Με λαμπρή επισημότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
29 Οκτωβρίου 2018

Με λαμπρή επισημότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Με λαμπρή επισημότητα εορτάστηκε και φέτος στον Δήμο Βύρωνα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.
 
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με κωδωνοκρουσίες στους Ιερούς Ναούς, την έπαρση της σημαίας, καθώς και με τιμητικό απόσπασμα Προσκόπων. Ακολούθησε η δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδος Βύρωνα χοροστατούντος εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, Πανοσολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γεδεών Μαγκριώτη όπου και παρευρέθηκαν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γεδεών Μαγκριώτη.
 
Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης κατέθεσαν στεφάνια, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑΝικόλαος  Ξυδάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων,  η εντεταλμένη ΣύμβουλοςΠόπη Σταυροπούλου, εκ μέρους της Περιφερειάρχου Αττικής, ο Διοικητής Aστυνόμος A΄ Τρύφωνας  Zάγκλης, από το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, ο Διοικητής Λάμπρος Χρυσανθάκης, από το Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα.
 
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Καρέα κατέθεσε στεφάνι, ενώ το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού,  Τοπικό Τμήμα Βύρωνα, αντί στεφάνου προσέφερε τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 
Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα μαζί με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντί στεφάνου πρόσφεραν το αναλογούν ποσό στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, ενώ η Νέα Δημοκρατία Βύρωνα, η Τοπική Οργάνωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Βύρωνα καθώς και η ΟΝΝΕΔ Βύρωνα κατέθεσαν στεφάνι. 
 
Η Λαϊκή Ενότητα Πολιτική Επιτροπή Βύρωνα αντί στεφάνου προσέφερε το ποσό των 30 ευρώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο Βύρωνα, ενώ η ΟΝΝΕΔ Νέας Ελβετίας Βύρωνα πρόσφερε 30 ευρώ για το συσσίτιο των γερόντων του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Βύρωνα. 
 
Η παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» αντί για στεφάνι προσέφερε το αντίστοιχο ποσό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βύρωνα. Στεφάνι κατέθεσαν για τη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ» ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Γώγος,  για τη Δημοτική Παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ» ο επικεφαλής Μίλτος Μπαντής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πηνελόπη Δάφνη και Γιώργος Κριατσιώτης, για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ο επικεφαλής Αλέξης Σωτηρόπουλος, για τη Δημοτική παράταξη «ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» το μέλος Ηλίας Βαλμάς.
 
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας  Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», αντί για στεφάνι, προσέφερε το ποσό των 150 ευρώ για αγορά γραφικής ύλης που θα παραδοθεί στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Αν. Αττικής για τους πυρόπληκτους μαθητές.
 
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, εκ μέρους όλων των Σχολείων  της  Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικών και  Νηπιαγωγείων) του Δήμου Βύρωνα, κατέθεσε ποσό υπέρ του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου, ενώ στεφάνι κατέθεσε για το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, ο Πρόεδρος κ. Καρατζάς.
 
Στεφάνι κατέθεσαν η ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΟΣ, ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Αθλητικός Σύλλογος Βύρωνα, ενώ ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΥΡΩΝΑ (αντί στεφάνου προσέφερε οικονομική ενίσχυση στο Χαμόγελο του Παιδιού).
 
Το Σωματείο Μικροπωλητών ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ αντί στεφάνου προσέφερε στο Σπίτι Γαλήνης Χριστού Αγίου Δημητρίου ένα γεύμα υπέρ των απόρων σιτιζομένων. Για την Πανελλήνια Οργάνωση «Ελληνική Εστία» Παρ/μα Βύρωνα, κατέθεσε στεφάνι η Αντιπρόεδρος Λίτσα Χρυσανθοπούλου, η Διεθνής Οργάνωση Γυναικών Ελλάδος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» παρ/μα Βύρωνα, (αντί για στεφάνι προσέφερε γραφική ύλη και βιβλία σε άπορους μαθητές), για τον Σύλλογο Ιταλών στην Ελλάδα κατέθεσε λίγα λουλούδια η Πρόεδρος Luissiana Ferrante και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου.
 
Εκ μέρους του Συνδέσμου  «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό κατέθεσαν στεφάνι η αντιπρόεδρος Στέλλα Περογιαννάκη και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Ρένα Παπαγεωργίου, ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα, ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα Βύρωνα, ενώ η Ένωση  Ηπειρωτών αντί στεφάνου προσέφερε 50 ευρώ στην Ενορία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων.
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού του Χορού και της Παράδοσης «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» αντί στεφάνου προσέφερε 50 ευρώ σε άπορη οικογένεια, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοπανά αντί στεφάνου προσέφερε 50 ευρώ στην Ενορία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων και για τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» κατέθεσαν στεφάνι μαθητές της σχολής.
 
Ακολούθησε ενός λεπτός σιγή στη μνήμη των ηρώων της Εθνικής Εορτής και ο Εθνικός Ύμνος.
 
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη (απόσπασμα):
 
«Σας καλωσορίζω με πολύ μεγάλη χαρά στη σημερινή εθνική εορτή για να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, βασικό στοιχείο ταυτότητας ενός λαού, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες της πατρίδας μας, αλλά και για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον της πόλης μας, αλλά και της χώρας μας.
Αυτή την ημέρα κάθε χρόνο, δε γιορτάζουμε μόνο το μεγαλείο και την αθανασία της ψυχής αυτών των ηρώων. Δεν τελούμε ένα μνημόσυνο. Η ιστορία του τόπου μας είναι μια μαρτυρική πλην όμως ηρωική ιστορία. Τα παραδείγματα πολλά. Οι θυσίες και οι νεκροί επίσης. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα φάρο για όλους εμάς. Μια πυξίδα, ένα φωτεινό παράδειγμα.
Το φαινόμενο της αντίστασης, τόσο τον Οκτώβρη του 1940, όσο και μετέπειτα, την περίοδο της κατοχής, παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην ηρωική συμμετοχή απλών ανθρώπων που ζυμώνονται μέσα σε ένα περιβάλλον καταπίεσης.
Αντίσταση ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, απέναντι σε τυφλωμένες από μίσος και έπαρση ανθρώπινες μάζες, απέναντι σε όσους επιβουλεύτηκαν την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, την ελευθερία των πολιτών της  και ζωτικές έννοιες όπως η δημοκρατία. Αντίσταση ακόμη και απέναντι σε ντόπιους συνεργάτες των κατακτητών, είτε για ιδεολογικούς, είτε για οικονομικούς λόγους.
Ποια είναι λοιπόν η ιστορική και συμβολική αν θέλετε παρακαταθήκη της αντίστασης των Ελλήνων στην τυραννία του ναζισμού;
Εί­ναι μια ση­μα­ντι­κή συμ­βο­λή και για το σή­με­ρα και το αύ­ριο, σε μια πε­ρίο­δο που οι νο­σταλ­γοί του ο­λο­κλη­ρω­τι­σμού, οι κή­ρυ­κες του ρα­τσι­στι­κού λό­γου, οι πο­λέ­μιοι της Δη­μο­κρα­τίας, ε­πι­χει­ρούν να ε­πι­βάλ­λουν το ο­λο­κλη­ρω­τι­κής κο­πής α­φή­γη­μά τους.
Μας δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα που για δε­κα­ε­τίες εί­χαμε α­πο­στε­ρη­θεί να συνειδητοποιή­σουμε τι ση­μαί­νουν φα­σι­στι­κή και να­ζι­στι­κή θη­ριω­δία και πό­σες θυσίες χρειά­στη­καν για ν’ α­να­σά­νουν ξα­νά ε­λεύ­θε­ροι οι λα­οί.
Να α­να­κα­λύ­ψουμε την α­νά­πτυ­ξη στην Ελλά­δα ε­νός α­πό τα με­γα­λύ­τε­ρα α­ντι­στασιακά κι­νή­μα­τα της κατε­χό­με­νης Ευ­ρώ­πης, κα­τά την πε­ρίο­δο του Δευ­τέ­ρου Παγκοσμίου Πο­λέ­μου.
Σε αυτή την ηρωική και επαναστατική περίοδο, η πόλη μας, ο Βύρωνας, συμμετέχει ενεργά, με τον λαό του να είναι από τους πρωτοπόρους της αντίστασης ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς.
Μια πόλη που αντηχεί ακόμα το αίτημα για λευτεριά, για πάλη ενάντια στο φασισμό.
Ο Βύρωνας είναι η πόλη της προσφυγιάς, της Εθνικής Αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων.
Είναι η πόλη που στέγασε τα όνειρα των ξεριζωμένων συμπατριωτών μας που βρήκαν μια νέα γη, μια νέα πατρίδα μετά την τραγωδία του ’22. Τους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτή την πόλη μεταλαμπαδεύοντας τον πολιτισμό τους με επιτυχία.
Αυτή η πόλη, γνωρίζει πολύ καλά την έννοια της λέξης «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».
Η παρακαταθήκη σε όλους εμάς είναι ισχυρή. Οι σημερινοί πολίτες με ενεργή αντιφασιστική δράση αποδεικνύουν συχνά ότι στο Βύρωνα δεν χωράει ο φασισμός και κάθε μορφής καταπίεση.»
 
Την ομιλία του Δημάρχου ακολούθησε η Παρέλαση της Μαθητικής Νεολαίας και Φορέων της πόλης μπροστά στο λαό και τις αρχές με τη συνοδεία της Μπάντας των Προσκόπων της Τοπικής Εφορείας Βύρωνα και με υπόδειξη του Δρ. Κώστα Μερδενισιάνου που είχε το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης. Η πορεία της παρέλασης ακολούθησε τους δρόμους: Κωνσταντιλιέρη, Ερυθραίας και Χρυσοστόμου Σμύρνης.
 
Η Εθνική Εορτή ολοκληρώθηκε στις 18.30 με την υποστολή της σημαίας με τιμητικό απόσπασμα Ελληνίδων Οδηγών και Προσκόπων Βύρωνα.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Your Europe
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ