«Οι ήρωες του 1940 περιμένουν»...
Το βιβλίο του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Σούρλα,«Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα στον κινηματογράφο «Ν. Ελβετία».
Την παρουσίαση έκανε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο περιλαμβάνει συγκλονιστικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα από την Ιστορία Στρατού για τους ήρωες του ΄40. " Σου προκαλεί συγκίνηση αλλά και θυμό, η επί 68 έτη αμέλεια της Πολιτείας να θάψει τους νεκρούς της με τις χριστιανικές παραδόσεις και τις τιμές που αξίζουν. Η ταφή των νεκρών από την Αρχαία Ελλάδα, ήταν ιερή υποχρέωση όπως βλέπουμε και στην «Αντιγόνη αλλά στα «Ελληνικά του Ξενοφώντα όταν το 406 στη ναυμαχία των Αφγινουσών παρά την νίκη τους οι Αθηναίοι στρατηγοί καταδικάστηκαν σε ομαδική εκτέλεση γιατί παρέλειψαν να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους, λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής που επικρατούσε", επεσήμανε ο Δήμαρχος Βύρωνα.
Ο συγγραφέας, Γ. Σούρλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε με το βιβλίο το 2004 και στόχο την δημιουργία τριών νεκροταφείων (Κλεισούρα , Κορυτσά, Βουλιαράτες), αλλά και την ανέγερση μνημείου στην Καλαμάτα μιας ηρωίδας πολύτεκνης μητέρας, η οποία ενω είχε χάσει τον πρώτο γιό της στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο, είχε δηλώσει ότι "διαθέτει" και τα υπόλοιπα 8 παιδιά της να υπηρετήσουν τη χώρα. Ο υπουργός μίλησε για τις επισκέψεις και τις έρευνες που έκανε και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης της Ιστορίας Στρατού, προκειμένου να εντοπίσει τον αριθμό των νεκρών (14.000) και των άταφων (7.987) που έπεσαν σε εκείνα τα εδάφη το ΄40- ΄41. Επίσης, υπογράμμισε την ανάληψη της ευθύνης και των απαιτούμενων διεργασιών που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την ευόδωση του ζητήματος με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Την συζήτηση συντόνιζε ο δικηγόρος Γ. Νούλας ενώ χαιρέτησαν ο μητροπολίτης κ.κ. Δανιήλ και ο στρατηγός ε.α. Π. Κωνσταντόπουλος.
Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση: