19 Ιουλίου 2018

Μύκητες...ο εφιάλτης της παραλίας

 

Ήλιος και θάλασσα. Ο ιδανικός συνδυασμός για ένα απολαυστικό και διασκεδαστικό καλοκαίρι. Ωστόσο, εκτός από τον πολλαπλασιασμό των παραθεριστών και των λουόμενων, ο συνδυασμός της υγρασίας με την ζέστη ευνοεί και την υπερανάπτυξη των μυκήτων που δύνανται να μετατρέψουν την απόλαυση σε εφιάλτη. Η κολπική μυκητίαση αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα με ιδιαίτερη έξαρση τους θερινούς  μήνες και αποτελεί μια φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες του γένους Candida. Τις περισσότερες φορές  αιτία είναι ο μύκητας  Candida albicans αλλά υπάρχουν και άλλα είδη Candida που μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα, όπως ο Candida glabrata και ο Candida tropicalis. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον τρεις στις τέσσερις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα παρουσιάσουν συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά, ενώ σ’ ένα ποσοστό 5% μπορεί να επιμείνει για περισσότερες από τρεις φορές ανά έτος.
 
Όμως ΟΧΙ, οι μύκητες δεν αποτελούν εχθρό των γυναικών, ούτε αποτελούν ένα μοχθηρό μικρόβιο που κρύβεται στην άμμο και περιμένει πότε θα πάμε για ηλιοθεραπεία για να προκαλέσει κακό. Αποτελεί μέλος της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας όντας ένα από τα δεκάδες συμβιωτικά βακτήρια του τοπικού μικροπεριβάλλοντος. Εν αντιθέσει με τα άλλα γυναικολογικά όργανα που είναι προστατευμένα και στείρα σε φυσιολογικές συνθήκες από τα βακτήρια, στο γυναικείο κόλπο η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών βακτηρίων καθώς και των μυκήτων βοηθάει στην φυσιολογική λειτουργία και στην υγιεινή του.

Η δυναμική αυτή ισορροπία όμως μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες και σε συνδυασμό με τις συνθήκες που περιγράψαμε να οδηγήσουν σε υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων οι οποίοι με τις σειρά τους προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα. Ένας από του συχνότερους παράγοντες που μπορούν να προδιαθέσουν σε μυκητίαση είναι η λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά αντιθέτως με την κοινή αντίληψη πως καταστρέφουν μόνο τα «κακά» μικρόβια, δεν κάνουν διακρίσεις. Επιδρούν και μειώνουν και τα χρήσιμα, φυσιολογικά συνυπάρχοντα βακτήρια που βοηθούν ώστε να διατηρείται ο πληθυσμός των μυκήτων υπό έλεγχο και να αποτρέπεται η υπερανάπτυξη τους.

Άλλοι παράγοντες είναι η κύηση, η πτώση της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού, ο σακχαρώδης διαβήτης και ιδιαίτερα ο πλημμελώς ρυθμιζόμενος, οι ορμονικές διαταραχές -ιδιαίτερα κοντά στην εμμηνορρυσία- καθώς και το άγχος και η έλλειψη ύπνου. Αλλά και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς οι μύκητες που ανήκουν στην οικογένεια των ζυμομυκήτων (σαπρόφυτων) έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν τον κόλπο από άχρηστα υπολείμματα σακχάρων και υδατανθράκων, οπότε όταν τους τα προσφέρουμε σε αφθονία τους βοηθάμε να αναπτυχθούν. Αντίθετα οι σεξουαλικές επαφές σπάνια αποτελούν αίτιο κολπικής μυκητίασης αφού αυτή δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα μετάδοσης από σύντροφο με έντονη συμπτωματολογία.

Τι ενοχλητικό όμως προκαλούν οι μύκητες; Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια φαγούρα τόσο μέσα στο κόλπο όσο και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, αίσθημα καύσου, ελαφρά δυσοσμία και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που έχουν μια χαρακτηριστική λευκωπή, κρεμώδη υφή που συχνά περιγράφεται σαν κομμένο γάλα, μέχρι έντονα συμπτώματα που μπορούν να περιλαμβάνουν έντονη ερυθρότητα, οιδήματα ιδίως στα χείλη του αιδοίου και εκδορές λόγω του έντονου κνησμού. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που γυναίκες καταφεύγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων στα βαθιά μεσάνυχτα καθώς δεν μπορούν να αντέξουν άλλο την φαγούρα παρά τις συνεχείς πλύσεις.

Παρά τη θορυβώδη συμπτωματολογία, οι κολπικές μυκητιάσεις είναι ακίνδυνες και δεν προκαλούν βλάβες ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στις γυναίκες, ούτε στην αναπαραγωγική τους ικανότητα ούτε και στα έμβρυα σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Η θεραπεία είναι σχετικά απλή, με την χορήγηση συνήθως τοπικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων, με την διάρκεια της θεραπείας να ποικίλει από μια έως και επτά ημέρες. Σε υποτροπές ενίοτε μπορεί να απαιτηθεί και αγωγή από το στόμα , χωρίς όμως αυτό να αποτελεί και τον κανόνα.

Σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζουν τα προληπτικά μέτρα. Επειδή η μετανάστευση στη Σιβηρία για αναζήτηση δυσμενέστερου κλίματος για τους μύκητες δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή (για του περισσότερους), η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στην περαιτέρω ενίσχυση του σε τοπικό επίπεδο. Επομένως τα στενά και εφαρμοστά παντελόνια και η χρήση λεπτών και συνθετικών εσώρουχων παρά τις στιλιστικές απαιτήσεις των καιρών θα πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Προτιμήστε άνετα ρούχα και χρησιμοποιείστε χαλαρά βαμβακερά εσώρουχα, αποφεύγοντας τις σερβιέτες καθημερινής χρήσης (σερβιετάκια).

Όσο είναι δυνατόν αποφύγετε να ξύνετε την επίμαχη περιοχή. Οι πλύσεις μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις 2-3 την ημέρα, καθώς έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η χρήση χαμομηλιού ή διαλύματος με σόδα μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, κατά την διάρκεια της θεραπείας αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές και την έντονη άθληση, ενώ δεν είναι η καλύτερη στιγμή να πάτε για σάουνα ή τζακούζι. Η θάλασσα δεν απαγορεύεται δια ροπάλου, αλλά απαιτείται η άμεση αλλαγή μαγιό για να διατηρείται η περιοχή στεγνή, ενώ φυσικά για γενικότερους λόγους υγιεινής δεν καθόμαστε ποτέ στην άμμο.

Φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας “τα σαγόνια του καρχαρία” που οδήγησε σε φρενίτιδα για τον κίνδυνο, των κατά τα άλλα αξιαγάπητων, αυτών πλασμάτων της θάλασσας. Καθώς ο κίνδυνος με πολύ κόπο περιορίστηκε στα σχεδόν μηδαμινά υπαρκτά επίπεδα, ένας νέος κίνδυνος πολύ μικρότερος σε μέγεθος αλλά εξίσου υποχθόνιος, γιγαντώθηκε και τον αντικατέστησε σε επίπεδο καλοκαιρινής φοβίας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μύκητες είναι χρήσιμοι συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι της ζωής και όπως σε όλες τις καταστάσεις στην φύση η ομαλή συνύπαρξη αποδεικνύεται αμοιβαία επωφελής. Στις περιπτώσεις δε που η προσωρινή υπερανάπτυξη τους μας προκαλέσει συμπτώματα, σκοπός είναι όχι η εξάλειψη τους αλλά η επαναφορά τους στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εύκολες και αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα , τόσο οι Γυναικολόγοι όσο και οι Μαίες είμαστε στην διάθεση σας για να σας βοηθήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε. 
 
Φαρφαράς Αθανάσιος, MSc, PhD
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος 
 
Μπέρκ Ισαβέλλα
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος
Εξειδικευμένη στο μαιευτικό Υπέρηχο
στο Κing's College London 
 
Φοντούλη Χαρίκλεια
Μαία 
 
 Κουλιανού Δέσποινα
Μαία

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ