Παιδιά σε δίκυκλα; Πώς;
16 Νοεμβρίου 2017

Παιδιά σε δίκυκλα; Πώς;

 

Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων στις 19 Νοεμβρίου, επιδιώκει να  ευαισθητοποιήσει τους  γονείς για πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, και κυρίως αυτών  που σχετίζονται με  μετακίνηση παιδιών με δίκυκλα. Το  ενημερωτικό άρθρο που ακολουθεί, από τον επισκέπτη υγείας Κο Σταυρακέλη Γεώργιο με συνεργασία και της  πρωτοβουλίας "Μαμάδες στο δρόμο",  έχει σκοπό να ενημερώσει τους γονείς για τους κανόνες ασφαλέστερης μετακίνησης των παιδιών όταν είναι ανάγκαία η χρήση δικύκλου για τη μεταφορά τους.
 
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, άρθρο 33  Μεταφορά επιβατών με οχήματα  
 
1. Απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος.  
2. Ειδικότερα απαγορεύεται: α) Η μεταφορά επιβατών περισσότερων  των αναγραφόμενων στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος  β) Η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των δώδεκα ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης  κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους, ως και από περισσότερα πρόσωπα από όσα επιτρέπεται στη θέση αυτή γ) Η μεταφορά ανηλίκων έως 5 ετών με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.
  3. Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους
 
Δυστυχώς στην καθημερινότητα της πόλης μας παρατηρούμε πολύ συχνά γονείς να μετακινούνται στο δρόμο με δίκυκλα μεταφέροντας παιδιά είτε μόνα τους ή  και με άλλο άτομο. 
Πολλοί γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους  χωρίς καθόλου κράνος ή με κράνος ακατάλληλου μεγέθους, ενώ δεν φορούν κράνος ούτε οι ίδιοι. Κάποιες φορές  μεταφέρουν πάνω στο δίκυκλο δύο παιδιά μαζί, ακόμη  και μικρότερα των 5 ετών, ή  και ολόκληρη την οικογένεια.
Οι πρακτικές αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απειλούν σοβαρά τη ζωή των μικρών επιβατών.
Η μικρή διαδρομή και η μικρή ταχύτητα μετακίνησης δεν αποτελούν δικαιολογία, καθώς  η πτώση ακόμη και με πολύ μικρή ταχύτητα μπορεί να αποβεί μοιραία.
 
Για τους λόγους αυτούς ενημερώνουμε:
 
α. Οι μετακινήσεις με τα πόδια ή με αυτοκίνητο είναι ασφαλέστερες για τα παιδιά. Οι μετακινήσεις με δίκυκλα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν, ειδικά για παιδιά προεφηβικής ηλικίας.
 
β. Δεν πρέπει να μεταφέρονται με δίκυκλα παιδιά κάτω των πέντε ετών εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης (ειδικό καθισματάκι για μηχανές), το οποίο όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένο στην Ελλάδα.
 
γ. Aπαιτείται χρήση σωστού εξοπλισμού (κατάλληλου μεγέθους κράνος σωστά δεμένο, αλλά και μπότες, μπουφάν με προστατευτικά, γάντια, επιγονατίδες και ειδικά αξεσουάρ συγκράτησης για μεγαλύτερα παιδιά).

δ. Δεν πρέπει ποτέ να επιβαίνουν σε δίκυκλο πάνω από δύο αναβάτες και το παιδί πρέπει να τοποθετείται πάντα πίσω από τον οδηγό, ποτέ μπροστά.
 
ε. Οι γονείς πρέπει να φορούν κράνος σε όλες τις μετακινήσεις με δίκυκλο για να δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά.
 
Με την ευχή και την ελπίδα να πάψουμε να θρηνούμε θύματα τροχαίων ατυχημάτων, και ειδικά παιδιών, στους Ελληνικούς δρόμους από μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις μετακινήσεις με οχήματα.
Εικόνες σαν αυτή που ακολουθεί απλά πρέπει να μην υπάρχουν...


 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα