Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία: Άρθρο  του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
3 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία: Άρθρο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Ένας από τους βασικούς δείκτες του πολιτισμού κάθε χώρας που θέλει να λέγεται αλλά και να είναι πολιτισμένη και δημοκρατική, είναι η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. 

Η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία, είναι μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 
 
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία. Στη χώρα μας ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί. Στη χώρα μας οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους βίωσαν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η εφαρμογή των πιο νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών βαρβαρότητας  κατέλυσαν πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπέδωσαν τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος. Οδήγησαν τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση, στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.
 
Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε:
 
·         Να διατηρηθούν και να θωρακιστούν τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, των γνωστών επιδομάτων (διατροφικό, εξωιδρυματικό, τυφλότητας, βαριάς αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.). Να αξιολογηθεί η λειτουργία των ΚΕΠΑ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική απόδοση των ποσοστών αναπηρίας. Στο Δήμο μας, με απόλυτο σεβασμό, υπευθυνότητα και προγραμματισμό χορηγούμε από τις αρχές του 2016 τα επιδόματα πρόνοιας σε 800 δικαιούχους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
·         Να προστατευτεί το σύστημα χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χορήγησης θεραπευτικών μέσων/μεθόδων, ορθοπεδικών μέσων -τεχνητών μελών- τεχνικών μέσων υγείας για κωφούς και τυφλούς, ακρωτηριασμένους καθώς και σε κάθε άνθρωπο με άλλη αναπηρία και χρόνια πάθηση.
 
·         Να νομοθετηθεί η άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους χωρίς οικονομικά κριτήρια. 
 
·         Να διατηρηθεί κάθε ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες. Στο Δήμο Βύρωνα, στα άτομα με αναπηρία χορηγούνται εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, στο κολυμβητήριο, στους αθλητικούς χώρους κ.λπ..
 
·         Να στελεχωθεί ουσιαστικά η Ειδική Εκπαίδευση και να ενισχυθεί η ένταξη των μαθητών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση με την παροχή του απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού και παράλληλης στήριξης καθ’ όλο το ωράριο από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς. 
·         Να ιδρυθούν Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) τουλάχιστον ένα σε κάθε Δήμο της Χώρας ή και περισσότερα ανάλογα με το πληθυσμό. Τον προηγούμενο μήνα υποβάλλαμε πρόταση για να αξιοποιήσουμε πρόγραμμα της περιφέρειας με στόχο την δημιουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.
 
·         Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις μητέρες παιδιών με αναπηρία καθώς και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. 
 
·         Να διασφαλιστεί η εργασιακή ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση και τις δομές πρόνοιας. 
 
·         Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και να διασφαλιστεί η λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. 
 
·         Να προωθηθεί η προσβασιμότητα  στις υπηρεσίες,, στην ψηφιακή πληροφόρηση, στις ιστοσελίδες του Δήμου, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αν και έχουν γίνει παρεμβάσεις  στην πόλη μας οφείλουμε να ομολογήσουμε πως υστερούμε πάρα πολύ από την ικανοποίηση των αναγκών Α.με.Α. 
 
Η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματα των Α.με.Α θεωρούνται από τη δημοτική μας αρχή  ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. 
 
 
   Ο Αντιδήμαρχος
Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης
 
Χρήστος Γ. Σπυρόπουλος
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Your Europe
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ