Πανελλήνια Ημέρα Επισκέπτη Υγείας
14 Σεπτεμβρίου 2018

Πανελλήνια Ημέρα Επισκέπτη Υγείας

 Η 17η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Επισκέπτη Υγείας. Στην Ελλάδα ο θεσμός του Επισκέπτη Υγείας πρωτοεμφανίστηκε το 1927μέσω του ΠΙΚΠΑ. Μεταγενέστερα ο ρόλος του κατοχυρώθηκε με καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων, εξειδικευμένη εκπαίδευση και δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του επισκέπτη υγείας ;
Ο Επισκέπτης Υγείας είναι βασικός πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κύριο έργο του την Προαγωγή και Αγωγή Υγείας του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των ατόμων να ασκούν έλεγχο στην υγεία τους (απόκτηση γνώσεων, υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, κλπ) ώστε να τη βελτιώνουν.
Ο Επισκέπτης Υγείας, ως Επαγγελματίας Υγείας συμβάλλει:
1.      Στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων
2.      Στην προστασία περιβάλλοντος και υγείας
3.      Στην προάσπιση της υγείας των πολιτών
4.      Στην βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών και πολιτικών που καθορίζουν την υγεία
5.      Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ομάδων πληθυσμού και συνολικά της κοινότητας.
 
Με στόχο την προώθηση της καλής υγείας και την πρόληψη της ασθένειας μέσω του φορέα που εργάζεται, και σε συνεργασία με άλλους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Παιδείας κλπ), πραγματοποιεί δράσεις, παρεμβάσεις και προγράμματα Αγωγής Υγείας στο Κέντρο Υγείας και στην κοινότητα.
Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ασθενή-πολίτη και τον φορέα Υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ)
 
Ο Επισκέπτης Υγείας αναγνωρίζοντας την Υγεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, ενεργεί ως σύμβουλος και συνήγορος του πληθυσμού για την Υγεία κι έχει ως όραμά του την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας μέσα από το χώρο στον οποίο εργάζεται.
 
Στα πλαίσια αυτά, οι Επισκέπτριες Υγείας του Κέντρου Υγείας Βύρωνα παράλληλα με τα καθήκοντά τους  εντός του Κέντρου Υγείας, συμμετέχουν κάθε χρόνο και σε δράσεις στην κοινότητα με σκοπό την ενημέρωση, αγωγή και προαγωγή της υγείας σε συγκεκριμένους «πληθυσμούς στόχους». Έτσι πραγματοποιούν ομιλίες σε δημόσιους χώρους και στα σχολεία της περιοχής για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, έλεγχο της εμβολιαστικής κατάστασης ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού, διενέργεια φυματινοαντίδρασης σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο ομάδων.
 
Οι Επισκέπτριες Υγείας του Κ.Υ.Βύρωνα
(Λίτινα Δ., Νικολοπούλου Β., Πετρίδου Ε., Κυριοπούλου Α., Μπαστογιάννη Α.)
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ