Προώθηση της  Εθελοντικής Αιμοδοσίας
5 Απριλίου 2018

Προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής κι ένα αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο. Κάθε ημέρα χιλιάδες συνάνθρωποί μας, χρειάζονται αίμα και πολλοί από αυτούς επειγόντως, γιατί απειλείται η ίδια τους η ζωή. Έτσι, η αιμοδοσία αποτελεί ύψιστη έκφραση του εθελοντισμού, προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο: δίνεις αίμα – δίνεις ζωή.Δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στο περιβάλλον μας για να  ευαισθητοποιούμαστε. Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα, για να σώσουμε το συγγενή ή το φίλο μας, δε λύνει το πρόβλημα. Μόνο με την τακτική εθελοντική αιμοδοσία  υπάρχει πάντα διαθέσιμο και ασφαλές αίμα για όποιον το χρειάζεται.
 
Στη χώρα μας το 2015 συλλέχθηκαν 576.805 μονάδες αίματος, από τις οποίες το 55% προήλθε από εθελοντές αιμοδότες. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο το 1,5% είναι αιμοδότες! Αν είχαμε 200.000τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, που να προσφέρουν  προγραμματισμένα αίμα 2-3 φορές το χρόνο, θα είχαμε αυτάρκεια σε αίμα.
 
Στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας, πραγματοποιήσαμε ομιλίες σε μαθητικό πληθυσμό Δημοτικών και Γυμνασίων, με στόχο την προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της διατήρησης συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι αποδεικνύονται ως η ασφαλέστερη πηγή αίματος. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ουσιαστική, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για το θέμα με πληθώρα ερωτήσεων.
 
Αίμα μπορούμε να προσφέρουμε κάθε 3-4 μήνες. Διαχωρίζεται σε πλάσμα, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια, έτσι μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές! Περίπου 30΄ από το χρόνο μας, αρκούν για όλη τη διαδικασία της αιμοδοσίας (συμπλήρωση ιστορικού, εξέταση από ιατρό, αιμοληψία, λήψη σνακ) και η ποσότητα που λαμβάνεται είναι 450ml, από τα 4-6 λίτρα που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για ένα μικρό τσίμπημα.
 
Είναι αυτό τόσο σημαντικό, ώστε να μην μας επιτρέπει να σώσουμε τρεις ανθρώπους;
 
Ας δίνουμε αίμα τακτικά, υπάρχει πάντα ανάγκη, μια φορά δεν είναι αρκετή.
 
Σήμερα μπορεί να αφορά κάποιον άλλον,  αύριο ίσως αφορά εμάς ή κάποιον δικό μας!
 
Κυριοπούλου Αγγελική
Επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Υγείας Βύρωνα
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ