Οι θέσεις της παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα» για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
1 Δεκεμβρίου 2015

Οι θέσεις της παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα» για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Βύρωνας, 23 Νοεμβρίου 2015
Προς: Δήμαρχο Βύρωνα
κ. Άκη Κατωπόδη
Κοιν: Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα
 
 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
 
Σε απάντηση της επιστολής σας, στην οποία μας καλείτε να καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το ανωτέρω αίτημα στερείται ρεαλισμού.
 
Η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου δεν εμπίπτει ούτε στις δυνατότητες ούτε και στην αρμοδιότητα των δημοτικών παρατάξεων, καθώς απαιτείται η εμπλοκή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία επί του ζητήματος, όπως αποδεικνύει και η επιλογή του Δήμου Βύρωνα να αναθέσει τη συγκεκριμένη εργασία σε μελετητική ομάδα έναντι 14.000 ευρώ.
 
Επειδή, όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου σχεδίου, με κάθε δυνατό τρόπο, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στη σύσταση δημοτικής επιτροπής, όπως σας έχουμε ήδη προτείνει, στην οποία θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα, το Σωματείο Εργαζομένων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η μελετητική ομάδα που εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Βύρωνα. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα έχει ως στόχο τη βελτίωση του υπάρχοντος σχεδίου και την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων του, όποτε αυτά προκύπτουν.
 
Προτείνουμε, επίσης, να αποτελέσει βασικό κορμό του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων η ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος ανακύκλωσης και η αναβάθμιση του συστήματος μεταφόρτωσης ανακυκλούμενων υλικών εντός των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και να δημιουργηθούν συγκεκριμένα σημεία στις γειτονιές της πόλης μας για τη συλλογή μπάζων και λοιπών αδρανών υλικών.
 
Όσον αφορά στο υπάρχον σχέδιο, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας τόσο για το πράσινο σημείο, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει κομβικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό, όσο και για τη συνεργασία με τους όμορους δήμους. Δεδομένου ότι για το πράσινο σημείο απαιτούνται 2,5-3 στρέμματα θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία του εντός του αστικού ιστού, αφού ορθά αποκλείστηκε η χωροθέτησή του στη β’ ζώνη Υμηττού. Επίσης, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπει συνεργασία με τους δήμους Καισαριανής και Δάφνης-Υμηττού. Θέση μας είναι ότι πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και μετά να διερευνηθεί με ποιους δήμους και με ποιον τρόπο μπορεί να συνεργαστεί ο Δήμος Βύρωνα, καθώς ο περιφερειακός και ο τοπικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αλληλένδετοι.
 
Προβληματισμό, επίσης, μας προκαλεί και η έωλη χρηματοδότηση τόσο της ίδιας της επένδυσης όσο και του λειτουργικού της κόστους, για τη μείωση του οποίου προτείνουμε τη διεκδίκηση της απευθείας χρηματοδότησης του Δήμου μέσω του τέλους ανακύκλωσης, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
 
Πέρα, όμως, από τις προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων είναι σημαντικό να ακούσουμε και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες διαβούλευσης που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι. Γιατί μόνο με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μπορεί να διασφαλιστεί η ορθή εκπόνηση και η αποτελεσματική εφαρμογή του όποιου σχεδίου.
 
Με εκτίμηση,
Μιλτιάδης Μπαντής
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα» 

Η απαντιτική επιστολή της δημ. παράταξης "Μαζί για τον Βύρωνα" 
Ενημερωθείτε και δείτε τις απόψεις των δημοτών που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα διαβούλευσης και αν το επιθυμείτε λάβετε και εσείς μέρος στη διαβούλευση συμπληρώνωντας την φόρμα που ακολουθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όροι Συμμετοχής

 • Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 • Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 • Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 • Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 • Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 • Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται ως καταχρηστικός.
 • Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 • Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Από "Πολίτες του Βύρωνα"
25/05/2016

Δημόσια τοποθέτησή μας για το ΤΣΔΑ του Δήμου.: παρακαλώ πατήστε εδώ

27/04/2016
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

Online Διαβούλευση

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 • Πόλις Βύρωνας
 • Ζω2
 • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ