5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους/ες και νέους/ες
24 Ιανουαρίου 2019

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους/ες και νέους/ες

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον», ο Δήμος Βύρωνα προκηρύσσει τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους/ες και νέους/ες
 
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
 
Σκοποί του διαγωνισμού είναι:
 
Α) να καλλιεργήσει στη νεολαία το ενδιαφέρον για ζητήματα που έχουν σχέση με τα οράματα του Μπάιρον για την ανθρωπότητα
 
Β) να ενθαρρύνει τους νέους να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα καθώς και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη λογοτεχνική έκφραση.
 
Ο διαγωνισμός εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βύρωνα για τη δημιουργία μιας σχέσης ανάμεσα στη νεολαία και τις πνευματικές μορφές του τόπου μας που αποτελούν σύμβολα δημιουργίας και εναλλακτικής αντίληψης για τη ζωή.
 
ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
 
Για αυτή τη χρονιά το θέμα του διαγωνισμού θα είναι διαφορετικό για τους εφήβους στην ηλικιακή κατηγορία 13-18 ετών και για τους νέους στην ηλικιακή κατηγορία 18-30 ετών ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (13-18 ετών):
 
Το θέμα του διαγωνισμού για εφήβους έχει και φέτος αφετηρία τη στάση ζωής του Μπάιρον που, ως πνευματική προσωπικότητα της εποχής του, οραματίστηκε με τόλμη τόσο με τις πολιτικές του ομιλίες στη βουλή των λόρδων, όσο και με τις επιλογές του, να γίνει συμπαραστάτης των αδύναμων. Με αφορμή τα παραπάνω και με αναφορά μια τραγική είδηση από τις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες διαμορφώθηκε το θέμα του διαγωνισμού της λογοτεχνικής έκφρασης εφήβων και νέων ως ακολούθως:
 
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα ψέματα της βίας, του ρατσισμού και της προκατάληψης να αποτελούν την αλήθεια μας. Η αλήθεια αρχίζει με εμάς. Αντί να προσπερνάμε ο ένας τον άλλο σαν τα πλοία μέσα στη νύχτα, πρέπει να αγωνιζόμαστε μέχρι οι αλήθειες μας να εκτείνονται στα άκρα του κόσμου».
Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στην Santra Parks που τρία χρόνια πριν βραβεύτηκε σε ένα διαγωνισμό συγγραφής κειμένου με το τρίτο βραβείο. Στο κείμενό της κατήγγειλε την κοινωνική αδικία, τις διακρίσεις και τη βία. Τρία χρόνια μετά η δεκατριάχρονη, πλέον, Santra Parks σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από ελεύθερο σκοπευτή και ανεξέλεγκτη χρήση όπλων στην περιοχή όπου διέμενε.
Οι διαγωνιζόμενοι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια δεκατριών έως δέκα οκτώ ετών καλούνται να γράψουν ένα πεζό ή ποιητικό κείμενο:
 
Α) για να αφιερωθεί στη μνήμη της Santra Parks και να τιμηθεί όπως θεωρείτε ότι της αξίζει ή
 
Β) για να εκφράσετε τις δικές σας αλήθειες όπως τις νιώθετε μέσα από τη δική σας αντίληψη ή
 
Γ) για να περιγράψετε τις αλήθειες που οι άνθρωποι θα πρέπει να αγωνιστούν για να φτάσουν μέχρι την άκρη
του κόσμου, όπως προτείνει η Santra Parks.
 
Οι διαγωνιζόμενοι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, καλούνται να γράψουν ποιητικά ή πεζά λογοτεχνικά κείμενα διαπραγματευόμενοι μια, τουλάχιστον, από τις παραπάνω περιπτώσεις
 
ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ (18 έως 30 ετών):
 
Το θέμα του διαγωνισμού για τους νέους έχει και φέτος αφετηρία τη στάση ζωής του Μπάιρον που, ως πνευματική προσωπικότητα της εποχής του, οραματίστηκε με τόλμη και αμφισβήτησε τα καθιερωμένα πρότυπα της εποχής του. Με αφορμή τα παραπάνω και με αναφορά το θέμα του λογοτεχνικού έργου του Ευγένιου Ιονέσκο με τίτλο «Ρινόκερος» διαμορφώθηκε το θέμα του διαγωνισμού της λογοτεχνικής έκφρασης νέων ως ακολούθως:
 
«Σε μια πόλη ξαφνικά οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ρινόκερους: χάνουν το ανθρώπινο δέρμα τους, το πρόσωπό τους, τη γλώσσα τους, αποκτούν κέρατα και μουγκρίζουν. Οι ρινόκεροι – κάτοικοι της πόλης γίνονται όλο και περισσότεροι και οι άνθρωποι όλο και λιγότεροι. Ο τελευταίος άνθρωπος της πόλης που αρνείται να μεταμορφωθεί σε ρινόκερο λέει: «Αλίμονο σε αυτόν που θέλει να διατηρήσει την ιδιομορφία του! Θα τους πολεμήσω, θα πολεμήσω όλο τον κόσμο! Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος, και θα μείνω άνθρωπος ως το τέλος! Εγώ δε θα συνθηκολογήσω ποτέ σαν εσάς!»
 
Οι διαγωνιζόμενοι νέοι και νέες δεκαοκτώ έως τριάντα ετών καλούνται να γράψουν ένα πεζό, ή ποιητικό κείμενο ως εξής:
 
Α) Φανταστείτε ότι είστε κάτοικος αυτής της πόλης, μιλάτε με τον τελευταίο άνθρωπο και γράψετε για το πόσο όμορφη θα μπορούσε να είναι η ζωή του χωρίς μοναξιά, ακολουθώντας τον τρόπο ζωής όλων των άλλων και αφήνοντας τον εαυτό του να γίνει ρινόκερος όπως έκαναν όλοι οι άλλοι, ή
Β) Φανταστείτε ότι είστε εσείς αυτός ο τελευταίος άνθρωπος, ο διαφορετικός από τους άλλους, αποφασίζετε να παραμείνετε άνθρωπος και γράψετε τι είδους χαρακτηριστικά του ανθρώπου θα κρατήσετε, τι είδους συμπεριφορές, τι στάση ζωής για να μην οδηγηθείτε σε αυτό που ο τελευταίος άνθρωπος απορρίπτει, ώστε να μη συνηθίσετε να ζείτε όπως όλοι οι άλλοι, με όψη ρινόκερου. Οι διαγωνιζόμενοι νέοι και νέες καλούνται να γράψουν ποιητικά ή πεζά λογοτεχνικά κείμενα διαπραγματευόμενοι μια, τουλάχιστον, από τις παραπάνω περιπτώσεις.
 
Όροι Συμμετοχής:
 
1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου οποιουδήποτε σχολείου εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και νέοι και νέες ηλικίας 18-30 ετών. Από τη συμμετοχή αποκλείονται αυτοί που βραβεύτηκαν (με 1ο, 2ο και 3ο βραβείο) σε οποιαδήποτε κατηγορία του αντίστοιχου διαγωνισμού έτους 2018. Ανάλογος αποκλεισμός δεν ισχύει για τους διακριθέντες με τιμητικό έπαινο και φυσικά, έπαινο συμμετοχής.
 
2. Ο διαγωνισμός αφορά σε δυο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων:
 
Α) Εφηβικό κείμενο (μαθητές και μαθήτριες των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου)
Β) Νεανικό κείμενο (νέοι και νέες 18 μέχρι 30 ετών)
 
2.1 Συμμετοχές που δεν ανήκουν στις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες αποκλείονται.
 
3. Ο διαγωνισμός αφορά δύο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος:
 
Α) ποιητικό έργο, αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 40 στίχους, σε ομοιοκατάληκτο ή ελεύθερο στίχο
Β) διήγημα αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 1.500 λέξεις
 
3.1 Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία.
 
3.2 Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο και για ένα μόνο λογοτεχνικό είδος (ποίηση ή διήγημα) που αντιστοιχεί στην ηλικιακή του/της κατηγορία.
 
4. Τα έργα θα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, θα φέρουν τίτλο και θα υποβληθούν σε κλειστό φάκελο.
 
5.1 Ο κλειστός φάκελος συμμετοχής για κάθε διαγωνιζόμενο θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει:
 
Α) το έργο (όχι με το πραγματικό ονοματεπώνυμο αλλά με το ψευδώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης) εκτυπωμένο σε τρία αντίτυπα, σε σελίδες μεγέθους Α4, μέγεθος γραμμάτων 12 και γραμματοσειρά Times New Roman Στην πρώτη σελίδα του έργου και δίπλα στο ψευδώνυμο θα είναι γραμμένη η ηλικιακή κατηγορία του/της συμμετέχοντος/συμμετέχουσας, δηλαδή: εφηβικό ή νεανικό, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία του διαγωνιζόμενου ή της διαγωνιζόμενης.
 
Β) το έργο σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD) και σε αρχείο με δυνατότητα επεξεργασίας του κειμένου.
 
Γ) μικρότερο κλειστό φάκελο όπου θα περιλαμβάνεται μια σελίδα με τα ακόλουθα στοιχεία, με πεζά γράμματα σωστά τονισμένα :
α) το πραγματικό ονοματεπώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης, βάσει της αστυνομικής του/της ταυτότητας και απλή φωτοτυπία της αστυνομικής του/της ταυτότητας
β) το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί, ώστε να γίνει η αντιστοίχιση,
γ) τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, δηλ. ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail), αριθμ. τηλεφώνου του ιδίου καθώς και αριθμός τηλεφώνου του γονέα ή κηδεμόνα στην περίπτωση που ο/η συμμετέχων/ουσα στον διαγωνισμό είναι κάτω των 18 ετών
δ) έγγραφη υπεύθυνη δήλωση από τους νέους ενήλικες συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ότι το έργο τους είναι πρωτότυπο και δεν θίγει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
 
Τέλος, για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες έως 18 ετών είναι επίσης απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο μικρότερο κλειστό φάκελο:
 
i) υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 από τους γονείς ή κηδεμόνες τους ότι συναινούν στη συμμετοχή των παιδιών τους στη διαγωνιστική διαδικασία καθώς επίσης και ότι συναινούν στη δημοσιοποίηση του ονόματος
του ανήλικου παιδιού τους που θα ακολουθήσει στο στάδιο της βράβευσης με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και την έκδοση των διακριθέντων έργων.
 
ii) έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 από τους γονείς ή κηδεμόνες των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό ότι το έργο τους είναι πρωτότυπο και δεν θίγει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων. Σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η επιτροπή του διαγωνισμού και ο Δήμος Βύρωνα δε φέρουν καμία ευθύνη και έχουν δικαίωμα αποκλεισμού της συμμετοχής
 
5.2 Συμμετοχές που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις αποκλείονται
 
6. Τα έργα θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν είτε μέσω των Γυμνασίων – Λυκείων, αν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από μαθητές και μαθήτριες, είτε με ατομική πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων. Στην περίπτωση
που τα έργα θα αποσταλούν μέσω σχολείων απαραίτητο είναι να συμπεριληφθούν εντός του μεγάλου φακέλου τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και του υπεύθυνου επικοινωνίας για το σχετικό διαγωνισμό
εκπαιδευτικού.
 
7. Οι κλειστοί φάκελοι συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικά ή προσωπικά στο Γραφείο Πρωτοκόλλου και θα φέρουν υποχρεωτικά, στο εξωτερικό τμήμα του κλειστού φακέλου συμμετοχής γραπτώς
την ένδειξη:
Για τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης για εφήβους και νέους για το έτος 2019 στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης με τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον»
 
8. Ο τόπος αποστολής ή υποβολής κλειστών φακέλων συμμετοχής είναι η διεύθυνση:
Δημαρχείο Βύρωνα
Καραολή & Δημητρίου 36-44
Βύρωνας 16233
Γραφείο Πρωτοκόλλου
Τηλ. Κέντρο: 213-2008600
 
9. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ή αποστολής των έργων (σφραγίδα ταχυδρομείου) είναι η 1η Ιουλίου 2019. Φάκελοι συμμετοχής που θα φέρουν σφραγίδα μετά την παραπάνω ημερομηνία θα παραλαμβάνονται ως εκπρόθεσμοι και το περιεχόμενό τους δεν θα συμπεριληφθεί στη διαγωνιστική διαδικασία
10. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα μέχρι το τέλος του μήνα Οκτωβρίου 2019. Ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δύναται και να παραταθεί. Σε περίπτωση παράτασης θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα.
 
11. Κριτήρια εκτίμησης των υποβαλλόμενων έργων είναι:
α. Η πρωτοτυπία στον τρόπο ανάδειξης του θέματος
β. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας, και
γ. Η οργάνωση του κειμένου όσον αφορά στη δομή του
 
12.1. Θα βραβευτούν τρία έργα ανά κατηγορία κειμένου και ηλικιακή ομάδα, δηλαδή 12 έργα συνολικά, με την ένδειξη «πρώτο βραβείο», «δεύτερο βραβείο» κ.λ.π . Στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι στα έργα που θα κριθούν ως καλύτερα στη σειρά αξιολόγησης αμέσως μετά από τα βραβευθέντα και θα είναι ισάριθμα, δηλαδή θα απονεμηθούν 12 τιμητικοί έπαινοι συνολικά, με την ένδειξη «πρώτος τιμητικός έπαινος», «δεύτερος τιμητικός έπαινος» κ.λ.π. Τέλος, έπαινοι συμμετοχής θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες εγκύρως και εμπροθέσμως στο διαγωνισμό
 
12.2 Ειδικά βραβεία θα απονεμηθούν στους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην προώθηση του διαγωνισμού στα σχολεία τους και θα συνοδεύσουν τους μαθητές τους στην τελετή βράβευσής τους με σκοπό να υποστηριχτούν και να ανταμειφθούν οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών να καθοδηγήσουν τα παιδιά στο δρόμο του προβληματισμού και στοχασμού
 
13. Δεν θα γίνουν δεκτά κείμενα με περιεχόμενο υβριστικό ρατσιστικό, απρεπές, που προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια τρίτων κατά την απόλυτη κρίση της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού
 
14. Τα βραβευθέντα και τιμηθέντα έργα θα εκδοθούν με μέριμνα του Δήμου Βύρωνα. Το βιβλίο που θα εκδοθεί θα διανεμηθεί ΔΩΡΕΑΝ προς όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, προς όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες του Βύρωνα, σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, πολιτιστικών φορέων, υποστηρικτών και χορηγών του διαγωνισμού. Οι συγγραφείς των έργων που θα περιλαμβάνονται στην έκδοση θα λάβουν πέντε τουλάχιστον αντίτυπα. Τέλος, ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να αναρτήσει τα κείμενα της έκδοσης στην ιστοσελίδα του με σκοπό να προβάλλει κατά το δυνατό τη λογοτεχνική προσπάθεια της νεολαίας μας. Οι συγγραφείς των έργων αυτών παρέχουν αυτοδίκαια στους οργανωτές του διαγωνισμού τα πνευματικά δικαιώματα για την έκδοση στο Ανθολόγιο
 
15. Τα έργα θα κριθούν από κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν φιλόλογοι, συγγραφείς και άλλες πνευματικές προσωπικότητες. Τα ονόματα όσων την απαρτίζουν θα ανακοινωθούν για λόγους αδιαβλητότητας του διαγωνισμού μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ή αποστολής των έργων. Η κρίση της κριτικής επιτροπής είναι αμετάκλητη
 
16. Η επιτροπή δύναται να ζητήσει οποιοδήποτε έγγραφο που πιστοποιεί την ηλικία ή άλλο στοιχείο του διαγωνιζόμενου
 
17. Η τελετή βράβευσης θα γίνει από τον Δήμο Βύρωνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί
 
18. Τα υποβληθέντα έργα δεν επιστρέφονται και παραμένουν στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως αποδεικτικά στοιχεία του διαγωνισμού. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό με την υποβολή του κειμένου προϋποθέτει και την πλήρη αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης
 
19. Σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η επιτροπή του διαγωνισμού και ο Δήμος Βύρωνα δε φέρουν καμία ευθύνη και έχουν δικαίωμα αποκλεισμού της συμμετοχής. Ο Δήμος Βύρωνα δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει με οποιονδήποτε τρόπο εμπορική χρήση των έργων, έχει, δε, την υποχρέωση να αναφέρει πάντα τα στοιχεία του δημιουργού, χωρίς καμία άλλη απαίτηση εκ μέρους του
 
20 . Πληροφορίες για το διαγωνισμό δίνονται στο τηλέφωνο 210-7609342, Τμήμα Πολιτισμού
 
 
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα