Το Πολυιατρείο - Κέντρο Υγείας Βύρωνα.

Λίγο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή....και αργότερα...

 
"Μέχρι τα τέλη του 1922 δεν υπήρχε στην Ελλάδα ξεχωριστό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Αφορμή για τη δημιουργία του υπήρξε η έλευση στην Ελλάδα του 1,5 εκατ. περίπου προσφύγων. Και έγινε με το Ν.Δ. της 13/12/22.


Ήταν, όμως, φανερό ότι το πρόβλημα της δημόσιας υγείας ήταν ιδιαίτερα πιεστικό στους προσφυγικούς συνοικισμούς, που ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν από τα κεντρικά νοσοκομεία.

Έτσι με το Β.Δ. του 1937 (ΦΕΚ.476) αποφασίσθηκε η ίδρυση τοπικών νοσηλευτηρίων στους μεγαλύτερους απ' αυτούς τους συνοικισμούς. Τα νοσοκομεία αυτά ονομάσθηκαν πολυιατρεία και στελεχώθηκαν μόνο σχεδόν από γιατρούς και νοσηλευτές Μικρασιάτες.

Το πρώτο πολυιατρείο άρχισε να κατασκευάζεται στο Βύρωνα το 1939 σε δημοτικό δασικό χώρο, δηλ. στο ¶λσος της Αγίας Τριάδας με πρόσοψη την οδό Δαμασκού, (πρώην Όσσης και σήμερα Κορυτσάς). ¶ρχισε να λειτουργεί αμέσως. Αποτελείτο από ισόγειο, υπόγειο, α' όροφο και προαύλιο, όπως ακριβώς παραμένει και μέχρι σήμερα.

Στις 25/5/40 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία με 6 γιατρούς, 4 νοσηλευτές, 3 διοικητικούς υπαλλήλους και 1 φύλακα. Διέθετε οργανωμένο σταθμό πρώτων βοηθειών και εξυπηρετούσε και τους όμορους δήμους Υμηττού και Καισαριανής.

Με την κήρυξη του πολέμου το πολιατρείο δέχεται καθημερινά δεκάδες τραυματίες του αλβανικού μετώπου. Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές του συνοικισμού προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Και όταν στις 22/11/40 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά, ο ενθουσιασμός των τραυματιών στο πολυιατρείο, αλλά και του λαού είναι τέτοιος, ώστε η οδός Δαμασκού μετονομάζεται σε Κορυτσάς. Το ίδιο έγινε λίγες μέρες αργότερα και με την κατάληψη του Αργυροκάστρου και της Χειμάρας (πρώην Θάλειας).

Στα μαύρα χρόνια της Κατοχής το πολυιατρείο προσφέρει στους Βυρωνιώτες ανεκτίμητες υπηρεσίες. Διοργάνωση συσσιτίων, διανομή φαρμάκων, χορήγηση μουρουνέλαιου στα παιδιά.

Κι όταν αρχίζει η Αντίσταση μετατρέπεται πια σε καταφύγιο κάθε τραυματία ή και διωκόμενου αγωνιστή. Όταν οι χώροι του δεν επαρκούν οι προσφυγικές οικογένειες στα απέναντι σπιτάκια δέχονται να φιλοξενήσουν όσους περισσεύουν. Όλοι πια οι γιατροί του Βύρωνα δίνουν καθημερινά το παρόν. Τα υπόγεια μετατρέπονται σε χειρουργεία, ακόμα και σε οπλοστάσιο. Και ο προαύλιος χώρος, καθώς και το άλσος της Αγίας Τριάδας σε πρόχειρο νεκροταφείο. Στη μεγάλη πείνα το προσωπικό αναγκάζεται να παραλαμβάνει αδήλωτα τα πτώματα για να μη στερηθούν οι συγγενείς των νεκρών το ατομικό τους δελτίο τροφίμων.

Τις ίδιες πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει το πολυιατρείο και στη θλιβερή περίοδο του Δεκέμβρη του 44 με πρωτεργάτη το γιατρό Ορφέα Καραβία.

Μετά την απελευθέρωση το Πολυιατρείο πέρασε περίοδο υπολειτουργίας, αφού τα περισσότερα στελέχη του απολύθηκαν για λόγους πολιτικούς. Ξαναλειτούργησε το 1949 κυρίως ως κέντρο φροντίδας για τα παιδιά (εμβολιασμοί, κάρτα υγείας, γάλα σκόνη κ.λ.π.).

Ακολουθεί μια περίοδος μέτριας δραστηριότητας μέχρι το 1976, οπότε το πολυιατρείο στρέφεται προς τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Αποκτά γεροντολογικό τμήμα και το 1978 το υπόγειο του μετατρέπεται σε ΚΑΠΗ. Ακολουθεί όμως και νέα περίοδος υποβάθμισης στα χρόνια 1978 - 1985.

Το 1985 με το ν. 1397 αναλαμβάνει τη διοίκησή του το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με στόχο να το μετατρέψει στην κατηγορία των Κέντρων Υγείας. Όμως οι σχετικές διαδικασίες καρκινοβατούν.

Επιτέλους το 2003 με την επιμονή του καθηγητή και τότε υπουργού υγείας Κων. Στεφανή με το ΦΕΚ 1433 το πολυιατρείο καταργείται και στη θέση του αρχίζει να λειτουργεί από τις 16/2/04 το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Υγείας. Τεράστια συμβολή σ' αυτή την εξέλιξη είχε ο εκπαιδευόμενος αρχικά στο πολυιατρείο γιατρός Ανάργυρος Μαριόλης, που τελικά υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής του. Πρόσφατα, όμως, καινούργια προβλήματα παρουσιάσθηκαν στην ομαλή του λειτουργία με αποτέλεσμα να υποβαθμισθεί και πάλι και να κινδυνεύει ακόμα και να κλείσει".Νέοι της ΕΠΟΝ στο πολυϊατρείο του Βύρωνα (σημερινό Κεντρο υγείας) το 1943

Στοιχεία και φωτογραφία από το βιβλίο:
« 90 ΧΡΟΝΙΑ ΒΥΡΩΝΑΣ
Στους πρόποδες του Υμηττού »
του Απόστολου Κ.Κοκόλια
Βύρωνας, 2012
 
 
Τα πιο πρόσφατα χρόνια...
 
Το Δεκέμβριο του 2014, μετά την αυτοδίκαιη απόλυση  των μισών περίπου γιατρών και το κλείσιμο της Μονάδας Υγείας Ν. Ελβετίας του ΕΟΠΥΥ (τέως ΙΚΑ), οι γιατροί που απέμειναν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας με αποτέλεσμα να στελεχωθεί με επιπλέον ιατρικό  προσωπικό και να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή του.
 
Σήμερα το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Βύρωνα λειτουργεί με γενικούς και ειδικευμένους γιατρούς τις εργάσιμες ημέρες με διευρυμένο ωράριο. Το 2016 έκαναν συνολικά χρήση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει περίπου 76.000 πολίτες ενώ το πρώτο 6μηνο του 2017 ο αριθμός προσελεύσεων έχει αυξηθεί περαιτέρω.
 
Διαθέτει τακτικά ιατρεία ειδικοτήτων αλλά και Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο  οποίο εξετάζονται
 περισσότεροι από 20.000 ασθενείς με οξέα προβλήματα υγείας ετησίως, από τους οποίους μόλις το 3% παραπέμπεται στην τριτοβάθμια περίθαλψη.
 
Στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμισή του με:
 
- τοποθέτηση και άλλων ειδικοτήτων ιατρών
- βελτίωση της κτιριακής υποδομής του (όσο επιτρέπουν η προπολεμική δόμηση και ο ιστορικός χαρακτήρας του κτιρίου)
-ιατροτεχνολογική αναβάθμιση  με εγκατάσταση ακτινολογικού εργαστηρίου και άλλου εξοπλισμού
-προσπάθεια για χρονική επέκταση της λειτουργίας του τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
 
Σκοπός είναι να αποτελέσει πρότυπo Κέντρο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανταποκρινόμενο στον απαράμιλλο ιστορικό του ρόλο  και με συναίσθηση του συναισθηματικού φορτίου που φέρει για τους δημότες του Βύρωνα.
 
Ανδριανή Τσαγκάρη
Παιδίατρος
Υπεύθυνη συντονισμού επιστημονικής  λειτουργίας
Κέντρου Υγείας Βύρωνα

 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα