Παιδιά στη θάλασσα με ασφάλεια!
26 Ιουλίου 2018

Παιδιά στη θάλασσα με ασφάλεια!

 

Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων να συμβαίνουν στο σπίτι, ειδικά το καλοκαίρι όμως, οι αναλογίες αλλάζουν. Οι βόλτες στα πάρκα και τις παιδικές χαρές, οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα, τα ταξίδια και οι εξορμήσεις, τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους χαρίζουν ευτυχία, αλλά κρύβουν και κινδύνους.
 
Το μπάνιο στη θάλασσα είναι η μεγαλύτερη απόλαυση των παιδιών στις διακοπές. Συγχρόνως όμως, έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν την περίοδο των διακοπών λόγω του ότι τα παιδιά συχνά κολυμπούν χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους. Οι πνιγμοί αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από ατυχήματα στα παιδιά 0-14 ετών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου έχει ήλιο και περιβάλλεται κατά τα δυο τρίτα της από νερό, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο και επιβεβλημένο όχι μόνο να γνωρίζουν τα παιδιά μας κολύμπι και τους απαραίτητους κανόνες συμπεριφοράς μέσα στη θάλασσα, αλλά κι εμείς οι γονείς να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για την προφύλαξη τους από τους κινδύνους που κρύβει το απέραντο γαλάζιο για τα μικρά μας δελφίνια...

Για να μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε και αυτό το καλοκαίρι τη θάλασσα και τις χαρές της με ατελείωτο παιχνίδι αλλά και με ασφάλεια, ας ακολουθήσουμε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές:
 • Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία (συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών ) να κολυμπούν σωστά. ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!
 • Η επίβλεψη των παιδιών αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την προστασία τους από ατυχήματα και την ασφάλειά τους γενικότερα. Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν, ενώ είναι πολύ σημαντικό να μη θεωρούμε τις συσκευές επίπλευσης (σανίδα, κουλούρα, μπρατσάκια) ως υποκατάστατα επίβλεψης. Είναι τραγικό αλλά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να πνιγούν, σε λίγα μόνο εκατοστά νερό και σε ελάχιστο χρόνο.
   
 • Απαγορεύεται να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
   
 • Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Αν δεν γνωρίζουμε τα νερά, είμαστε συγκρατημένοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί.
   
 • Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό απαγορεύονται, γιατί εύκολα μπορούν να καταλήξουν σε πνιγμό.
   
 • Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος ή ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.
   
 • Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (καλάμι, καθετή, ψαροντούφεκο κλπ.). Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
Για να είναι λοιπόν ασφαλή τα παιδιά μας πρέπει να τηρούμε όλα τα παραπάνω με προσοχή. Ασφάλεια δεν σημαίνει υπερπροστασία.Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται το νερό, αλλά να το χαίρονται με ασφάλεια.

Ας σηκωθούμε λοιπόν από την ξαπλώστρα, ας αφήσουμε το κινητό, το περιοδικό και τον καφέ για αργότερα και ας κολυμπήσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Θα περάσουμε υπέροχα και θα γνωρίσουμε έναν υπέροχο θησαυρό ομορφιάς και απέραντης γαλήνης.

Πρόσεχε να προφέρει καθαρά τη λέξη θάλασσα έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια….(Οδ. Ελύτης).

Νικολοπούλου Βαρβάρα
Επισκέπτρια Υγείας ΚΥ Βύρωνα
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 • Πόλις Βύρωνας
 • Ζω2
 • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ