέγη Χορού») ως βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών και της τέχνης του χορού γενικότερα. Μέσα από αυτή τη δομή αναπτύσσεται ένας συνεχής διάλογος που αφορά θέματα ιστορίας, διαχείρισης και επικοινωνίας του χορού αλλά και αισθητικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές του.

Το Δίκτυο επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτισμού Creative Europe και έχει την έδρα του στη Βαρκελώνη.

«Χάρτης»: Παράλληλο πρόγραμμα δράσεων

Με αφορμή και στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το Κέντρο Ντάνκαν, σε συνεργασία με μέλη της ελληνικής χορευτικής κοινότητας, θα παρουσιάσει στη διεθνή ομάδα μια απόπειρα χαρτογράφησης του τοπίου του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα: ένα πρόγραμμα δράσεων, από το οποίο δεν μπορούν να λείπουν θραύσματα και ασυνέχειες που χαρακτηρίζουν τόσο την χορευτική κοινότητα όσο και την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Ενδεικτικές δράσεις που θα παρουσιαστούν:

  1. εργαστήρια και συζητήσεις,

  2. διαδρομές στην πόλη και δράσεις σε δημόσιο χώρο,

  3. in situ εικαστική εγκατάσταση χορού

  4. πρακτικές που επανατοποθετούν τον χορό στη σχέση του με την εκπαίδευση, την καλλιτεχνική παραγωγή, τα μέσα καταγραφής και αποτύπωσής του,

  5. προβολή video με τη συμμετοχή ελλήνων δημιουργών που τοποθετούνται σε σχέση με την κοινωνικοπολιτικήσυνθήκη των τελευταίων χρόνων,

  6. περιπατητικό δοκίμιο στο ιστορικό κέντρο για την περιπέτεια κατανόησης μιας πόλης.

 

Στις δράσεις θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Σιωπηλές διαδρομές: Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Αερίτες, Νάντη Γώγουλου, Μυρτώ Δελημιχάλη, Ειρήνη Παπανικολάου, November (Χρήστος Καούκης, Marion Renard), Κατερίνα Φώτη, Μαριάννα Βαρβιάνη, Μαρία Κολλιοπούλου.

Ορίζοντες: Γκίγκη Αργυροπούλου, Πωλίνα Κρεμαστά, Michael Klien, Μαριέλα Νέστορα

Τοποθετήσεις: Τζένη Αργυρίου, Ερμίρα Γκόρο, Μαρία Γοργία, Λενιώ Κακλέα, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Ίρις Καραγιάν, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Μέντη Μέγα, Κωνσταντίνος Μίχος, Μαριέλα Νέστορα, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ιωάννα Πορτόλου, Κώστας Τσιούκας.

Ομάδα Σχεδιασμού: Τζένη Αργυρίου, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Μαριέλα Νέστορα, Μπετίνα Παναγιωτάρα, Στεριανή Τσιντζιλώνη

Συμβουλευτική υποστήριξη για το project “Τοποθετήσεις”: Κλημεντίνη Βουνελάκη, Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Επιμέλεια του project “Σιωπηλές Διαδρομές”: Πατρίσια Απέργη – Ομάδα Χορού Αερίτες (Ηλίας Χατζηγεωργίου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χαρά Κότσαλη, Δημόκριτος Σιφάκης, Άννη Ντουμούζη)

Εικαστική εγκατάσταση: Βασίλης Γεροδήμος

Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Αθανασίου

 

Video-φωτογραφίες: Βασίλης Ξενιάς

 

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων :

 

Δράση #1– Ελληνικό Εργαστήρι

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, ώρες 17.00-20.00

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, ώρες 15.00-17.00

Τόπος: Κέντρο Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, Βύρωνας

Μια πρόσκληση προς την κοινότητα του χορού να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου χορού, με τη μέθοδο OpenSpace. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει σε ομάδες ανθρώπων να αλληλεπιδράσουν και να εστιάσουν σε ζητήματα που τα μέλη τους θεωρούν ζωτικά και επείγοντα. Λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες, που από τη μία πλευρά διαφυλάσσουν την αποτελεσματική διεξαγωγή της συζήτησης και από την άλλη τον ίδιο τον συμμετέχοντα και τα ενδιαφέροντά του.

 

Δράση #2 –Μια Ιn situ εικαστική εγκατάσταση χορού

Εγκαίνια: Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ώρα 17.00

Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό: Κυριακή 29/11 ώρες 17.00 -21.00 και Δευτέρα 30/11 και Τρίτη 1/12 κατά τις ώρες 19.00 -22.00.

Τόπος: Κέντρο Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, Βύρωνας

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, σε επιμέλεια του Βασίλη Γεροδήμου, αποτέλεσμα ανοιχτού καλέσματος προς τους Έλληνες χορογράφους για να αποτυπώσουν και να μεταφράσουν το καλλιτεχνικό τους στίγμα σε ένα αντικείμενο ή μία σύνθεση, αναδεικνύει πολλαπλές καλλιτεχνικές «υπογραφές» και θέτει την πρόκληση της ακινησίας σε μια τέχνη κατ’ εξοχήν κινητική. Το έργο προσφέρεται για ποικίλες αναγνώσεις, καθώς από τη μια πλευρά απεικονίζει περιορισμούς και ελλείψεις που πλήττουν τους Έλληνες δημιουργούς τα τελευταία χρόνια (οικονομική υποστήριξη, χρόνος για έρευνα και πειραματισμό, χώροι για την παραγωγή ή την παρουσίαση έργου) και από την άλλη, θέτει το θέμα του επαναπροσδιορισμού των μέσων του σύγχρονου χορού, ενώ επιτρέπει αναπάντεχες και απρόσμενες γειτνιάσεις, συγγένειες και παραλληλισμούς.

 

Δράση #3 – Σιωπηλές Διαδρομές

Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ώρα 19.00

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Ομονοίας - Έξοδος Μαρίκα Κοτοπούλη

Με αφετηρία την Πλατεία Ομονοίας, θα συμμετάσχουμε  σε ένα ταξίδι γνωριμίας και περιπλάνησης μέσα στην πόλη. Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα ‘Αερίτες’ επιλέγουν διαδρομές στην πόλη και συνδιαλέγονται με άλλους χορογράφους που εμπνέονται από το αστικό τοπίο, για να μας συστήσουν με έναν διαφορετικό/σιωπηλό τρόπο τους συνοδοιπόρους μας  και τον τόπο όπου ζούμε και δημιουργούμε.

Συμμετέχουν: Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Αερίτες, Νάντη Γώγουλου, Μυρτώ Δελημιχάλη, Ειρήνη Παπανικολάου, ομάδα November (Χρήστος Καούκης, Marion Renard), Κατερίνα Φώτη, Μαριάννα Βαρβιάνη, Μαρία Κολιοπούλου.

 

Δράση #4 - Ορίζοντες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώρα 19.00

Τόπος: Κέντρο Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, Βύρωνας

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Το Κέντρο Ντάνκαν θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, οι οποίοι θα μας μιλήσουν για δικές τους πρωτοβουλίες και πρακτικές που αποτελούν τομές στο χώρο του χορού και τον επανατοποθετούν στη σχέση του με την εκπαίδευση, την καλλιτεχνική παραγωγή και παρουσίαση, τα μέσα καταγραφής κι αποτύπωσής του καθώς και με την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα.

Ομιλητές: Γκίγκη Αργυροπούλου, Πωλίνα Κρεμαστά, Michael Klien, Μαριέλα Νέστορα.

Οι παρουσιάσεις και η συζήτηση θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

 

Δράση #5 – «Τοποθετήσεις»

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00

Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο ΦΟΥ (Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού), Ανδρέα Λεντάκη, Αμισού και Λεωφόρος Σμύρνης, Πλατεία Υμηττού

Προβολή βίντεο στο οποίο Έλληνες χορογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους και τοποθετούνται σε σχέση με τη συνθήκη των τελευταίων ετών. Πώς έχουν επηρεαστεί σε επίπεδο σκέψης, εργασίας, θεματικής, περιεχομένου και συνεργασιών;

Συμμετέχουν οι χορογράφοι: Τζένη Αργυρίου, Ερμίρα Γκόρο, Μαρία Γοργία, Ζωή Δημητρίου, Λενιώ Κακλέα, Παναγιώτα Καλλιμάνη, Ίρις Καραγιάν, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Μέντη Μέγα, Μαριέλα Νέστορα, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ιωάννα Πορτόλου, Κώστας Τσιούκας.

Δράση #6 – Performance «Επίσκεψη»

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Τόπος: Ιστορικό Κέντρο Αθήνας, ώρα 9.00 -11.00

Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης θα παρουσιάσει την performance «Επίσκεψη». Περιπατητικό δοκίμιο στο Ιστορικό Κέντρο για την περιπέτεια κατανόησης μιας πόλης, της Αθήνας, που όπως κάθε πόλη είναι αόρατη αν δεν την πλησιάσεις.

Διάρκεια: 2 ώρες Γλώσσα: Αγγλικά.

Θα δοθεί προτεραιότητα στο διεθνές κοινό.

Λόγω των συνθηκών προτείνεται εμφατικά, πριν δηλώσετε συμμετοχή, να έχετε δει/διαβάσει αυτήν την ομιλία:

https://alexandrosmistriotis.wordpress.com/2014/04/08/tomorrow

 

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά και να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας για τη θέση, την ουσία, το παρόν και τη συνέχεια του σύγχρονου χορού!

Για περισσότερες πληροφορίες: info@duncandancecenter.org ,

Τηλ. 210 7621 234 , 6977 44 2216

 

Ομάδα Σχεδιασμού: Τζένη Αργυρίου, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Μαριέλα Νέστορα, Μπετίνα Παναγιωτάρα, Στεριανή Τσιντζιλώνη

Συμβουλευτική ομάδα για το project ‘Τοποθετήσεις’: Κλημεντίνη Βουνελάκη, Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Επιμέλεια του project ‘Σιωπηλές Διαδρομές’: Πατρίσια Απέργη–Ομάδα Χορού Αερίτες (Ηλίας Χατζηγεωργίου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χαρά Κότσαλη, Δημόκριτος Σιφάκης, Άννη Ντουμούζη)

Εικαστική εγκατάσταση: Βασίλης Γεροδήμος

Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Αθανασίου

Video-φωτογραφίες: Βασίλης Ξενιάς

Παραγωγή: Κέντρο Χορού Ντάνκαν, EDN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Your Europe
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ