ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, 24-30 Απριλίου 2018
17 Απριλίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, 24-30 Απριλίου 2018

 Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και  εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Έχει σκοπό να τονίσει τη Συλλογική Δράση που απαιτείται, για να εξασφαλιστεί ότι κάθε άτομο προστατεύεται από ασθένειες που προλαμβάνονται από τα εμβόλια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανοσοποίηση που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό: 
•      Προλαμβάνει ασθένεια, αναπηρία και θάνατο από νοσήματα όπως: Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, Διφθερίτιδα, Ηπατίτιδα Β, Ιλαρά, Παρωτίδα, Κοκκύτη, Πνευμονία, Πολιομυελίτιδα, διάρροια από Ροταϊό,  Ερυθρά, Ανεμευλογιά, Τέτανο κ.α.
•         Σώζει εκατομμύρια ζωές και έχει αποδειχτεί οικονομικά από τις πιο  αποδοτικές παρεμβάσεις  στον τομέα της Υγείας.
Ακόμη και σήμερα όμως, περισσότερα από 19 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως παραμένουν ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, θέτοντάς τα σε σοβαρό κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.  Από αυτά τα παιδιά,  1 στα 10 δεν έχει κάνει κανένα εμβόλιο και είναι πολύ πιθανό να μην έχει εξεταστεί ποτέ από γιατρό.
Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό (The Global Vaccine Action Plan-GVAP) που εγκρίθηκε από 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ το 2012, αποτελεί ένα χάρτη δράσης για αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων από ασθένειες που προλαμβάνονται από εμβόλια, μέσω της εφαρμογής  καθολικού εμβολιασμού μέχρι το 2020. Παρά τη βελτίωση όμως που παρατηρείται σε μεμονωμένες Χώρες και την αύξηση του ρυθμού παραγωγής νέων εμβολίων παγκοσμίως, οι στόχοι του προγράμματος για εξάλειψη νόσων όπως η Ιλαρά, η Ερυθρά, ο Μητρικός και Νεογνικός Τέτανος έως το 2020 έχουν καθυστερήσει.  
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΠΟΥ:
•         Η κάλυψη των παιδιών παγκοσμίως που έχουν εμβολιαστεί για  Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη με 3 δόσεις το 2016 ήταν 86%  , για Πολιομυελίτιδα 85%, για Ιλαρά με 1 δόση 85% αλλά με 2 δόσεις μόνο 64%, για Ηπατίτιδα Β 84%.
•         Το 2016 οι θάνατοι από Ιλαρά παγκοσμίως ήταν 90.000, 84% πτώση σε σχέση με τους 550.000 θανάτους το 2000, αλλά ο παγκόσμιος στόχος κάλυψης 95% για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.
Ο στόχος της φετινής καμπάνιας του ΠΟΥ που έχει τίτλο «Προστατευόμαστε Μαζί # Τα Εμβόλια δουλεύουν» (Protected Together#VaccinesWork) είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε κάθε επίπεδο να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να αυξηθεί η κάλυψη εμβολιασμού για το γενικό καλό.
Για την επίτευξη των στόχων είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούν συλλογικά τρείς κατηγορίες ομάδων ανθρώπων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα προστατευθούν: Άτομα, Φορείς Υγείας και Ηγέτες-δωρητές, επενδύοντας και θέτοντας σε προτεραιότητα τους στόχους της εκστρατείας καθολικού Παγκόσμιου Εμβολιασμού του ΠΟΥ.
•         Το κοινό-Προστατεύουμε ο ένας τον άλλο:
      Εμείς και οι οικογένειές μας προστατευόμαστε από τις ασθένειες  
      με εμβολιασμό.
•         Οι Επαγγελματίες Υγείας-Προστατεύουμε την Κοινότητα: Γιατροί, Επισκέπτες/τριες Υγείας και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας εργαζόμαστε για την προστασία των ανθρώπων από ασθένειες που προλαμβάνονται με τα εμβόλια
•         Οι Ηγέτες και δωρητές:
Φροντίζουμε για την επάρκεια εμβολίων παγκοσμίως.
 
 Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού αλλά και τις συζητήσεις που γίνονται τελευταία λόγω και της πρόσφατης επιδημίας Ιλαράς, είναι απαραίτητη η Ευαισθητοποίηση και Ενημέρωση Όλων για την αναγκαιότητα και ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να συμβάλλουν με τη θετική δράση τους στη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας ως υπεύθυνοι Πολίτες της Κοινωνίας και για την ανάδειξη του ρόλου του εμβολιασμού στην Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας.
 
Ελένη Πετρίδου
Επισκέπτρια Υγείας ΚΥ Βύρωνα
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ