Τοπική Μονάδα Υγείας – Πληροφορίες για τη Νέα Δωρεάν Δημόσια Δομή
7 Φεβρουαρίου 2019

Τοπική Μονάδα Υγείας – Πληροφορίες για τη Νέα Δωρεάν Δημόσια Δομή

Η Τοπική Μονάδα Υγείας είναι μια νέα δημόσια δομή, η οποία παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, την ιθαγένεια, την επαγγελματική απασχόληση ή την ασφάλιση του ενδιαφερόμενου.
 
Η κάθε ΤΟΜΥ αποτελείται από : οικογενειακούς ιατρούς (γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους), νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς.
 
Στην ΤΟΜΥ δημιουργείται και τηρείται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ), απαραίτητος για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και τη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας των ενδιαφερομένων.
 
Για εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, οδοντιατρικές υπηρεσίες καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στα κοντινά Κέντρα Υγείας.
 
Για την εγγραφή, χρειάζεται:
 
·         Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
·         ΑΜΚΑ.
·         Λογαριασμός ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ) στο όνομα του ενδιαφερόμενου. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει λογαριασμό στο όνομά του, θα συμπληρώσει μία υπεύθυνη δήλωση που θα δηλώνει τη διεύθυνση κατοικίας του.
Γιατί χρειάζεται ο οικογενειακός ιατρός;
Ο οικογενειακός ιατρός, παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα, γιατί γνωρίζει το ιστορικό , τις ανάγκες, το περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας του ασθενή.
 
Ο οικογενειακός ιατρός είναι ο πιο κατάλληλα εκπαιδευμένος να διατηρήσει και να βελτιώσει την υγεία του ενδιαφερόμενου, τον οποίο παραπέμπει σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, όταν τις χρειάζεσαι. Έτσι, λαμβάνονται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία οι κατάλληλες υπηρεσίες.
 
Συχνές ερωτήσεις:
 
·         Γιατί να εγγραφώ σε μία ΤΟΜΥ;
Γιατί διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τη συνέχεια της φροντίδας σου από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας που γνωρίζει τις ανάγκες του.
·         Μπορώ να επιλέξω σε ποια ΤΟΜΥ θα εγγραφώ;
Έχεις ελεύθερη επιλογή να εγγραφείς σε μια από τις ΤΟΜΥ του Δήμου σου και να επιλέξεις τον οικογενειακό ιατρό της προτίμησής σου.
·         Πώς μπορώ να συνεχίσω να βλέπω τον εξειδικευμένο ιατρό μου;
Η εγγραφή σε ΤΟΜΥ και η παρακολούθηση από οικογενειακό ιατρό δεν διακόπτει τη σχέση ενός ασθενούς που πάσχει από χρόνιο νόσημα με τον θεράποντα ιατρό του. Ο εξειδικευμένος ιατρός συνεχίζει να παρακολουθεί τους χρόνιους ασθενείς και μάλιστα συνεργάζεται με τον οικογενειακό ιατρό για τη συστηματικότερη και πληρέστερη παρακολούθησή τους.
·         Αν μου συμβεί κάτι επείγον πρέπει να πάω πρώτα στις ΤΟΜΥ;
Όχι απαραίτητα. Η ομάδα των ΤΟΜΥ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά. Μπορείς να απευθυνθείς στην ΤΟΜΥ, στην οποία είσαι εγγεγραμμένος και να δεχτείς ιατρική φροντίδα για επείγον περιστατικό, χωρίς ραντεβού. Μπορείς επίσης, να απευθυνθείς στα κοντινά Κέντρα Υγείας, στα τμήματα Επειγόντων  Περιστατικών των νοσοκομείων που εφημερεύουν ή στο ΕΚΑΒ.
·         Μπορώ να πάω κατευθείαν σε νοσοκομείο;
Μπορείς, αλλά η αναμονή για υπηρεσίες υγείας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα ήταν αν σε παρέπεμπε ο οικογενειακός ιατρός ή ο ιατρός του Κέντρου Υγείας.
 
Η 1η ΤΟΜΥ Βύρωνα στεγάζεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 1, στον Καρέα, με τηλ. Επικοινωνίας: 210-7661473.
 
Η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Βύρωνα έχει ξεκινήσει.
 
Στο Δήμο Βύρωνα θα λειτουργήσουν άλλες δύο δομές ΤΟΜΥ.
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα