Ο Σύνδεσμος Μπάιρον τίμησε τους «Πεσόντες υπέρ Υμηττού»
16 Ιουλίου 2018

Ο Σύνδεσμος Μπάιρον τίμησε τους «Πεσόντες υπέρ Υμηττού»

 

Εξαιρετικής ποιότητας και πλούσια επίκαιρων μηνυμάτων ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, στο Δημαρχείο του Βύρωνα, για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη  Πεσόντες υπέρ Υμηττού, το οποίο έχει εκδοθεί από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού ( ΣΠΑΥ).
 
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Αντιδήμαρχος Βύρωνα Γιάννης Μαυρίκης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό και του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη. «Η προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του Υμηττού, αποτελεί για τον δήμο μας πρώτη προτεραιότητα, γι αυτό θέλουμε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των τριών ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος και του εθελοντή δασοπυροσβέστη Δημήτρη Καραμολέγκου, που έδωσαν την ζωή τους, πριν από 20 χρόνια υπερασπιζόμενοι το δάσος», τόνισε ο Αντιδήμαρχος προσθέτοντας ότι «η διαδημοτική συνεργασία για την προστασία του Υμηττού είναι απολύτως απαραίτητη και στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΠΑΥ επιτελεί σημαντικό έργο».
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βασίλης Νομικός εκ μέρους της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Βύρωνα, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση μαζί με άλλους εθελοντές. «Η θυσία των τεσσάρων συναδέλφων μας δεν πήγε χαμένη, ενίσχυσε την κοινωνική συνείδηση υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Υμηττού, με αποτέλεσμα σήμερα όλοι οι δήμοι στην περίμετρο του βουνού να διαθέτουν πολυάριθμες ομάδες εθελοντικής δασοπροστασίας, ενώ το 1998 είχαν μόνο οι δήμοι Καισαριανής, Βύρωνα και Ηλιούπολης», τόνισε ο Β. Νομικός.
 
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, βετεράνος του BBC, Παύλος Ναθαναήλ στην ομιλία του επικαλέστηκε αρκετά αποσπάσματα του βιβλίου για να υπογραμμίσει τα μηνύματα του. Κατά την άποψη του, «το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη θα έπρεπε να ανατυπωθεί και μοιραστεί από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της Ηλιούπολης, Βύρωνα και Καισαριανής, ίσως και άλλων πόλεων».
 
«Η προστασία της φύσης δεν μπορεί παρά να είναι ανθρωποκεντρική», τόνισε στην ομιλία του ο Βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης,   Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος στάθηκε στο κορυφαίο πρόβλημα των ημερών μας, που είναι η καταστροφική Κλιματική Αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε «ζήτημα επιβίωσης της ανθρωπότητας». Επιπλέον, έκανε έκκληση στους πολίτες για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, διευκρινίζοντας ότι «άλλο είναι τα κοινά αγαθά και άλλο τα δημόσια, αφού τα πρώτα τα κληρονομούμε ή τα δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές, ενώ τα δεύτερα τα πληρώνουμε».
 
Σύντομη παρέμβαση – έκπληξη έκανε η φοιτήτρια από την Τουρκία Γκιουλσέν Γιορντάκου, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κοινές εμπειρίες δασικών καταστροφών, κοινό είναι για τις δύο χώρες και το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος στο Αιγαίο. Επίσης αναφέρθηκε στους κινδύνους που πηγάζουν από την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου, περιοχή της Μερσίνας, τονίζοντας ότι «το ενδεχόμενο ατυχήματος λόγω και της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλη την Μεσόγειο». Κατέληξε λέγοντας ότι «αρνούμαστε τα πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία και παντού στον κόσμο». Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος τονίζοντας ότι «επιθυμούμε της ειρήνη και συνεργασία στις σχέσεις των χωρών μας, Ελλάδας και Τουρκίας».
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Γιάννα Γαβριλάκη, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Κατερίνα Βακαλοπούλου. Παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Βύρωνα, Αντώνης Γοναλάκης, ο διευθυντής της Μουσικής Σχολής Εν Ωδαίς και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ντόβολος, ο εκπρόσωπος της κοινότητας Μπαγκλαντές στην Ελλάδα Σαχίν Ταλουκντέρ, πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, οι λογοτέχνες Σταύρος Φονικάκος και Γιώργος  Φερεντίνος, καθώς και η πρόεδρος του Κέντρου Μεσόνησος Ελισάβετ Γράψα.
 
 
Byron - Xaraktiko Tasou ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΜΠΑΪΡΟΝ»
Για τον Φιλελληνισµό & τον Πολιτισµό
Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Βύρωνα
Ευαγγελικής Σχολής 26 • 162 32
τηλ.: 210 76 09 340 - 4 www.byron-greece.org
 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ