«Φιλικές Κοινότητες προς τους δημότες με διαταραχές μνήμης»
17 Μαϊου 2018

«Φιλικές Κοινότητες προς τους δημότες με διαταραχές μνήμης»

 Εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Δήμου Βύρωνα με θέμα: «Όταν οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν:

«άνοια-στίγμα- συμβουλευτική φροντιστών»
 
Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκπαίδευση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα, στο πλαίσιο της δράσης «Φιλικές Κοινότητες προς τους δημότες με διαταραχές μνήμης».
Η εκπαίδευση με θέμα «Όταν οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν: άνοια-στίγμα- συμβουλευτική φροντιστών», πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 12 στελέχη της Διεύθυνσης: Νοσηλευτές,  Ψυχολόγοι, Επισκέπτριες Υγείας, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Φαρμακοποιοί Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, στελέχη του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα Καισαριανής, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας που συμμετέχουν σε πρόγραμμα «Πρακτικής Άσκησης».
 
Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης ξεκίνησε με την εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Αντώνη Πολίτη εστιάζοντας στους θεματικούς άξονες:  τι είναι άνοια, συχνότητα και συνήθεις μορφές, παράγοντες και συμπτώματα, ψυχολογία του ασθενή. Ο καθηγητής τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την πορεία της ασθένειας να δίνουμε στον ασθενή με άνοια ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας, με ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια, χωρίς να μπαίνει στο περιθώριο.
 
Ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης με θέμα «Το Στίγμα στην Άνοια» παρουσιάστηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ  Ευμορφία Κούκια και τη Λέκτορα Εφαρμογών Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Μαριάννα Μαντζώρου. Λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο εργασίας των συμμετεχόντων, το επιστημονικό και επαγγελματικό τους υπόβαθρο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  βασίστηκε στην μεθοδολογία της βιωματικής εκπαίδευσης.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και επεξεργάσθηκαν ζητήματα σχετικά  με το πως εκλαμβάνεται η άνοια και το στίγμα της άνοιας, μέσω της ανάλυσης περιπτώσεων. Η κα Μαντζώρου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός δεδομένων υποστηρίζει την ύπαρξη επίγνωσης στα άτομα με άνοια η οποία παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα της νόσου και μπορεί να τα καταστήσει ιδιαίτερα επιρρεπή στις αρνητικές επιδράσεις του στίγματος».
 
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την εκπαίδευση των  υπαλλήλων όλων των διευθύνσεων του Δήμου Βύρωνα την Πέμπτη 24 Μαΐου με θέμα: 
«Όταν ξεχνάει …..ο δημότης μας: Υποδοχή - Εξυπηρέτηση»
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Your Europe
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ